6 hidroelektrik santralının ihalesi bu ay yapılacak
Enerji sektörünün merakla beklediği 6 hidroelektrik santralın ihalesi için teklifler 6 Eylül itibarıyla toplanmaya başlanacak. İşte ihaleye çıkacak olan hidroelektrik santralleri...
Bu ay içinde art arda ihaleye çıkılacak Aksu, Bayramhacılı, Reşadiye, Otluca, Zincirli ve Damlapınar hidroelektrik santrallarına yıllık 940 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Devlet projelerinin özel sektöre açılması ile birlikte hidroelektrik santrallarda yatırım seferberliğinin başladığının altını çizen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, özel sektörün dinamik yapısıyla kısa sürede söz konusu yatırımları tamamlayıp üretim lisansı aldığını vurguladı. Günay, yerli su kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasının, Türkiye'nin artan enerji maliyetlerinin azaltılması ve elektrik ihtiyacının karşılanması için kritik önem taşıdığını vurguladı.
Elektrik üretimi için gerekli lisanslar 49 yıllığına veriliyor. Devlet Su İşleri, şimdiye kadar üst kurula çok sayıda şirketin talipli olduğu 1283 megavat kurulu gücünde toplam 37 proje gönderdi. EPDK, mart ayından bugüne kadar toplam kurulu gücü 450 megavat olan ve yıllık 1,57 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip 7 santral ihalesi gerçekleştirdi. Toplam 5,9 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek bu projeleri alan firmalar 47,3 milyon Yeni Türk Lirası lisans bedeli ödeyecek. Üst kurula bugüne kadar 73 adet santral başvurusu yapıldı. Bunlardan yıllık 2 milyar 800 milyon kilovatsaat elektrik üretecek 680 megavatlık 35 santralın lisansı verildi. Devlet Su İşleri'ne ise şimdiye kadar ortalama 460 civarında proje için başvuru yapıldı. Bu başvuruların 300'den fazlasını özel sektör gerçekleştirdi. Günay, kendilerine gelen bütün başvuruları değerlendirdiklerini belirterek, Türkiye'nin sahip olduğu zengin hidroelektrik kaynağı verimli olarak kullanması gerektiğini ifade etti. Yıllık 130 milyar kilovatsaat ekonomik olarak değerlendirilebilir hidrolik potansiyel bulunduğuna dikkat çeken Üst Kurul Başkanı Günay, “Biz bunun ancak yüzde 35'ini değerlendiriyoruz. Yaklaşık yüzde 10'u için de yatırımlar devam ediyor. Doğal ve yerli olan bu kaynağımızın artan oranlarda değerlendirilmesi, bugün itibarıyla elektrik enerjisi üretiminde yüzde 55 düzeyinde olan ithalat bağımlılığının azalmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.