Finans


Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı, dün yı­lın üçün­cü "Enf­las­yon Ra­po­ru"nu açık­la­dı­ğı ba­sın top­lan­tı­sın­da, me­mur­la­rın enf­las­yon he­de­fi­nin hay­li üze­rin­de olan top­lu söz­leş­me ta­lep­le­ri­ni de­ğer­len­di­rir­ken, bun­la­rın he­def­ler­le uyum­lu ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

Gı­da fi­ya­tı­nı dü­şü­re­lim

Re­fah ar­tı­şı­nın sağ­lan­ma­sı için gı­da enf­las­yo­nu­nun dü­şü­rül­me­si yo­lu­nu işa­ret eden Baş­çı, şöy­le de­vam et­ti: “Mer­kez Ban­ka­sı ola­rak di­yo­ruz ki, ge­lin hep bir­lik­te me­mu­ruy­la, iş­çi­siy­le, emek­li­siy­le, sa­bit ge­lir­li­le­riy­le, ki biz de sa­bit ge­lir­li­yiz hep bir­lik­te enf­las­yo­nun düş­me­si için ta­lep­te bu­lu­na­lım. Ar­tış­la­rı ve­rip de ar­ka­sın­dan enf­las­yon yo­luy­la ge­ri alı­nır­sa Tür­ki­ye ka­za­nım­la­rı­nı üzü­cü bir şe­kil­de kay­bet­miş olur.”

Tah­min yük­sel­til­di

Baş­çı ay­rı­ca, yıl so­nu enf­las­yon tah­mi­ni­ni 0,1 pu­an ar­tış­la yüz­de 6,9’a çı­kar­dık­la­rı­nı bil­dir­di. 2016 için ön­gö­rü­len yüz­de 5,5 tah­mi­ni ise ko­ru­duk­la­rı­nı be­lir­ten Baş­çı, “Enf­las­yo­nun ar­tık Tür­ki­ye­’de yüz­de 7’nin üze­rin­de ol­ma­ma­sı la­zım. Ama bek­len­ti­le­re bak­tı­ğı­mız­da
7’nin üze­rin­de gö­rü­yo­ruz” de­di.

‘Fa­iz’ sa­de­leş­ti­ri­le­cek

Fa­iz po­li­ti­ka­sı­nın ope­ras­yo­nel çer­çe­ve­si­ni ka­de­me­li ola­rak sa­de­leş­tir­me­nin de­ğer­len­di­ri­le­ce­ği bir ça­lış­ma baş­lat­tık­la­rı­nı ve bu­nun ge­le­cek ay ta­mam­la­na­ca­ğı­nı da açık­la­yan Baş­çı, bu “i­le­ti­şi­m” ça­lış­ma­sı ile pi­ya­sa­la­ra “en­di­şe et­me­yi­n” me­sa­jı ve­ri­le­ce­ği­ni be­lirt­ti. Baş­çı ça­lış­ma­nın 'nötr' bir ça­lış­ma ola­ca­ğı­nı açık­la­dı.

Kimse erken gevşeme ya da fazla sıkılaştırma beklemesin

Ame­ri­kan Mer­kez Ban­ka­sı Fed'in fa­iz ar­tı­rım ka­ra­rı yak­la­şır­ken, kay­gı­nın ye­ri­ni nor­mal­leş­me ar­zu­su­na bı­ra­ka­ca­ğı­nı ile­ri sü­ren Baş­çı, ge­rek­li tüm ön­lem­le­rin alın­dı­ğı­nı ve alın­ma­ya de­vam ede­ce­ği­ni vur­gu­la­ya­rak, şu yo­ru­mu yap­tı: “Kim­se biz­den er­ken gev­şe­me ve­ya had­din­den faz­la ya da er­ken sı­kı­laş­ma bek­le­me­sin. Ge­rek­ti­ğin­de ılım­lı sı­kı­laş­ma ola­cak.”

Rezervleri şimdi değil de ne zaman kullanacağız?

Merkez Ban­ka­sı res­mi re­zerv­le­ri­nin kı­sa va­de­li dış bor­ca ora­nı­nın önü­müz­de­ki 1 yıl­lık dö­nem­de iyi­le­şe­ce­ği­ni öne sü­ren Baş­çı, şun­la­rı an­lat­tı: Dik­kat­le gi­de­ce­ğiz. El­bet bir mik­tar kul­la­nı­yo­ruz. Re­zerv böy­le dö­nem­ler­de kul­la­nıl­ma­ya­cak da ne za­man kul­la­nı­la­cak. Ama ye­ri­ne koy­ma­yı da bi­li­yo­ruz.” Baş­çı, si­ya­set­te­ki tar­tış­ma­lar ve mev­cut iç-dış ge­liş­me­le­rin eko­no­mi­ye ola­sı et­ki­si­ne iliş­kin ola­rak da, “Ö­nem­li olan büt­çe di­sip­li­ni. Bu sağ­lan­dı­ğı sü­re­ce her tür­lü eko­no­mik ve fi­nan­sal şo­kun et­ki­si ge­çi­ci olu­r” de­di.