Ciner nasıl medya patronu oldu?

Ciner nasıl medya patronu oldu?

TURGAY CİNER, SABAH'I ALMAK İÇİN DÖRT KEZ GİRİŞİMDE BULUNDU VE SONUNDA..

Ciner nasıl medya patronu oldu?
16px
24px
11.08.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Turgay Ciner Sabah'a ortak olmak için tam dört kez girişimde bulundu. Dinç Bilgin'den yüzde 20'lik hisse aldığında yıl 1998'di. Ardından Etibank'a el konmadan sadece bir hafta önce yönetim hisselerinin yarısına sahip oldu. Etibank olayından sonra M.Emin Karamehmet, Murat Vargı ile tekrar yönetime talip oldu. Tüm bu girişimleri yönetimde söz sahibi olmasına yetmedi...
 
Dinç Bilgin ile Turgay Ciner'in yolları ilk kez 1998 yılında kesişti. Turgay Ciner atv'ye yüzde 20 hisseyle ortak oldu. Ancak bu ortaklığın ömrü uzun sürmedi. İki işadamı sık sık görüşmeseler de aralarındaki ilişki sevgi ve saygı düzeyinde devam etti.

Dinç Bilgin'in Etibank'taki ortağı Cavit Çağlar'ın İnterbank'ının batmasıyla Etibank'ta çıkmaz içine girdiği dönemde Bilgin-Ciner dostluğu yeniden alevlendi. Bilgin, Etibank işinde her ne pahasına olursa olsun onurunu kurtarmak istiyordu ve yeni bir sermayeye yani yeni bir ortağa ihtiyacı vardı. Bu ortak Turgay Ciner olabilir miydi? Çok uzun süren görüşmelerden sonra 20 Ekim 2000'de Turgay Ciner, bu kez Bilgin'e ait tüm medya grubunun yüzde 50 ortağı oldu.

Dinç Bilgin, Turgay Ciner'in işadamlığı yönünde parayı kontrol etme becerisine, Ciner ise Bilgin'in yayındık vasıflarına hayrandı. Birlikte iyi bir ikili oluşturacaklarına inanıyorlardı.

Ancak umulan olmadı. Ortaklığın ilanından sadece l hafta sonra 27 Ekim 2000'de BDDK Etibank'a el koydu.

Etibank'ın getirdiği mali yük Turgay Ciner'in mali gücünün çok üzerindeydi. Bu nedenle Dinç Bilgin yeni bir arayışa girdi. Bu arayış Sabah ve atv'de yeni bir patron yapısının kurulmasıyla sonuçlandı. Bilgin Grubu'nun yeni patronu MTM adlı bir şirket oldu. MTM, Mehmet Emin Karamehmet, Turgay Ciner ve Murat Vargı'dan oluşuyor ve adını bu üç ortağın isimlerinin ilk harflerinden alıyordu.

Dinç Bilgin, bütün şirketlerini, kendisine ve ailesine ait tüm gayrimenkulleri, hatta oğlunun antika otomobil koleksiyonunu bile MTM'ye devretti. Sadece annesinin İzmir'de oturduğu ev anlaşma dışında tutuldu. İmzaların atılmasından sonra Dinç Bilgin ceketini alıp, Sabah ve atv'nin İstanbul Teşvikiye'deki binasını terk etti. O gece şehir baskılarında Sabah gazetesinin künyesi değişti. Gazetenin yayıncısı artık MTM'ydi.

Fiskobirlik tutumu bir dönemeç oldu
O dönemde Pamukbank'ın sorunlarıyla bunalan Karamehmet'in bu işteki temel beklentisi, bir yılan hikayesine dönen Fiskobirlik alacaklarının devlet tarafından bankaya ödenmesiydi. Çukurova Grubu'nun patronu Karamehmet, dönemin siyasi kadrolarıyla şöyle bir prensip anlaşmasına varmıştı: Hazine, Fiskobirlik'in Pamukbank'a olan borcunu, Karamehmet'in baştan beri direttiği ve Pamukbank'ın bilançolarında gösterdiği rakam üzerinden ödeyecek ancak Karamehmet bu paraya el sürmeden Dinç Bilgin'in Etibank borcu olarak tekrar devlete aktaracaktı. Böylece hem Pamukbank'ı batma noktasına getiren rasyolar düzelecek hem de Dinç Bilgin borçlarından kurtulacaktı.

Ancak bu da olmadı. Hazine bürokratları, Fiskobirlik için daha önce Akbank ve Garanti Bankası'na yaptıkları ödemelerdeki faiz oranını aşamayacaklarını, Karamehmet'in istediği paranın ödenmesinin imkansız olacağını siyasi otoriteye bildirdiler. Dönemin üst düzey bir bürokratı, "Bu paranın ödenmesi için benim cesedimi çiğnemeleri gerekir. Bu parayı Karamehmet'in istediği şartlarda ödeyen siyasiler de gelecekte Yüce Divan'da yargılanır" dedi.

Bilgin için ilk öncelik Etibank borçları
Karamehmet'in Fiskobirlik senaryosunda sorun çıktığını sezen Dinç Bilgin, tedbirini almaya başlamış ve çok gizli şekilde en büyük rak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde