Armani ve Dior’a İtalya'da işçi güvenliği soruşturması
İtalya Rekabet Kurumu, Armani ve Dior'un tedarik zincirlerindeki yerel şirketlerin işçilere çok az ücret ödediği ve onları uzun saatler çalışmaya zorladığı yönündeki haberlerin ardından, bu şirketlerin üretim süreçleri hakkında tüketicileri yanıltıp yanıltmadığına dair soruşturma açtı.
Kurum yaptığı açıklamada, Armani ve Dior'un "özellikle tedarikçilerinin çalışma koşulları ve yasalara uyumu konusunda etik ve sosyal sorumlulukları hakkında gerçek dışı ifadelerde bulunmuş olabileceklerini" söyledi.
Yetkililer, soruşturmanın Armani Grubu bünyesindeki bazı firmalar ile LVMH'nin sahibi olduğu Dior Grubu bünyesindeki bazı firmalara odaklandığını ve bu firmaların tesislerinde incelemeler yapıldığını belirtti.
Şirketler, İtalya Tüketici Kanunu'nu ihlal ederek giyim ve aksesuarların pazarlanması ve satışında olası "yasadışı" davranış nedeniyle araştırılıyor. Kanunun ihlalleri 10 milyon euroya (361,9 milyon TL) kadar para cezasıyla sonuçlanabilir.
Tedarik zincirlerinde uzun süredir sömürücü çalışma koşulları iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak lüks markaların artan incelemesi, yüksek fiyatlar, Avrupa merkezli tedarikçiler ve üstün zanaatkarlığın giysilerin etik olarak üretildiği algısını sorguladığı için öne çıkıyor.
İtalya'nın rekabet otoritesi, Armani ve Dior'un "zanaatkarlığa ve kaliteye vurgu yaptığını", ancak "yetersiz ücretler alacak işçileri çalıştıran" fabrikalardan tedarik kullandığını söyledi. Bazı durumlarda, işçiler "yetersiz sağlık ve güvenlik koşulları" altında uzun saatler çalışmaya zorlanıyor.
Reuters'ın haberine göre, soruşturma, Milano savcılarının İtalya'da Dior ve Armani gibi lüks markalara üretim yapan Çinli firmaların, çalışanlarına sistematik olarak kötü muamelede bulunmakla suçlamasının ardından başlatıldı.
Dior, CNN ile paylaştığı açıklamasında, İtalyan yetkililerin yakın zamanda şirketi, erkekler için deri ürün üretimi yapan iki tedarikçisindeki "yasadışı uygulamalar" konusunda bilgilendirdiğini belirtti.
Şirket, "Dior markası, kendi değerleriyle ve bu tedarikçilerin imzaladığı davranış kurallarıyla çelişen bu değersiz eylemleri kesin bir dille kınıyor. Düzenli denetimlere rağmen, bu iki tedarikçi bu uygulamaları gizlemeyi açıkça başarmış," diyerek söz konusu firmalara yeni sipariş vermeyeceğini ve İtalyan yetkililerle işbirliği yaptığını belirtti.
Armani, rekabet otoritesi tarafından yöneltilen iddiaları reddetti, ancak son soruşturmada işbirliği yapacağını söyledi. Grup, CNN'e yaptığı açıklamada, "İlgili şirketler yetkililerle (iş birliği yapmaya) tamamen kararlılar ancak iddiaların hiçbir değeri olmadığına inanıyorlar ve soruşturmanın ardından olumlu bir sonuç çıkacağından eminler" dedi.
patronlardunyasi.com