Tekstil


2015’in ilk çeyreğinde hazır giyim ihracatının yüzde 14.8 düşüşle 4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Hikmet Tanrıverdi, kur savaşlarının ve bölgesel çatışmaların erezyonuna uğrayan hedefleri tutturmak için Afrika’yı karış karış dolaşıp ihracat halkasına yeni pazarlar ekleyeceklerini söyledi.
 
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), bölge ülkelerdeki gerilim ve kurlarda yaşanan değişimin etkisiyle  kan kaybeden ihracatı canlandırmak için başlattığı çalışmalara Afrika’nın en önemli ülkelerinden Nijerya ile start verdi.

Bu çerçevede Nijerya’da yerinde tespit edilerek Türkiye’ye davet edilen 100 şirketin önde gelen temsilcileriyle basın toplantısı düzenleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hedeflerinin Afrika’ya yapılan ihracatı 3 yılda ikiye katlayarak yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, Afrika açılımını Nijerya’dan başlatmalarında 170 milyon nüfus, son 5 yılda yüzde 6-7 gibi yüksek büyüme ve ekonomik yönden güçlü potansiyelin en önemli faktörleri oluşturduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
İHRACAT YÜZDE 14.8 DÜŞTÜ SEKTÖR TEYAKKUZA GEÇTİ

“2015 yılı ilk çeyreğinde hazır giyim ihracatı yüzde 14.8 düşüşle 4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İhracatımız 2009 yılında küresel kriz dönemi hariç hep yükseliş trendindeydi. Ancak konjonktürel sıkıntıların etkisiyle meydana gelen bu geçici negatif eğilim başta İHKİB olmak üzere tüm sektörü teyakkuza geçirdi. kur savaşlarının ve bölgesel çatışmaların erezyonuna uğrayan hedefleri tutturmak için Afrika’yı karış karış dolaşıp ihracat halkasına yeni pazarlar ekleyeceğiz. Konjonktürü lehimize çevirmek için hızlı aksiyon alarak Afrika, Amerika ve Avrupa’nın oluşturduğu üç kıtada üç fırsat kapısını aralamak üzere seferberlik ilan ettik. 

Bugüne kadar hep göz ardı etiğimiz ancak sahip olduğu petrol ve diğer doğal kaynaklar sayesinde ciddi bir ekonomik potansiyel taşıyan Afrika Kıtası'ndaki pazarları sektörle tanıştırmak  aksiyonumuzun ilk halkasını oluşturuyor.

MERTER, OSMANBEY, LALELİ'Yİ ZİYARET EDECEKLER

Bunun için öncelikle Afrika’nın en kalabalık nüfuslu ve ekonomik gelişme potansiyeli en güçlü ülkelerinin başında gelen Nijerya'dan yaklaşık 100 alıcı firmayı İstanbul'a getirdik. Yönetim kurullumuzda yer alan arkadaşlarımız Nijerya’ya giderek bu firmaların hacimlerini, etki alanlarını yerinde incelediler. Nijeryalı 100 alım gurubu bugün burada Türk hazır giyim sektörünün üretici firmalarıyla ikili iş görüşmeleri yapacaklar.  Aynı zamanda bu firmalar 29-30 Nisan tarihlerinde de Merter, Osmanbey ve Laleli gibi sektörün yoğun olduğu bölgeleri yerinde ziyaret edecekler.

 Nijerya'dan tek tek yerlerinde incelenerek seçilen gerçek alıcı nitelindeki bu firmalar sektörün aleyhine esen konjoktürel rüzgarları lehimize çevireceğine inanıyoruz.
Nijerya’yı takiben bu bölgede hem konum hem de ekonomik büyüklük olarak kilit konumdaki ülkelerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halen 678 milyon dolar olan Afrika ihracatımızı gelecek 3 yıl içinde ikiye katlayarak 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İHKİB olarak dünyayı karış karış dolaşıp fırsatları sektörümüzün ayağına getirmeye kararlıyız”
 
Bunların yanı sıra Fas, Tunus, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde fuar ya da ticaret heyeti yapılması için olanak ve potansiyelin araştırıldığını anlatan Hikmet Tanrıverdi, İHKİB’in proaktif tutumu çerçevesinde 2015 yılında bu kıtada tüm potansiyelin değerlendirilerek sektör ile paylaşılacağını bildirdi.
 
VOLKAN ATİK: SIRADA KENYA, GANA, ANGOLA VE KAMERUN VAR

İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik ise konuşmasında sıkışan piyasalara can suyu vermek üzere harekete geçtiklerini vurgulayarak , “Bu hafta Nijerya’dan gelen  100 alıcı ile piyasayı hareketlendireceğiz. Ayrıca, Kenya, Gana, Angola ve Kamerun ile ilgili de incelemelerimiz sürüyor. Nijerya heyetini takiben bu ülkelerden de peş peşe alım grupları getirmeyi planlıyoruz.  Nijerya’dan getirdiğimiz 100 kişilik alım heyeti, bizzat yerinde incelemelerimiz sonucu oluşturduk ve tüm sektör firmalarımızın taleplerine uygun alıcıları dengeli bir şekilde heyette yer almasını sağladık. Bunun için heyetin sektörümüzün bu dönemde iş potansiyeli olumlu etkileyeceğini ve bundan sonra da bu firmalarla ilişkilerin sürekli olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
 
LAGOS Hazırgiyim İthalatçılar Derneği Başkanı Patrich Uzomah ise “Nijerya olarak gelişen bir ülkeyiz. Tam olarak kurumsallaşamadık. Bu noktada Türkiye’den destek bekliyor, kurumsallığınızdan faydalanmak istiyoruz. 

Türkiye’de anlaşmalarımızı yaparak alışverişlerimizi banka kartıyla yapmayı amaçlıyoruz. Bu sayede ticaret hacmimiz artacak. Ancak Nijerya’nın uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri bizi zorluyor. Bunun düşürülmesi halinde ticaretimiz daha da artar” dedi.


 Dış Ticaret Kompleksi’ndeki buluşmada Türkiye’den 130 firma ile Nijeryalı alıcı firmalar arasında 1000’in üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı.



İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik, LAGOS Hazırgiyim İthalatçılar Derneği Başkanı Patrich Uzomah, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Nijeryalı firma temsilcileri Josephine Jite Obarefe, Ifueko Igiebon ve İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Sami Yılmaz..