Çelik; Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar

Çelik; Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar

Çalışma Bakanı Çelik: Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar Sendikalara üye sayısını ben bile bilmiyorum

Çelik; Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar
16px
24px
23.05.2008 17:08
ABONE OLgoogle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin, sendikalı işçi sayısının ise 3 milyon 138 bin olduğunu belirterek, "Bu rakamlar, Bakanlıktaki kayıtlı rakamlardır. Ama Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarında yapılacak değişikliklerden sonra 2009 başında, 'takke düştü' misali gerçek tablo önümüze çıkacaktır" dedi.

Çelik, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal işler Komisyonunda ele alınan Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununda değişiklik öngören yasa teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, sendika örgütlenmeler alanında toplumsal beklentilere cevap verebilen, ILO ve AB standartlarına dayalı yeni bir mevzuata duyulan ihtiyacın her geçen gün daha önem kazandığını vurguladı. Değişen ve gelişen Türkiye için bunun zorunluluk olduğunu belirten Çelik, "Çünkü örgütlenme özgürlüğü ile ülkelerin demokratik gelişmişlikleri arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır" diye konuştu.

Bakanlıkça Ocak ayında yayınlanan istatistik verilere değinen Çelik, Türkiye'de işçi sayısının 5 milyon 349 bin 228, sendikalı işçi sayısının 3 milyon 138 bin 120, sendikalaşma oranının ise yüzde 58,65 olduğunu bildirdi. Çelik, AB'de sendikalaşma oranına bakıldığında; Almanya'da yüzde 23, Avusturya'da yüzde 47, Belçika'da yüzde 60, Danimarka'da yüzde 75, Fransa'da yüzde 8, İngiltere yüzde 26, İspanya'da 15, İsveç'te yüzde 80, Hollanda'da yüzde 25, Yunanistan ve İtalya'da yüzde 30, Romanya'da yüzde 40 olduğunu söyledi.

Yapılacak düzenlemeyle istatistiklerin de netlik kazanacağını belirten Çelik, "Bu rakamlar, bakanlıktaki kayıtlı rakamlardır. Ama 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununda yapılacak köklü değişikliklerden sonra gerçek tablonun umuyorum ki 2009'un başında 'takke düştü' misali, önümüze çıkacaktır" dedi.

Türkiye'de azımsanmayacak kadar işçi ve işveren sendikası bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
"İşçi sendikası sayısı 2007 yılı sonu itibari ile 94, işveren sendikası sayısı 52, işçi konfederasyonları sayısı 3, işveren konfederasyonları ise birdir. Hükümet olarak hedefimiz; demokrasiden, insan haklarından, emeğe saygıdan, hukukun üstünlüğünden, örgütlü toplum anlayışından taviz vermeden, ülkemizi kalkındırmak ve çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Kalkınmanın temelinde de çalışma hayatındaki barışın ve huzurun tesisi ve istikrarı yatmaktadır. Bundan dolayı çalışma barışının kurulması ve korunmasında muhalefetin, çalışanların, sendika ve işverenlerin büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Çalışma hayatımızın ve ilgili mevzuatın, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmişlik düzeyiyle uyum içerisinde olması gerekmektedir."
Her iki yasa üzerinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Çelik, yapılan değişikliklerle sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması, ILO ve AB normlarına uygunluğun amaçlandığını vurguladı.

"Bu düzenlemeler ülkemizin sadece bugünü değil, yarınlarını da ilgilendiriyor" diyen Çelik, örgütlenme özgürlüğünün demokrasinin dinamosu olduğunu vurguladı. Demokrasisi iyi işleyen bir ülkenin çalışma hayatındaki üretim, huzur ve istikrarının kalıcı olabileceğine işaret eden Çelik, Bakanlık olarak sosyal tarafların katkısıyla hazınlanan teklifin yasalaşması durumunda, Cumhuriyetin, demokrasinin çalışma hayatımızın ve örgütlü toplum yapısının önemli kazanımlar elde edeceğine inandığını söyledi.

Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu anımsatan Çelik, "Yani, uluslararası sözleşmelere taraf olacaksınız ama o taraf olduğunuz sözleşmelerden yana yasal düzenlemeler konusunda adım atmayacaksınız. Bu çelişkilerden kurtaran bir adımı attığınız için teşekkür ediyorum. Katkıları çok önemsiyoruz. Kimden ve ne zaman geldiğine bakmadan, bu katkıları almaya devam edeceğiz" dedi.

Çelik, teklif Meclis Bakanlığına verilmeden 7-8 ay önce sivil toplum kuruluşlarıyla konunun görüşüldüğünü belirterek, görüşmelerde birkaç madde hariç, çok büyük oranda mutabakat sağlandığını ifade etti. Faruk Çelik, "Yüzde 100 mutabakat sağlanması mümkün olmadığı gibi, doğru da değildir. Hiçbir zaman yüzde 100 mutabakat diye bakmadık, 'hangi konularda anlaşabiliriz, mutabakat sağlanabilir' diye baktığımızda, yüzde 90'lık bir mutabakat sağlandığını gördük" diye konuştu.

Elde edilmiş üye sayısının ne kadar sağlıklı olduğunu merak ettiğini belirten Çelik, şunları söyledi:
"Şu anda noter şartı olmasına rağmen sendikalarımızın kayıtlı, mevcut, Bakanlığın istatistiki verilerine göre elde edilmiş üye sayısının, ne derece sağlıklı olduğunu ben şahsen Bakan olarak da merak ediyorum... Kendimizi aldatmayalım arkadaşlar. Tablonun net olması gerekiyor. Durumumuzun ne olduğunu, örgütlenme durumumuzdaki tablonun ne olduğunun şeffaf şekilde ortaya çıkması gerekiyor. Eğer örgütlenme demokrasinin vazgeçilmeziyse ve bunu çok önemsiyorsak, bunun altyapısının da çok sağlam olması gerekiyor. Bu düzenleme sağlıklı yapıyı getirmektedir. Öteden beri konuşulan 'sahte üye yapıldı, sahte üye yapılıyor' tartışmaları da yüzde 10 barajı ve noter şartının kalkmasıyla gerçek düzeyi ortaya çıkacaktır."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde