23 yıllık zehire AİHM filtresi

23 yıllık zehire AİHM filtresi

Binlerce insana yıllarca zehir solutan Yatağan Termik Santrali'ne, AİHM'nin sağlığa zararlı bulup 10 bin Euro ceza vermesi üzerine apar topar filtre takılması kararlaştırıldı.

23 yıllık zehire AİHM filtresi
16px
24px
07.08.2005 13:12
ABONE OLgoogle

Yatırım programına 1975'te alınan, 1984'te ise tam kapasite çalıştırılmaya başlanan Yatağan Termik Santrali, 21 yıldır elektriğin yanı sıra, bacalarına filtre takılmadığı için insan sağlığına son derece zararlı olan milyonlarca ton kükürtdioksit, azot oksit ve karbonmonoksit de üretti.

Yıllar içinde dumandan göz gözü görmediği ilçede ishal, kusma ve mide bulantısının yanı sıra hepatit A hastalığının görülme tehlikesi de baş gösterince sokağa çıkma yasağı bile ilan edilirken, temiz hava için bir türlü kılını kıpırdatmayan yöneticiler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zoruyla harekete geçti. AİHM'nin Türkiye'yi, 1996'da Aydın İdare Mahkemesi tarafından verilen ve Danıştay tarafından da onaylanan kapatma kararı yerine getirilmediği için temmuz ayı içerisinde 10 bin Euro tazminata mahkum etmesi ve bu kararın emsal olabileceği ihtimali üzerine yetkililer bacalara filtre takılacağını açıkladı.

Anlaşma şimdi sağlanmış

Santralin baca gazları desülfirizasyon sisteminin onarımının iki yıldan bu yana Alman Bischoff firması ile Elektirik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) arasındaki parasal anlaşmazlık nedeniyle bir türlü yapılamadığı belirtilirken, Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in bu konudaki açıklamayı önümüzdeki salı günü yapacağını söylemekle yetindi. Firma ile protokol imzalandıktan sonra başlayacak çalışmalar ile Yatağanlılar'ın 'kesin' temiz bir havaya, 9 ay sonra, yani 2006'nın ortalarında kavuşacağı tahmin ediliyor.

Turizm için gündemdeyiz

Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ, 3 ünitede saatte 210 megawatt olmak üzere toplam 630 megawatt elektrik üretildiğini söyledi. Santralin ulusal şebekeye katkısının yüzde 4 olduğunu anlatan Tığ, 'Elektriğin kilowattı 3.4 cente mal olmaktadır. Oysa doğal gaz santrallerinde maliyet oldukça yüksektir' dedi. Türkiye'de 12 termik santrali olmasına rağmen, sürekli Yatağan'ın gündeme gelmesinin bölgenin bir turizm yeri olmasından kaynaklandığını dile getiren Tığ, 'Aldığımız duyumlara göre desülfirizasyon arıtma tesislerini onaracak Alman Bischoff firmasının önümüzdeki günlerde Yatağan Termik Santrali'ne gelmesini bekliyoruz. Böylelikle baca gazı arıtma tesisinin onarımı bittikten sonra da Yatağan ve köyleri temiz havaya kavuşacaktır. İnsan sağlığı bizim için en önde gelen unsurdur' dedi.

Eleman alacaklar

Yatağan'da zaman zaman bütün ilçeyi kara bulutların kaplamasına rağmen santralin kül tutucu elektro filtrelerinin yüzde 99 kapasite ile çalıştığını anlatan Tığ, çalışmaların tamamlanmasının ardından emekliye ayrılan personel yerine yeni eleman alınması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Amaçlarının 'Çevreye zarar vermeden elektrik üretmek' olduğunu açıklayan Tığ, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çevre kirliliği ölçüm aracı ve Sağlık Grup Başkanlığı`nın ölçüm istasyonu ile ölçümlerin sürekli olarak yapıldığını, kirlilik olduğunda güç düşürme yoluna gidildiğini dile getirdi.

Ürküten veriler

Muğla Tabip Odası verilerine göre 42 bini aşkın insanın sağlığını tehdit eden santral, faaliyette olduğu 20 sene boyunca 4 milyon 770 bin ton kükürtdioksit, 3 milyon 276 bin ton azot oksit, 94 bin 500 ton karbonmonoksit, 409 bin 500 ton katı partikül, 31 bin 500 ton hidrokarbon, 713 bin 160 ton kül atığı havaya saldı.

Çevrecilerin hukuk savaşı

İZMİR Çevre Hareketi avukatlarından Ahmet Okyay ile 9 arkadaşı, Enerji

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde