Adalet Kılıcı ana vatana dönüyor, darısı beklenen adaletin başına
Marcus Aurelius, sadece Roma İmparatoru değil aynı zamanda Staocu bir filozoftu. Beş iyi imparator denilen hükümdarların da sonuncusuydu. Adaletin en yüksek erdem olduğunu düşünürdü. "Adalet, tanrısal düzenin insan üzerinde yansımasıdır" diyerek düşüncelerini ifade ederdi. "Adalet, Erdem, Ahlak" üç ana ilkesi olan Marcus Aurelius'un 1960'lı yıllarda Burdur'daki kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılan M.S 2 veya 3'ncü yüzyıllara tarihlendirilen heykeli Türkiye'ye iade ediliyor. 65 yıl sonra adalet yerini buluyordu.
![Adalet Kılıcı ana vatana dönüyor, darısı beklenen adaletin başına](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/16/toygun-atilla-adalet-kilici.jpg)
ADALET YERİNİ BULDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasında 2021’de başlayan iş birliği sayesinde, Lucius Verus, Septimius Severus ve İmparator Caracalla’ya ait heykeller de dahil olmak üzere birçok Boubon kökenli nadide eser anavatanına döndü.
Kültür ve Turizm Bakanlığının uzun yıllardır süren çalışmaları ve önceki yıllarda toplanan bilimsel veriler, Marcus Aurelius heykelinin Boubon Antik Kenti'ndeki Sebasteion yapısına ait olduğunu kanıtladı. Bakanlığın arşiv belgeleri, akademik araştırmalar ve antik kentteki kazı çalışmaları heykelin orijinal yerini açıkça ortaya koydu.
Antik kentte yapılan yoğun kaçak kazılar hakkında bilgi sahibi olan görgü tanıklarının ifadeleri, bilimsel verileri destekleyince Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI), Türkiye’nin iade talebini haklı bularak Cleveland Sanat Müzesi'ndeki heykele el konulmasına karar verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Biriminin iş birliğiyle Cleveland Sanat Müzesi'nde sergilenen Marcus Aurelius heykeline resmen el konuldu.
GERİ DÖNÜŞ YOLUNDA
Bakanlık uzmanlarının gözetiminde 2024 yılının Mayıs ayında heykelin müzede silikon ayak kalıbı alınarak Boubon Antik Kenti'ndeki bronz heykel kaideleriyle birebir uyumlu olduğu tespit edildi. Cleveland Müzesi tarafından yetkilendirilen arkeometri uzmanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve Bakanlığın uzman konservatörleri, Boubon Antik Kenti ile Burdur Müzesi'nde bulunan Boubon kökenli Valerianus heykeli ve Marcus Aurelius heykelinden kurşun izotop, taş ve toprak analizleri için numuneler aldı.
Ayrıca, Almanya’daki Curt Engelhorn Arkeometri Merkezi laboratuvarlarında yapılan tarafsız analizler, heykelin Boubon’da uzun yıllar gömülü kaldığını kesin olarak kanıtladı. Bu güçlü bilimsel bulguların ardından Cleveland Sanat Müzesi, Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesini kabul etti ve bu karar Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Türkiye’ye resmen bildirildi.
SABIR FELSEFESİ HEYKELİ İLE HAYAT BULDU
"Sabırlı ol; hiçbir şey bir anda gerçekleşmez" diyen Marcus Aurelius'un felsefesi Türkiye'nin 65 yıllık sabrında hayat bulmuştu.
DARISI BEKLENEN ADALETİN BAŞINA
Adaleti en önemli erdem olarak kabul eden tarihin en önemli imparatorlarından Marcus Aurelius, adaletin tecelli etmesi üzerine ana vatanına geri dönüyordu.
Umalım ki, Marcus Aurelius heykeli ile birlikte, "Adalet, tanrısal düzenin insan üzerinde yansımasıdır" dediği erdemli "adalet" kavramı da bu topraklara geri dönsün....
patronlardunyasi.com