'Bankacılığın Alex'iyim'
KENDİSİNİ FENERLİ ALEX'E BENZETEN FİBA'NIN PATRONU, 'HEDEFİM GLOBAL OYUNCU OLMAK'
Finansbank’ın patronu Hüsnü Özyeğin, eğer siyasi bir kriz çıkmazsa Türkiye’de işlerin çok iyiye gideceğini düşünüyor. Özyeğin, “Türk bankalarının ve medyasının, pazar değerleri daha da artacak” yorumunu yaptı.
Fiba Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Meriç Köyatası’nın sorularını yanıtladı. Sisteme giren yabancı bankaların paylarından, bireysel kredilerdeki artışa kadar çarpıcı açıklamalarda bulunan Özyeğin, “Türk bankacılığında yabancıların kontrol ettikleri hisse oranları henüz düşük fakat bu birkaç yılda hızla artacak” yorumunda bulundu. Konut kredilerindeki artışa dikkat çeken Hüsnü Özyeğin, konut kredileriyle birçok sektörün canlanacağını bildirdi. Dünyanın gözü önünde bankacılık yaptıklarını belirten Özyeğin işini de, Alex’in Fenerbahçe’de oynamasına benzetti.
MEDYA SEKTÖRÜ HIZLI GELİŞECEK
Ekonomik göstergelere baktığımızda ekonomide iyiye gidiş var. Siz hem yabancı hem de yerli iş dünyasını yakından izliyorsunuz. Ekonominin geleceği hakkında beklentileriniz nedir?
Eğer bir siyasi kriz çıkmazsa, Cumhurbaşkanlığı seçimi bir krize dönüşmezse, ekonomide ciddi bir canlanma bekliyorum. Bankacılık sektörü büyümeye devam edecek. Reklam sektöründe ve buna paralel medya sektöründe büyük gelişmeler bekliyorum. Bankacılık ve medya sektörüne ciddi yabancı sermaye girişleri olacak. Konut sektöründe hızlı bir gelişme yaşanacak.
Türk bankalarının ve medyasının, pazar değerleri daha da artacak. Mesela Garanti Bankası, bugün kurduğu ortaklık için biçilen 6 milyar dolardan memnun. Ama üç sene sonra olsaydı, aynı Garanti Bankası 10 milyar dolar ederdi. Bunu neden söylüyorum, Çünkü Orta Avrupa ülkelerinde, Macaristan’da Garanti Bankası’ndan daha küçük bankalar 10 milyar dolar ediyor. AB müzakere süreci bunu tetikliyor. Bankacılık sektörü bugün Türkiye’de yüzde 20 büyüyor. Biz de Finansbank olarak yüzde 30 büyüyoruz. Aynı şekilde medya sektörü de çok hızlı gelişecek, değer kazanacak.
Konut sektörüne gelmek isterim. İnşaat yan sanayi ve mobilyasından elektrikli ev aletlerine kadar birçok sektörü tetikliyor. Daha Mortgage sistemi oturmadan yılın ilk sekiz ayında 140 bin konut kredisi açıldı. Burada ne görüyorsunuz?
Konut sektörü çok hızlı gelişecek. Bundan üç sene önce banka bilançolarında konut kredilerinin payı binde 1 idi. Bu sene sonu yüzde 2.5 olur. Ama 4-6 sene içinde banka bilançolarında konut kredilerinin payı yüzde 20 ya da 25’lere çıkar. Bir milyon konut için kredi açılacağını tahmin ediyorum. Ortalama 50 bin dolardan 50 milyar dolar konut kredisi açılacağını bekliyorum. Gelişmiş ülkelerde banka bilançoları içinde konut kredilerinin payı yüzde 50 dolayında. Bizim gibi ekonomilerde yüzde 30 dolayında. Dört ila altı sene arasında bu rakamlara geleceğini bekliyorum. Bu ekonomide canlanma ve büyümenin kalıcılığı için de çok önemli. Konut kredisi ve sektörü birçok sektörü de canlandıracak. Demir, çimento, beyaz eşya, kahverengi eşya, mobilya, ev tekstili, çok geniş bir yelpazeyi tetikleyecek.
YABANCILAR BİREYSELLE İLGİLİ
Yabancı bankalar Türkiye’de ortaklık mı, yoksa gelip banka mı kuracaklar?
Yeni banka kurmak yerine, birleşme ve satın almalar olur. Yabancı bankalar, eskiden bir ya da bir kaç grup için 100 milyon dolar, 500 milyon dolar kredi verirdi. Bunun için burada ortak olmaya, şube açmaya gerek yok. Gelip iki gün otelde kalırsın, kredini verir gidersin. Yabancı bankalar, Türkiye’ye bireysel bankacılık yapmak için geliyor. Bir kişiye 100 milyon dolar kredi ve