Avrupa’daki Castrol üretiminin yüzde 23’ünü tek başına yapan Gemlik tesisi rekor kırdı

Avrupa’daki Castrol üretiminin yüzde 23’ünü tek başına yapan Gemlik tesisi rekor kırdı

Castrol Türkiye, 2019 yılından bu yana satış hacmini yüzde 50’nin üzerinde artırdı. Şirketin Avrupa’daki Castrol üretiminin yüzde 23’ünü tek başına karşılayan Gemlik tesisi, geçen yıl 123 milyon litreyle üretim rekoru kırdı. Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, “Türkiye’de yıllık 1 milyon adedin üzerinde otomotiv satışı gerçekleşirken, biz de bu büyüyen pazarı destekleyen bir marka olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

Avrupa’daki Castrol üretiminin yüzde 23’ünü  tek başına yapan Gemlik tesisi rekor kırdı
16px
24px
23.02.2025 23:30Güncelleme: 24.02.2025 00:18
ABONE OLgoogle

Castrol, Türkiye’de 2019 yılından bu yana toplam satış hacmini yüzde 50’nin üzerinde büyüttü. 2024 hem satışta hem de üretim hacminde rekor kırıldı. Şirketin Gemlik’teki tesisi Avrupa’daki Castrol üretiminin yüzde 23’ünü tek başına karşılıyor. 64 yıllık geçmişi olan ve son üç yılda 20 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı Gemlik tesisi geçen yıl 123 milyon litre ile üretim rekoru kırdı. Yıl sonu itibariyle üretim 135 milyon litreye çıkacak. Bu yıl da 6 milyon dolar civarında yatırım yapılması planlanan Gemlik’te hedef 2030’da 160 milyon litre üretime ulaşmak. 

TÜRKİYE KÜRESEL ÜRETİM VE BÜYÜME STRATEJİSİNDE KRİTİK KONUMDA

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Genel Müdürü Nilay Tatlısöz, “Türkiye’de yıllık 1 milyon adedin üzerinde otomotiv satışı gerçekleşirken, biz de bu büyüyen pazarı destekleyen bir marka olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Üretim kapasitemizi artırırken, yeni nesil ürünler ve teknolojilerle sektöre katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi. 

Şirketin 2024 yılı faaliyetleri hakkında bilgi veren Tatlısöz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

64 YILDIR TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPILIYOR

“Türkiye, Castrol’ün küresel üretim ve büyüme stratejisinde kritik bir konumda yer alıyor. Castrol olarak 68 yıldır Türkiye’deyiz.  64 yıldır üretim yapan Gemlik tesisimiz, yalnızca iç pazar için değil bölgesel üretim ve ihracat merkezi olarak da büyük bir rol üstleniyor. Bu güçlü üretim altyapısı, Castrol’ün Türkiye’deki pazar liderliğini pekiştirirken ülke ekonomisine de önemli katkılar sunulmasını sağlıyor.
PETDER tarafından açıklanan resmi verilere göre madeni yağ pazarının yüzde 40’ının üzerinde bir pay otomotiv yağlarından oluşuyor. Geri kalanını ise endüstriyel yağlar oluşturuyor. Otomotiv yağları pazarına yakından baktığımızda 2023’te pazar yaklaşık yüzde 20 büyüdü. Bu, inanılmaz bir büyümeydi. 2024’te ise toplam pazar bir miktar gerilese de 2024’teki seviye korundu diyebiliriz. Geçen yıl otomotiv madeni yağ pazarında yüzde 5 daralma olurken, Castrol yüzde 7’lik büyüme elde etti. Binek otomobil madeni yağları pazarı yüzde 1.8 daralırken, Castrol yüzde 13 ile çift haneli büyümeyi sürdürdü. Castrol olarak tüm bu odaklandığımız alanlarda liderliğimizi ileriye taşıdık.”

TÜRKİYE EN FAZLA YATIRIM YAPILAN DÖRT ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye’nin bölgesel ihracat merkezi olduğuna da değinen Nilay Tatlısöz, “Castrol Türkiye, global ölçekte stratejik bir öneme sahip. Türkiye; Çin, Hindistan ve ABD ile birlikte en fazla yatırım yapılan dört ana pazar arasında. Castrol 2023 yılında global bir strateji çalıştı. Bu noktada ‘Hangi pazarlara odaklanabilirim, hangi pazarlardan daha fazla büyüyebilirim’ diye çalışmalar yapıldı. Bunun sonucunda dört tane daha fazla yatırım yapılabilir odak pazarını belirledi. O dört tane pazardan bir tanesi biziz. Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya. Diğer üç pazar Amerika, Çin ve Hindistan. Son 5-6 senedir gösterdiğimiz büyüme trendi, yüksek potansiyelimizi ortaya koydu. 
Gemlik ihracat konusunda da iddialı. Şu anda ürettiğimiz ürünlerin yüzde 15’ini ihraç ediyoruz. Bu yılın ikinci yarısından itibaren, son yatırımlarımız da devreye alınınca META bölgesine de ihracat yapmaya başlayacağız. Böylece tesisin kapasitesinin yüzde 20'sini ihraç edeceğiz” diye konuştu. 

“OTOMOTİV DEVLERİYLE İŞ BİRLİKLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Otomotiv üreticileriyle iş birlikleri yaptıklarını ve buna büyük önem verdiklerini anlatan Tatlısöz; Ford, Renault, Volvo ile çalıştıklarını, Doğuş Otomotiv ve Yüce Auto’nun tercihinin de Castrol olduğunu vurguladı. Tatlısöz, şöyle devam etti: 
“Bütün Volkswagen Grubu, Porsche, Skoda bizim en ağırlıkta çalıştığımız markalar. Son dönemde Türkiye’de Doğan Trend bünyesinde bulunan MG ve Suzuki markalarıyla da iş birliği imzaladık. TOGG’la da çalışıyoruz. Elektrikli otomotivlere ayrı bir başlık açayım.  Castrol bu alanda da iddialı çünkü yollarda olan her üç elektrikli aracın ikisinde Castrol’ün elektrikli araç sıvıları var. Hibrit alanını da sahiplenmek istiyoruz. Çinli üreticilerle de yakın çalışıyoruz. Mesela BYD stratejik ortağımız. MG'nin çatı kuruluşu olan SAIC de Chery de stratejik ortağımız. Bütün bu üçüyle de global anlaşmamız var.”

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 41’İ KADIN

Nilay Tatlısöz, Castrol Türkiye merkez ofis ve Gemlik üretim tesisinde toplam 400 kişinin çalıştığını, bunun yüzde 41'inin kadın olduğunu vurguladı. Tatlısöz, “Bazı bölümlerde daha yüksek kadın oranlarımız var. Bazı bölümlerde dengeliyiz. Teknik bölümlerde, pazarlamada, satışta kadınları görebilirsiniz. Biz Castrol olarak kapsayıcılığa odaklanıyoruz. Pasaport çeşitliliğimiz de var. Ekibimizde de Ukraynalı var, Rus var, Azeri var, Kırımlı var. Bir denge içerisinde gidiyoruz. Biz kadın, erkek, genç, tecrübeli bütün bunları bir araya getiriyoruz” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde