Bu kez, Türkiye AB’yi ısırdı
Türkiye’nin AB ile Güney Avrupa ülkesi arasındaki bölgesel enerji anlaşmamasını imzalamaması yankı buldu. Financial Times (FT) gazetesi, “Bu kez Türkiye, AB’yi ısırdı” yorumunu yaptı.
FT, Türkiye’nin AB ile Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki bölgesel enerji anlaşmasını imzalamamasını değerlendirirken “Bu kez Türkiye, Brüksel’i ısırdı” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Atina’da AB’yi reddetmek için müzakerelerin başlamasından sonra kamuoyu önündeki ilk fırsattan yararlandığını belirten gazete, “Türkiye’nin Enerji Bakanı Hilmi Güler, AB üyeliği yolunda da olan yedi Balkan komşusu ile ‘tarihi’ bölgesel enerji antlaşmasını imzalamak üzere geldiğinde hep gülümsüyordu ancak kalemi kılıfı içinde tuttu” ifadesini kullandı. Söz konusu anlaşmanın AB’ye girmeyi uman 8 ülke tarafından Balkanlar’da tek bir enerji pazarının kurulması ve bu pazarın 2008’de rekabete açılmasını öngördüğünü kaydeden gazete, bunun ödülü olarak da Avrupa Komisyonu’nun, bu bölgesel pazarın değerini görecek olan şirketlerden yatırım akacağı sözünü verdiğini belirtti.
TÜRKİYE FİKİR DEĞİŞTİRİR
FT, Türkiye’nin Enerji Bakanlığı’nın son üç yılda isteyerek enerji paktını müzakere ettiğini belirtirken, “Ancak dün Türk yetkilileri, dün onlarınki gibi Rusya’dan İran’a uzanan bir bölgeden petrol ve doğalgaz taşıyan boru hatlarının geçtiği bir ülkenin şimdiden jeopolitik avantajından Brüksel’in lehinde vazgeçmeyeceğini anlatıyorlardı” diye yazdı. Komisyon’un Enerjiden Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs’ın önce biraz asık suratlı gözüktüğünü belirten gazete, ancak sonra Piebalgs’ın olumlu konuşarak anlaşmadaki birkaç ufak noktanın açıklığa kavuşturulmasından sonra Türkiye’nin taraf olacağını söylediğine dikkat çekti.
İmzalamadık çünkü çıkarlarımıza uymuyor
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’nin, Güneydoğu Avrupa Enerji Topluluğu
anlaşmasına, bazı çekinceleri nedeniyle imza koymadığını söyledi. Güneydoğu Avrupa Enerji Topluluğu imza töreni için Yunanistan’da bulunan Güler, Türkiye’ye döndü. Güler, şöyle dedi:
“Biz bir süreç içerisindeyiz ve bu süreç içerisinde önemli katkılarda bulunuyoruz. Ancak bizim bazı çekincelerimiz var. Bu çekincelerle ilgili olarak görüşmelerde bulundum. Türkiye’nin kendine özgü bir yapısı var, yatırım ihtiyacı var. Aynı zamanda da jeopolitik konumu diğerlerinden farklı. Bundan dolayı bazı çekincelerimiz olduğu için anlaşmaya imza koymadık. Süreç devam ediyor. Çalışmalarımız sürüyor. Biliyorsunuz bizim baraj yapmaya ihtiyacımız var. Biz suyumuzun şu anda yüzde 35’ini kullanıyoruz.”
KONU BARAJ İHTİYACIMIZ
Daha önceki açıklamalarında da, “Baraj yapmamızı istemiyorlar” diyen Güler, şöyle devam etti: “Aynı zamanda kömür rezervlerimiz var. Bunu da aynı oranda kullanıyoruz. Dolayısıyla bu yatırımları yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin konumu çok önemli bir enerji koridoruyuz. Bu aynı zamanda bir pazarlık süreci. Burada çıkarlarımız son derece önemli. Kesişme noktasını bulmak için süreç içinde kalıyoruz. Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında onların toplamı kadar ağırlığı olan bir ülke” dedi.
Anlaşmanın amacı
TÜRKİYE’nin imza koymadığı anlaşmada, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin, AB enerji pazarı ile bütünleşmesi planlanıyor. AB tarafından bu anlaşma bölgesel bir enerji pazarının kurulması yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Bir taraftan anlaşmaya taraf olan ülkelerin enerji konusundaki ulusal mevzuatları Birliğin ilgili mevzuatı ile uyumlu hale getirilirken, diğer yandan da ihracat miktarları ile ilgili sınırlamalar ve gümrük vergileri de bertaraf edilecek. Bu sayede söz konusu ülkeler, müktesebat çerçevesinde kendi aralarında ve AB üyeleri ile elek