Çin'in alışveriş cenneti Hainan'da gümrüksüz alışveriş azaldı, LVMH gibi lüks markalar olumsuz etkilendi
Çin'in Hainan adasında 2024 yılında gümrüksüz alışveriş harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 29,3 düşerek 30,94 milyar yuan seviyesine (4,24 milyar dolar) geriledi. Zayıf ekonomi ve yerli ziyaretçi sayısındaki yüzde 15,9 oranındaki azalma ise adaya yatırım yapan LVMH gibi lüks markaların satışlarını olumsuz etkiledi.
Reuters’te yer alan habere göre, Çin’in “alışveriş cenneti” olarak bilinen Hainan adasında, 2024 yılında gümrüksüz alışveriş harcamalarında yüzde 29,3’lük düşüş yaşandı. Bu azalma, hem yerel ekonomiyi hem de küresel lüks markaları zor durumda bıraktı.
LVMH DE YAŞANAN DÜŞÜŞTEN OLUMSUZ ETKİLENDİ
Louis Vuitton, Dior, ve Givenchy gibi markaların sahibi olan LVMH, Çin’in gümrüksüz alışveriş segmentindeki büyüme potansiyeline güvenerek Hainan’a yatırım yapan birçok küresel lüks oyuncudan biri. Lüks markalar grubu, 2020 yılında Hainan’daki gümrüksüz alışveriş limitlerinin artırılmasıyla başlayan satış patlamasından önemli kazanç elde etmişti.
Çin'deki Hainan adası
ALIŞVERİŞÇİLER YÜZDE 15,9 DÜŞÜŞLE 4,24 MİLYAR DOLAR HARCADI
Gümrük verilerine göre, göz alıcı sahil otelleri ve kumlu plajlarıyla bilinen Hainan'ı ziyaret eden alışverişçiler, 2024 yılında gümrüksüz mallara 30,94 milyar yuan (4,24 milyar dolar) harcadı. Bu rakamın, 2023'te 43,76 milyar yuan olaracağı tahmin ediliyordu.
Veriler, 2023'te 6,756 milyon olan sayılarının yüzde 15,9 azalarak 5,683 milyona düştüğünü gösterdi.
Danışmanlık şirketi Oliver Wyman'ın başkanı Kenneth Chow konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Japon yeni gibi yabancı para birimlerinin değer kaybetmesi, Malezya'ya vizesiz giriş gibi cazip seyahat politikalarıyla birleşince, birçok Çinli tüketicinin yurtdışında daha düşük fiyatlar aramasına yol açtı" dedi.
YABANCI LÜKS MARKALARA DARBE
Hainan'daki perakende harcamaları Çin ekonomisi için kritik öneme sahip olmasa da düşüşler yabancı lüks markalara darbe vuruyor.
Bu markalar, 2020 yılında Hainan'daki 12 gümrüksüz alışveriş merkezindeki satın alma limitlerinin artırılmasıyla 2019'dan 2023'te satışlarını üç katına çıkararak 43,76 milyar yuana ulaşan pandemi sonrası bir patlamaya güvenmişti.
Hainan'da, L'Oreal ve Estee Lauder gibi büyük küresel güzellik markaları için de durum aynı.
Chow, "Tüketici güvenindeki düşüş, Çinli tüketicilerin lüks ve isteğe bağlı ürünlere harcama yapma isteğini önemli ölçüde etkiledi. Bu durum özellikle önemli düşüşler yaşayan prestijli güzellik ürünleri için de geçerli." dedi.
Hainan'ın 2024'teki düşüşü, yaklaşık Belçika büyüklüğündeki adanın tamamının 2025'te gümrüksüz alışveriş bölgesine dönüştürülmesi planları açısından da olumsuz bir gelişme.
Bu genişleme, markaların China Duty Free Group gibi yerel oyuncularla ortaklıklara güvenmek yerine kendi gümrüksüz mağazalarını işletmelerini sağlayacak.
patronlardunyasi.com