19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi başladı

19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi başladı

Gayrimenkul sektörünün önde gelen buluşma etkinliklerin arasında yer alan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Gayrimenkul Zirvesi'nin 19'uncusu başladı.

19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi başladı
16px
24px
06.11.2024 11:35Güncelleme: 06.11.2024 15:28
ABONE OLgoogle

Bu yıl "Yeniden Başlat" ana temasıyla İstanbul'da gerçekleştirilen zirve, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Uzman konuşmacıların sektördeki gelişmeleri, yenilikçi yaklaşımları ve geleceğe dair öngörüleri paylaşacağı zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, geleceğin gayrimenkul dünyasını şekillendirecekleri bir yolculuğa başlamak için bir arada olduklarını söyledi.

Çekici, "İnandığımız bir söz var. Şöyle diyor: 'Yeniden başlamaktan korkma. Bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerden başlıyorsun.' İşte bugün, tecrübelerimizden faydalanarak, gayrimenkulde yeni bir sayfa açmak ve yeniden başlamak için birlikteyiz." dedi.

Gayrimenkul sektörünün Türkiye'de ekonomik kalkınmanın daima lokomotifi olduğunu dile getiren Çekici, "Dün de öyleydi, bugün de böyle. Eminiz ki yarın da aynı çizgide devam edecek. Çünkü gayrimenkul sektörü yalnızca binalar inşa etmekle kalmıyor, şehirler kuruyor, insan hayatına dokunuyor ve geleceği şekillendiriyor." diye konuştu.

Çekici, Türkiye gayrimenkul sektörünü ulusal ve uluslararası alanda temsil eden çatı kuruluş olan GYODER ile ilgili bilgiler vererek, Derneğin son dönemdeki çalışmalarını anlattı.

"GELİŞTİRİCİLERİMİZİ VE İNŞAAT ŞİRKETLERİMİZİ BELGELENDİRECEĞİZ"

GYODER Başkanı Çekici, yeni ekonomide çevresel, toplumsal adalet ve yönetişim konularını içeren ESG standartlarının önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ESG kriterlerini sektörümüzde yerleşik kılmak istiyoruz. Bu nedenle Tabiat, Toplum, Tasarım ve Teknoloji başlıklarından oluşan, 4T Sertifikası'nı PwC Türkiye danışmanlığında hazırlamaktayız. Öncelikle geliştiricilerimizi ve inşaat şirketlerimizi belgelendireceğiz. Böylece sektörümüzün sosyal rolünü yukarıya taşıyacağız. Uluslararası rekabet gücünü artıracağız. Bugün lansmanını yapacağımız bir diğer önemli çalışmamız ise 'İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye 2024' başlıklı raporumuzdur. Bu raporla sektörümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelen 'iş gücü' sorununu mercek altına aldık. Tüm süreci öğleden sonra yapılacak olan oturumda öğreneceksiniz."

"KENDİMİZİ DAİMA HAZIR, MOTİVE VE EN ÖNEMLİSİ 'YENİ' TUTMALIYIZ"

Neşecan Çekici, hayata geçirdikleri projelerden bahsederek, tüm paydaşlarla bir seferberlik çerçevesinde gayrimenkul ve kentsel dönüşüm okuryazarlığı projeleri yürütmeye başladıklarını söyledi.

GYODER'in durmadığını, büyüdüğünü, geliştiğini ve etkinliğini artırdığını dile getiren Çekici, sözlerini şöyle tamamladı:

"GYODER olarak biliyoruz ki sadece ülkemiz değil, dünya da sürekli bir değişim içinde. İşte bu noktada, bizlerin de bu değişim dalgasını yakalamamız gerek. Sektör olarak, 'yeniden' kelimesini rehber edinmeli, 'yeniden başlat' düğmesine basmalıyız. Geçmişin başarılarını yok saymadan, hatalarımızdan dersler çıkararak, değişen dünya koşullarına uyum sağlamalı ve geleceği 'yeniden' inşa etmeliyiz. Türkiye ekonomisinin kalbi, gayrimenkul sektörüdür. Biz, geleceğin mimarlarıyız. İşte bu nedenle, kendimizi daima hazır, motive ve en önemlisi 'yeni' tutmalıyız. Geçmişten aldığımız güçle, umutlarımızı ve hayallerimizi de tazelemek için birlikteyiz. Bu yolda, sektörün her paydaşının katkısı önemli olacak. Geçmişten aldığımız derslerle, geleceği en iyi şekilde inşa etmek üzere sektörümüz ve Türkiye’miz yararına, gece gündüz çalışacağız."

"YAPI TASARRUF SANDIKLARI ÇALIŞMAMIZ BELLİ BİR NOKTAYA GELECEK"

Yapı tasarruf sandıklarının Türkiye’de artık harekete geçmesi gerektiği hakkında konuşan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova Ramadan Kumova ise şunları söyledi:

“Yapı tasarruf sandıkları Avrupa’da uygulanan, insanların çalışırken sistemin içerisine girdikleri, biriken paranın zaman içerisinde finansmana dönüştüğü bir sistem. Bununla ilgili çalışıyoruz. Eğer yapı tasarruf sandıklarını Türkiye’de oluşturup, gayrimenkul sektörü ile birleştirebilirsek, yastık altındaki altının buraya aktarılabileceğine inanıyoruz. Birkaç yıl içinde yapı tasarruf sandıkları ile ilgili çalışmamız belli bir noktaya gelecek.”

FETTAH TAMİNCE MOTİVASYONUNU ANLATTI

Rixos Otelleri ve Tersane İstanbul Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ise konuşmasında şunları söyledi:

“Dünyada çok başarılı şehirler var. Bu şehirler sadece o şehirlerde yaşayanlara ait degil, her biri dünya mirası haline geldi. Bir turizmci olarak İstanbul için, İstanbul’un zenginliğine katkı sağlayacak bir şey yapabilir miyiz hayali bende hep vardı. Haliç’te, özellikle Tersane bölgesi ile ilgili bir proje söz konusu olunca da bunun aradığım fırsat olduğunu, İstanbul’un zenginliğine zenginlik katacak ve dünyadaki diğer şehirler ile İstanbul’u daha iyi yarıştırabilecek bir artı değer olduğunu düşündüm. İstanbul potansiyelinin yüzde 15, yüzde 20’sini yaşıyor. Bu proje ile bu potansiyelin daha büyütülmesine katkı sağlayabilir miyiz vizyonu beni motive etti.”

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR KRİZ YÖNETİMİ ÜSTADI”

Ardından zirvede ekonomist yazar Dr. Mahfi Eğilmez, “2025: Ekonomiye Bakış” başlıklı bir konuşma yaptı.

Sanayi üretiminde son yıllarda düşüş olduğuna dikkat çeken Dr. Mahfi Eğilmez şunları söyledi:

“Enflasyonu çözmenin yollarından birisi de büyümeyi düşürmek. Tüm bunlara rağmen talebin canlı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla arz ve talep arasında bir uyumsuzluk var diyebiliriz.”

TÜİK’in son açıkladığı konut verilerine de değinen Dr. Eğilmez, “Konut satışlarında durum kötü değil. Geçen yılın aynı dönemine göre ikinci elde artış, birinci elde düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısıyla satışlar yüksekmiş gibi görünüyor. Ancak fiyatlar reel olarak bir gerileme içinde” dedi.

Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne girince kişi başı gelirlerinde bizi geçtiklerine vurgu yapan Dr. Eğilmez, “Bundan 20 yıl önce ise durum çok farklıydı. Bu durumun sebeplerinden bir tanesi yastık altı birikimlerin yapılmaya devam edilmesi. Türkiye’de çoğu altın Anadolu’da kadınların ya kollarında ya da yastık altında. Bunları alalım ekonomiye kazandıralım düşüncesi mümkün olmuyor. İkinci sorun ise dövizler. Yurt içinde ve yurt dışında tahminen 150 milyar dolar belki biraz daha fazla banka kasalarında döviz olduğu tahmin ediliyor. Bu durum tabii birçok ülkede yaşanıyor ama bizim ülkemizdekinin çapı çok büyük” diye konuştu. 

Beklentiler iyileşmediği için enflasyonu düşürmenin zor olduğuna dikkat çeken Dr. Eğilmez, şöyle devam etti:

“2001 yılında yaşanan krizde bizim iyi bir yola girmemizi sağlayan da beklentileri düzeltmek olmuştu. Biz büyümeyle enflasyonu düşürmeyi aynı anda beceremedik. Bütün bunlara rağmen Türkiye büyük bir kriz yönetimi üstadı. Özel sektörümüz bu konuda oldukça dirençli, atılacak adımların irrasyonel olacağını tahmin edebiliyor.”

PANEL VE ÖDÜL TÖRENLERİ DÜZENLENECEK

19.GYODER Gayrimenkul Zirvesi kapsamında gün içerisinde tarihçi-yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan "Yeniden Başlat" temalı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Ekonomist yazar Mahfi Eğilmez'in "2025: Ekonomiye Bakış" başlıklı konuşma yapacağı zirvede, "Gayrimenkulde Tek Ses - Hepimiz Birimiz, Birimiz Hepimiz İçin", "Gayrimenkulün Yeni 4P'si: Geleceğin Hikayesi", "Sektörde Nitelikli İş Gücü: İstihdamı Şekillendirmek" ve "Gayrimenkulde Finansal Dönüşüm" gibi paneller düzenlenecek.

Zirvede "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Ödül Töreni" ve "GYODER Kente Dokunan Tasarımlar

Öğrenci Yarışması Ödül Töreni" de yapılacak.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde