Ekonomi


Yaz ayları ve bayramı fırsat bilen dolandırıcılar iş başında. Hayali devremülk satıcıları yoğun reklam kampanyasıyla tüketicileri kandırıp sözleşme imzalatırken, KOSGEB adını kullanan bazı uyanıklar da işadamlarını hibe kredisi yoluyla dolandırıyor

 ÇAKMA KOSGEB

Son dönemde binlerce Küçük ve Orta Ölçekli İşletme'ye (KOBİ) milyonlarca dolar destek sağlayan KOSGEB, dolandırıcıların yeni ilgi alanlarından biri oldu. Geçtiğimiz yıllarda da KOSGEB adını kullanarak haksız kazanç elde edenlerin yeni numarası Ramazan Bayramı oldu. Bankaların bayram kampanyalarından esinlenen uyanıklar, şirketleri, "Size KOSGEB'den hibe bayram kredisi çıkaracağız" diyerek dolandırmaya başladı.

50 BİN LİRA HİBE VAADİ

İkitelli, Çerkezköy, Gebze, Dudullu, İmes Bursa ve Denizli gibi Organize Sanayi Bölgeleri'nin yoğun olduğu yerleri mesken tutan dolandırıcılar, hibe kredi vaadiyle şirketlerden yüz binlerce liralık komisyon ve dosya masrafı parası sızdırdı. Sadece KOSGEB değil, şirketlere teşvik sağlayan TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Kalkınma Ajansları da dolandırıcılardan nasibini aldı.

İkitelli'de 20 yıldır, promosyon ürünler imal eden şirketin sahibi olan Ayhan Ayyıldız, başından geçen dolandırıcılık örneğini şu sözlerle anlattı:

"15 gün önce bakanlıkta devlet teşvikleri tanıtım görevlisi olduğunu söyleyen bir grup benden randevu istedi. Bir saatlik toplantıda KOSGEB ve kalkınma ajanslarının destekleri hakkında bilgi verdiler. Konuya çok hakimlerdi ve kurumsal kartları da vardı. Toplantı sonunda KOSGEB'in Ramazan Bayramı'na özel bir desteğinin olduğunu ifade ettiler. Ücretsiz başvurulabileceği söylendi. Biz de form doldurduk. İki gün sonra danışmanlık masrafı adı altında bin TL istediler. Bu parayı ödemezsek 50 bin lira hibe krediyi alamayacağımızı belirttiler. Biz de parayı yatırdık. Ama bir daha arayan soran olmadı. Konuyu savcılığa ilettik."

 BROŞÜR BASIYORLAR

Teşvik veren kurumlara ait sahte logolu evraklar bastıran uyanıklar, kılık kıyafetten kartvizitlere kadar her ayrıntıyı düşünerek KOBİ'leri kıskaca alıyor.

KİMSE İTİBAR ETMESİN

KOSGEB yetkileri, "KOSGEB hiçbir şirketten asla para talep etmez. Daha önce de KOB İ'lere mail atarak uyarıda bulunduk. Kimse bu tür girişimlere itibar etmesin. Biz başvuruları internet üzerinden yapıyoruz" diyor.

HAYALİ DEVREMÜLK

Yaz mevsimiyle birlikte devre tatil/mülk dolandırıcıları da harekete geçti. Tatil hayali kuran ailelere ev telefonundan ulaşıp "Bedava tatil kazandınız, tanıtım amacıyla sizi otelimizde ağırlamak istiyoruz" diyen firmalar, tüketicilere düşünmelerine bile izin vermeden sözleşme imzalattırıyor. Tapusu dahi olmayan evleri alanlar sözleşmeyi fesh etmek isterse üstüne bir de fesih bedeli ödüyor. Tüketicilerden gelen yoğun şikâyetler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı konuya el attı. Bakanlık reklam ve ilanlar konusunda denetimlerini artırdı.

SÖZLEŞMEYİ OKUYUN

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicileri salt reklam ve ilanların etkisinde kalmamaları, konuyla ilgili araştırma yapmaları konusunda uyardı. Bakan Hayati Yazıcı, "Bu tesislerin inşaat ve sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi ruhsatları var mı? Bu tür sorular mutlaka sorulmalı. En az 12 punto büyüklüğünde olması gereken sözleşmelerin bir nüshası ile broşür örnekleri alınıp, incelenmeli. Sözleşme tesis dışında başka bir yerde düzenleniyorsa, 10 günlük cayma hakkı süresi içerisinde herhangi bir peşinat veya kıymetli evrak verilmemeli" dedi. Bakan Yazıcı tüm bu işlemler sonrası yine mağduriyet yaşanması halinde Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurulması gerektiğini belirtti. Bazı şirketler devremülk satacakları kişileri yoğun reklam kampanyasına tabi tutup, geleceği için çok kârlı bir yatırım yaptığına inandırıyor. Hatta yüksek sesle müzik dinletip, loş ışıklı odada imza attırıyor.

HEDEF TURİZM MERKEZLERİ

Firmaların termal tesis adı altında ön ödemeli maket üzerinden yürüttüğü devre tatil ve mülk satışları turizm merkezleri başta olmak üzere Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Nevşehir ve Niğde'de yapılıyor. Bunlardan bir kısmının inşaat ve sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi evrakları dahi bulunmuyor.

Metin Can/Betül Alacakent/Sabah