Bundan sonra ne olacak?
AB İLE BUNDAN SONRA NASIL BİR SÜREÇ YAŞANACAK? TÜRKİYE'NİN ÖDEVLERİ..
Abdullah Gül, Lüksemburg'daki konsey toplantısının ardından, sembolik Hükümetler Arası Konferansa (HAK) katılacak. HAK toplantısında bilim ve araştırma faslı açılacak ve geçici olarak kapatılacak.
Gül, toplantıların ardından AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ve AB'nin Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.
AB ilişkilerindeki fiili müzakere düğümü çözüldü. Kıbrıslı Rumların, Türkiye ile fiili müzakerelerin 'bilim ve araştırma' başlığında açılıp kapanmasına yönelik itirazları, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde aşıldı. Ankara da AB kararına olumlu yanıt verdi. AB'nin Ortak Tutum Belgesi'ni inceleyen Ankara, Ortaklık Konseyi'ne katılma kararı aldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, Lüksemburg'da.
Lüksemburg’a gitmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda basına açıklamada bulunan Gül, Türkiye-AB arasındaki Ortaklık Konseyi toplantısı ile Hükümetlerarası Konferans’a katılacağını kaydetti.
Hükümetlerarası Konferans’ta bilim ve araştırma faslının açılıp kapanacağını belirten Dışişleri Bakanı Gül, AB sürecine ve müzakerelere ilişkin olarak “bu sürecin inişleri çıkışları tabiatında vardır... Önemli olan bunlarla beraber yaşayıp, neticeye ulaşmaktır. Netice de tam üyeliktir' dedi.
Türkiye’nin AB’li muhataplarına ileteceklerini ‘sabırlı, kararlı ve samimi’ şekilde söyleyeceklerini belirten Gül, “reform sürecini gayet dikkatli bir şekilde devam ettiriyoruz. Meclis kapanmadan önce Dokuzuncu Uyum Paketini de çıkartacağız' sözlerini kullandı.
Gül, bu hafta içinde ombudsmanlık kanununun ve askeri mahkemelerle ilgili kanunun Meclis'ten geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Belgede Türkiye'yi rahatsız eden ifadelerin yer alması halinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Lüksemburg'a gitmeyecekti.
MECLİS ÇOK ÇALIŞACAK
AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Dokuzuncu Uyum Paketi’nde yer alan tasarıların yasalaşması için yoğun bir döneme gireceklerini, gerekirse Meclis çalışmasının temmuz ayına da sarkabileceğini söyledi.
Genel Kurul'un bu haftaki gündeminin AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında netleşeceğini anlatan Gündüz, "30 hazirana kadar çok yoğun çalışacağız, Dokuzuncu AB Uyum Paketi’ni yasalaştırmamız gerekiyor. Aksi halde Meclis çalışmaları temmuza da sarkabilir" dedi.
Gül, "karar siyasi ise gitmem. Gidip de havalimanında beklemem" demişti.
Bu sabahki AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesi AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, son ana kadar belgeye 'Kıbrıs atıfı' konulması yönünde direten Rum yönetiminin Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile biraraya geldi.
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, AB'nin iyi işlemesi için, 'birliğin hazmetme kapasitesiyle ilgili kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği' yolundaki açıklamalarını yineledi.
AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısını ardından basın toplantısı düzenleyen Douste-Blazy, AB'nin yeni bir genişleme dalgası için iyi hazırlık yapması ve yeni genişlemenin 'kontrollü' olması gerektiğini söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı, Fransa'nın ardından diğer AB ülkelerinin de bu konuya daha fazla destek vermeye başladığını kaydetti.
Avusturya'nın ikna çabası
Avusturya'nın ikna çabaları sonucu, Rum yönetimi son öneri kabul etti. Bunun üzerine AB'nin müzakerelere ilişkin Ortak Tutum Belgesi'ne onay verildi ve belge Türk tarafına sunuldu.
Şimdi Lüksemburg'da AB - Türkiye Ortaklık Konseyi yapılacak. Akşam saatlerinde ise, Hükümetlerarası Konferans yapılacak. Burada anlaşma sağlanması halinde 'bilim - araştırma' başlığı açılıp kapanacak.
Dönem başkanlığı, AB Komisyonu ve Türkiye'nin katılımıyla ortak bası