Start-up’lara fon

Start-up’lara fon

Başbakan Yardımcısı Şimşek, projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacaklarını belirterek, “Girişimciler tüm dünyaya açılacak” dedi

Start-up’lara fon
16px
24px
25.09.2017 13:44
ABONE OLgoogle

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Torba Yasa’da yer alan başta teknoloji odaklı olmak üzere tüm  sektörlerle ilgili projesi olan ancak kaynağı bulunmayan girişimcilere finansman sağlayacak kitle fonlamasının çok yakında hayata geçeceğini açıkladı.

Sistemle tecrübe sahibi ve tecrübesiz yatırımcıların bir araya getirileceğini belirten Şimşek, yatırım ortamından uzak duran kitlenin tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Tabana yayılacak

Şimşek, “Böylece sermaye tabana yayılacak. Sistem, girişimci sayısını ve girişimcilerin  finansmana erişim imkanını arttıracak, ekonomiye ve kamu maliyesine yük getirmeksizin olumlu katkılar sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu. Kitle fonlaması sistemini öncelikle finansman zincirinin ilk halkasını teşkil eden çekirdek aşamadaki proje sahiplerinin ve girişim şirketlerinin kullanmasını öngördüklerini ifade eden Şimşek, yapılacak ikincil düzenlemelerle proje ya da girişim ile yatırımcı bazında sınıflandırmaya gidileceğini kaydetti.

Şimşek, girişimciler için finansman maliyetlerinin önemli olduğunu dile getirerek, “Kitle fonlaması faaliyetine katılacak kişilerin halka açık ortaklıklar kapsamından muaf tutulması planlanıyor” dedi.

Sistem nasıl işleyecek?

Girişimcilere desteğin Kurulu’nca (SPK) kurulmasına izin verilecek ‘kitle fonlaması platformları’ aracılığıyla gerçekleşeceğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, şu bilgileri paylaştı:

“Bu platformların temel işlevi girişimcilerle fon sağlayıcıları elektronik ortamda buluşturmak olacak. Proje fikirlerine platform üzerinde yer verilecek, katılmak isteyen fon sağlayıcılara yazılı ve görsel bilgiler sunulacak, paranın ne şekilde yatırılacağı duyurulacak. Toplanması beklenen fon tutarının tamamlanmasından sonra ilgili şirkete paranın aktarılması sağlanacak. Platformların kuruluşlarına, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına, her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslara ilişkin hususlar SPK tarafından belirlenecek. Platform kurucuları için ilk aşamada daha önceden SPK tarafından yetkilendirilmiş bazı sermaye piyasası kurumlarına izin verilmesi tasarlanıyor.”

34 milyar dolar geldi

Bu konudaki çalışmaları yürütürken yurt dışı örneklerini ve Türkiye ihtiyaçlarını dikkate alarak hareket ettiklerini anlatan Mehmet Şimşek, kitle fonlamasının en yaygın ve başarılı örneklerinin ABD ile İngiltere’de olduğunu söyledi. Şimşek, dünya genelinde kitlesel fonlama yöntemiyle sağlanan fon miktarının 2015 yıl sonunda 34.4 milyar doları aştığının tahmin edildiğini kaydetti.

Fikirler dünyaya açılacak

Sistemi girişimcilerin dünyadan fon toplamalarına imkan verecek şekilde dizayn edeceklerini vurgulayan Mehmet Şimşek, “Daha önce internet üzerinden bunu kendi başlarına yapmaya çalışan birçok girişimci düzenli ve bilinen platformlar üzerinden projelerini tanıtıp finansman talep ettiklerinde kendilerini doğru biçimde ifade edebilme ve kabul görme olasılıkları artacak” dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde