Ünlü bilim insanı Feza Gürsey'in kendi gibi bilim insanı olan oğlu Dr. Yusuf Gürsey'in cenazesi ABD'de sahipsiz kaldı

Ünlü bilim insanı Feza Gürsey'in kendi gibi bilim insanı olan oğlu Dr. Yusuf Gürsey'in cenazesi ABD'de sahipsiz kaldı

'Nobel Fizik Ödülü’ne en çok yaklaşan Türk' olarak anılan ünlü fizikçi ve matematikçi bilim insanı Feza Gürsey’in kendi gibi fizikçi olan ve ABD’de yaşayan oğlu Dr. Yusuf Gürsey hayatını kaybetti. Dr. Gürsey’in cenazesini Türkiye’ye getirmek için ise bağış kampanyası başlatıldı.

Ünlü bilim insanı Feza Gürsey'in kendi gibi bilim insanı olan oğlu Dr. Yusuf Gürsey'in cenazesi ABD'de sahipsiz kaldı
16px
24px
02.05.2024 10:25Güncelleme: 02.05.2024 10:32
ABONE OLgoogle


Ünlü Türk matematikçi ve fizikçi Feza Gürsey ile Profesör Süha Pamir'in tek çocuğu olan ve ABD’de yaşayan Dr. Yusuf Gürsey, bir araba kazası sonucunda hayatını kaybetti. Gürsey'in cenazesinin Türkiye'ye gönderilebilmesi için GoFundMe üzerinden yardım kampanyası başlatıldı. Cenazesi CT Adli Tıp Kurumu’nda bulunan Gürsey için yardım kampanyasının çağrısını Federal Chaplain İmam Ahmet Dönmez duyurarak destek istedi. 

BABASININ İZİNDEN GİTTİ

11 Şubat 1954'te ABD New Haven'da dünyaya gelen Dr. Yusuf Gürsey, babası Feza Gürsey'in bilimsel izinden giderek kendisi de bir fizikçi oldu. Prof. Dr. Feza Gürsey, çalışmalarıyla Yale Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tanınmış bir akademisyendi. Gürsey, 60'lı ve 70'li yıllarda kuantum alan teorisi ve büyük birleşik alan üzerine yaptığı teorik fizik çalışmalarıyla tanındı. Özellikle Pauli-Gürsey dönüşümleri ve doğrusal kiral Lagrangian üzerine yaptığı çalışmalar önemliydi.

1975 yılında Yale Üniversitesi'nden Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler alanında lisans derecesini alan Yusuf Gürsey de daha sonra Elektrik Mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Araştırmacı olarak çalıştığı Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda geçirdiği dönemlerin ardından Türkiye'ye dönerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde doçent olarak görev aldı.10 yıl burada fizik alanında çalıştıktan sonra geçirdiği trafik kazası sonrasında ODTÜ’den ayrıldı ve emekli oldu. 

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DİL ÇALIŞMALARINA YÖNELDİ

Emekli olduktan sonra dil araştırmalarına yönelen Gürsey, eski dilleri inceledi ve Arapça tercümanı olarak çalıştı. Ayrıca, barış ve adalet konularında aktif bir rol oynadı ve uzun süredir New Haven'daki barış konseyinin üyesi ve şehrin barış komisyonunda yer aldı.

TÜM MALVARLIĞIM ELİMDEN ALINDI DEMİŞTİ

Dr. Yusuf Gürsey, 2015 yılında Antalya’da geldiğinde de zor günler geçirmişti. ABD’den döndüğünde önce İstanbul’a gelmiş ama burada yakınlarından aradığını sıcaklığı bulamayınca Antalya’ya gelmişti. Kalacak yeri olmayan Gürsey, Türkiye’ye geldiğini ve ailesinden kalan tüm malvarlığının elinden alındığını belirterek şunları anlatmıştı; 

“Babam Feza Gürsey, maddenin temel soruları, rölativite teorisi üzerine çalıştı. Çok önemli katkıda bulunmuştur. En önemli çalışma sahası temel parçacık fiziğidir. Madde nedir, neden oldu. Sorularının cevabını aradı. Babam sadece fizik yapmak isteseydi Amerika’da kalırdı. Ülkesinde fiziğin temelini attı. Öğrenci yetiştirdi. Öğrencileri şimdi Türkiye’de sağlam bir fizik alt yapısı oluşturdu. Türkiye’de fiziğin temel geleneği olmasını istedi. 1940-1950 yıllarında fiziğe ilgi yoktu. Herkes mühendisliğe yönelirdi. Şimdi ise fizik temel bilim haline dönüştü. Babam sayesinde ülkemizde sağlam bir temel fizik bilimi oluştur” 

ANNESİ DE İLK KADIN KİMYAGERDİ 
“Babamın adına Feza Gürsey Bilim Enstitüsü kuruldu. Benim babaannem Remziye Hisar, o da Türkiye’nin ilk kadın kimyageridir. Bir pul çıkmıştır babamın resmiyle. İtalya’dan ödüller aldı. Babam içine kapanık biriydi. Çok reklam olmayı sevmezdi. Bende ailemin izinden gittim. ODTÜ’den ayrıldıktan sonra dil bilime yöneldim. Şuan dilbilim araştırması yapıyorum. İngilizce, Fransızca ve Sami dillerini konuşabiliyorum. Fizikten de kopmadım. Gelişmeleri takip ediyorum.”

SADECE BARINACAK YER VE İNTERNET İSTEMİŞTİ 
Dr. Gürsey çalışmalarını sürdürebilmek için barınabilecek bir yer ve internet istediğini söylerken, yeniden ders vermeyi de çok istediğini sözlerine eklemişti. 

FEZA GÜRSEY’İN ÖDÜLLERİ
1969- TÜBİTAK Bilim Ödülü,1977 - S. Glashow ile birlikte J.R. Oppenheimer Ödülü, R. Griffiths ile Doğa Bilimlerinde A. Cressey Morrison Ödülü,1979 - Einstein Madalyası,1981 - Collège de France'da Konuk Profesörlük ve Collège de France Madalyası, İstanbul Üniversitesi Madalyası ve Onur Doktorluğu,1984 - İtalya Cumhuriyeti'nce verilen "Commendatore" Ünvanı,1986 - Academiadei Lincei (Roma)'de Konuk Profesörlük, Grup Kuramı ve Temel Fizik Kurumu'nun Wigner Madalyası (Philadelphia),1989 - Türk-Amerikan Bilimcileri ve Mühendisler Derneği'nin Seçkin Bilimci Ödülü, ODTÜ Prof Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Bilim, Hizmet ve Onur Ödülü,1990 - Galatasaray Eğitim Vakfı Madalyası

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde