Avrupalı kadınları giydiren Türk firması
Genç işadamı Cafer Mahiroğlu"nun sahibi olduğu Armondi firması, İngiltere"nin en büyük tekstil üreticileri arasına girdi.

Mustafa Köker/Londra
Dünyanın en büyük uluslararası araştırma kuruluşlarından “Research and Markets” Sivaslı işadamı Cafer Mahiroğlu"nun sahibi olduğu Armondi firmasını İngiltere"nin en önemli konfeksiyon üreticileri arasında gösterdi.
Aralarında çok sayıda uluslararası yatırımcının da bulunduğu abonelerine yönelik raporlar hazırlayan kuruluş, İngiltere"nin en büyük 114 konfeksiyon üreticisini mercek altına aldığı, “Key Data on 114 Leading Clothing Manufacturers- En önemli 114 konfeksiyon üreticisi” başlıklı çalışmasında, Armondi firmasını ilk 5 firma arasında gösterdi. Kuruluşun İngiltere"deki pazar hacmi 20 milyar sterlinin üzerinde olan perakende giyim sektörünün anahtar firmaları arasında gösterdiği Armondi Limited, ülkenin en önemli giyim mağazaları zincirlerine üretim yapıyor.
ÜNLÜ MARKA VE MAĞAZALAR
Firma aralarında Evans, Wallis, Dorothy Perkins ve Top Shop gibi mağazalarla bunların bağlı olduğu Arcadia Group"un yanısıra BHS, Next, New Look, Sellect, Tesco ve Matalan gibi diğer önemli mağaza zincirlerine kadın giyimi üretimi yapıyor.
İngiltere"ye dil eğitimi almak için gelen 40 yaşındaki Sivaslı işadamı Cafer Mahiroğlu"nun kurduğu Armondi, Türkiye ve Romanya"da bulunan toplam 3 fabrikasında üretim yapıyor. Tekstil sektöründe Avrupa"nın en büyük pazarı olan İngiltere"nin en büyük üreticileri arasında gösterilen firmada 3 bini aşkın kişi çalışıyor.
KEŞKE TÜRKİYE"DE BÜYÜYEBİLSEYDİK”
Armondi Ltd"in kurucusu Cafer Mahiroğlu, İngiltere"de, küçük bir atölye ile 20 yıl önce faaliyet göstermeye başladıklarını belirtirken, bugün kadın giyim tasarım ve üretiminde binlerce mağazaya ulaştıklarını aktarıyor.
40 yaşındaki genç işadamı, büyüme süreçlerini anlatırken, “Tekstil sektörü İngiltere"de 90"lı yılların ilk yarısına kadar binlerce Türk göçmenin istihdam edildiği bir alandı. Biz de, büyük üretici firmalara fason üretim yapan yüzlerce atölyeden birisiydik. O yıllarda iktidara gelen Blair hükümetinin, üretimden hizmet ve finans sektörlerine kaymayı hedefleyen ekonomik politikaları sonrası, ben de bir çok tekstilci gibi, Türkiye ve iş gücünün ucuz olduğu eski Doğu bloku ülkelerine yöneldim. Türkiye"de maliyet girdilerinin yüksek olması rekabet şansımızı etkilemeye başlayınca üretimimizi ağırlıklı olarak Romanya"da gerçekleştirmeye başladık. Zaman zaman tanınmış moda dergilerine konu olan tasarımlarımız ve üretimdeki kalitemiz, bize büyük mağaza zincirlerinin kapılarını açtı.Bugün İngiliz perakende mağazalarının hemen tamamında bizim üretimimiz olan ürünlere rastlayabilirsiniz” diye konuştu.
Cafer Mahiroğlu, Gürcistan ve Türkmenistan gibi eski Sovyet cumhuriyetleri ile Vietnam gibi ülkelerde üretime geçebilmek için fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirtirken, yakaladıkları büyümeyi Türkiye"de gerçekleştirebilmiş olmayı istediğini vurguluyor.
PAZAR BÜYÜDÜKÇE ARMONDİ ÜRETİMİ ARTIYOR
İngiltere tüketim kültürünün oldukça yaygın olduğu bir ülke. The British Retail Consortium isimli kuruluşun hesaplamalarına göre, İngilizlerin 2005 yılındaki harcamaları 249 milyar sterlin dolayında gerçekleşti. Orta gelirli bir Türk insanının yaklaşık 6 katı fazla harcama yapan İngilizler gıdadan sonra en çok parayı giyime harcıyorlar. Giyim harcamalarının toplamı yılda 21 milyar sterlin dolayında; bu harcamaların yaklaşık yüzde 60"ını ise kadınlar yapıyor.
Armondi firmasının sahibi Cafer Mahiroğlu, Avrupa"da en çok giyim harcamasını İngilizlerin yaptığına dikkat çekerken, bu ölçekte büyük bir pazarda yer edinmek isteyen ya da pazar paylarını korumayı hedefleyen mağaza zincirlerinin ilk ulaştığı firmalardan birisi Armondi olduğunu kaydediyor. Onlarca tasarımcı ve binlerce kişinin çalıştığı fabriklarında gerçekleştirdikleri hızlı ve kaliteli üretimle giderek daha çok noktaya ve insana ulaşan firmanın üretimleri, etiketini taşıdığı İngiliz markalarla birlikte dünyanın pek çok bölgesinde de satışa sunuluyor.