Ekonomi


Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, kazadan sonra sonra çekilen fotoğraflarda halatın ağırlığı taşıyamayan bağlantı parçalarının kağıt gibi yırtılıp koptuğu görüldü.

Kazadan birkaç gün önce Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin bu parçadaki çatlağı gördüğü ileri sürüldü. Mühendisin çatlağı ilgili birimlere bildirip bildirmediği henüz öğrenilemezken, cumartesi günü herhangi bir fırtına uyarısı olmamasına rağmen, fırtınayı gerekçe göstererek çalışmayı durdurduğu iddia edildi.

İstanbul ile İzmir arasındaki otoyol projesinin en kritik geçiş noktası olan köprünün ayakları arasında işçilerin geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla kurulan geçici yolun halatları ithal edilirken. Halatları taşıyan ve kopmanın yaşandığı bağlantı parçası ise Türkiye'de imal edildiği öğrenildi.





İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü’nde cumartesi günü, geçici yol montajı yapılan ‘catwalk’ (kedi yolu) halatlarından birinin kopmasından kendisini sorumlu tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi birçok sırrı da beraberinde götürdü. Ryoichi’yi intihara götüren halatın kopmasına sebep olan bağlantı malzemesindeki çatlağının fotoğrafları ortaya çıktı.

Bağlantı yerinde aşağıya doğru ilerleyen çatlağın, görevli çalışanlar tarafından olaydan birkaç gün önce fotoğrafla saptandığı belirtildi. Kazadan sonra çekilen fotoğraflarda da bağlantı yerinin halatın ağırlığı taşıyamadığı için kağıt gibi yırtılıp koptuğu görüldü.

TÜRKİYE'DE İMAL EDİLDİ


Köprü inşaatının, kopan bağlantı yeri dahil bazı parçalarının Türk firmaları tarafından imal edildiği, kedi yolunun montajının yapıldığı halatların ise yurt dışında imal edilip Türkiye’ye getirildiği belirtildi.