Bilim insanları 30 yıllık kanser gizemini çözdü: Yeni keşif radyoterapiyi daha etkili hale getirebilir

Bilim insanları 30 yıllık kanser gizemini çözdü: Yeni keşif radyoterapiyi daha etkili hale getirebilir

CMRI araştırmacıları, radyoterapi sonrası kanser hücrelerinin nasıl öldüğünü belirleyen DNA onarım süreçlerini keşfetti. Çalışma, homolog rekombinasyonun engellenmesiyle bağışıklık sisteminin kansere karşı daha etkili hale getirilebileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları 30 yıllık kanser gizemini çözdü: Yeni keşif radyoterapiyi daha etkili hale getirebilir
16px
24px
17.02.2025 12:16Güncelleme: 17.02.2025 12:23
ABONE OLgoogle

Çocuk Tıbbi Araştırma Enstitüsü'ndeki (CMRI) bilim insanları, radyoterapinin kanser hücrelerini nasıl yok ettiğini belirleyen DNA onarım mekanizmalarını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, homolog rekombinasyon sürecinin engellenmesi, bağışıklık sisteminin kansere karşı daha güçlü bir yanıt vermesini sağlayabilir.

Çalışma , CMRI Genom Bütünlüğü Birimi üyesi ve Profesör Tony Cesare liderliğindeki çalışmanın ilk yazarı Dr. Radoslaw Szmyd tarafından Nature Cell Biology dergisinde yayımlandı.

BAŞLICA KANSER TEDAVİSİ TÜRÜ RADYASYON

Radyasyon tedavisi (radyoterapi olarak da bilinir) kritik derecede önemli bir kanser tedavisi türü. Bilim insanları radyasyon tedavisinin aynı tümörden gelen hücreleri farklı şekillerde öldürmesinin nedenini anlamak için onlarca yıldır uğraşıyor. Çünkü bazı hücre ölümü biçimleri bağışıklık sistemi tarafından fark edilmezken, diğerleri diğer kanser hücrelerini öldüren bir bağışıklık tepkisini tetikler. Hastanın bağışıklık sistemini kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri temizlemek için serbest bırakmak kanser tedavisinin başlıca hedeflerinden biridir.

KANSER HÜCRESİNİN NASIL ÖLECEĞİ ANLAŞILIYOR

Prof. Cesare araştırmayla ilgili şunları söyledi:

"Araştırmamızın şaşırtıcı sonucu, normalde sağlıklı hücreleri koruyan DNA onarımının, radyoterapiden sonra kanser hücrelerinin nasıl öldüğünü belirlemesidir. Hücrelerimizin içindeki DNA sürekli olarak hasar görüyor ve DNA onarımı bu hasarı onarmak ve hücrelerimizi sağlıklı tutmak için sürekli olarak gerçekleşiyor. Ancak şimdi, bu onarım süreçlerinin aşırı hasar oluştuğunda (örneğin, radyoterapiden) bunu fark edebildiği ve bir kanser hücresine nasıl öleceğini öğretebildiği anlaşılıyor."

HÜCRE ÖLÜMÜNDE DNA ONARIM YOLLARININ ROLÜ

Radyasyon terapisiyle hasar gören DNA, homolog rekombinasyon adı verilen bir yöntemle onarıldığında, kanser hücreleri çoğalma süreci sırasında öldü. Bu, hücre bölünmesi veya mitoz adı verilen bir süreç. Kritik olarak, hücre bölünmesi sırasında ölüm bağışıklık sistemi tarafından fark edilmez, bu nedenle bir bağışıklık tepkisi aktive olmaz. İstediğimiz bu değil.

Ancak, radyasyondan zarar görmüş DNA ile diğer DNA onarım yöntemleriyle başa çıkan hücreler hücre bölünme sürecinden sağ çıktılar ancak bunu hücreye DNA onarımının yan ürünlerini salarak başardılar. Hücreye göre, bu onarım yan ürünleri viral veya bakteriyel enfeksiyon gibi görünür. Bu, kanser hücresinin bağışıklık sistemini uyaran bir şekilde ölmesine neden olur. İstediğimiz de budur.”

30 YILDIR KAFA KARIŞTIRAN SORUYA CEVAP BULUNDU

Batı Sidney Yerel Sağlık Bölgesi Radyasyon Onkolojisi Ağı'ndan radyasyon onkoloğu ve projenin eş lideri Doç. Dr. Harriet Gee, bu bulguların 30 yıldır bu alanda kafa karıştıran klinik bir soruya cevap verdiğini söyledi.

"Radyoterapiden sonra tümör hücrelerinin ölme biçiminin, özellikle radyasyon çok yüksek, odaklanmış dozlarda verildiğinde, belirli DNA onarım yollarının devreye girmesine bağlı olduğunu bulduk. Bu, kanser tedavilerini artırmak için özellikle immünoterapi olmak üzere diğer terapilerle kombinasyon yoluyla radyasyon etkinliğini artırmak için yeni fırsatlar sunuyor.''

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde