Finans


Yabancı ülkeler, uluslararası kuruluşlar, resmi fonlar, yatırım bankaları Türkiye’ye karşılıksız nakdi yardım verebiliyor. Aynı yardımı Türkiye de yapıyor. 

İşlem Hazine yetkisinde. Kullandırma bakan imzasıyla mümkün. 

Hazine hibeleriyle ilgili kurallar bir yönetmelikte yazılıydı. O yönetmelik 8 Haziran’da değiştirildi. Değişiklik, 2009 tarihli olan aynı konudaki yönetmeliği yürürlükten kaldırdı. 

Resmi Gazete’ye bakıp yenisiyle eskisini karşılaştırdığınızda iki metin neredeyse aynı, 
Uzun arayınca bulunuyor ama. 

- BİR: Normalde bu yönetmelik değişikliği yapılırken Sayıştay görüşü alınması gerekiyordu. Alınmamış. Eski yönetmelikte Sayıştay görüşü alındığı ifadesi varken, bunda yok. 

- İKİ: Sayıştay’ın neden devreden çıkarıldığını ise “hibe tutarları”yla ilgili asıl büyük değişikliği görünce hisseder gibi oluyorsunuz, Önce yönetmeliğin “hibe tutarları” ile ilgili eski maddesine bakalım: 

“Söz konusu hibe tutarları Müsteşarlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanır. Anlaşmada belirtilen nakdî hibe ve yardımlar bütçeye gider kaydedilerek T.C. Merkez Bankası’nda döviz cinsinden açılacak hesaba aktarılabilir. Ödemeler, anlaşma hükümleri çerçevesinde belirlenecek esaslar dahilinde ilgili hesaptan yaptırılır.” 

Maddenin yeni halinde ilk cümleden sonrası yok. Yerine başka ifadeler var. 
Özetleyecek olursak: 

- Alınan hibeler artık bütçeye gider kaydedilmeyecek. 

- Hibeler Merkez Bankası hesabında tutulmayacak. 

Peki Hazine, T.C. alacağı hibeleri nereye yatırıp hangi hesapta tutacak? 

Bunun cevabı yok. 

Bana sorarsanız, “Belki Ziraat Bankası’nda belki de Varlık Fonu’nda” bile diyebilirim. 
Vahim bir sapma olduğunu belirtmeye gerek yok.

Cumhuriyet