Geline 15 kilo altın takıldı, zarflardan bir milyon çıktı: Peki vergisi nerede?

Geline 15 kilo altın takıldı, zarflardan bir milyon çıktı: Peki vergisi nerede?

'Ertuşi Aşireti'ne mensup İskender Ertuş'un oğlunun düğününe yaklaşık 4 bin kişi katılırken, zarfların içerisine yaklaşık 1 milyon lira para bırakıldı

Geline 15 kilo altın takıldı, zarflardan bir milyon çıktı: Peki vergisi nerede?
16px
24px
11.09.2017 14:40
ABONE OLgoogle

Van'ın Başkale İlçesi'nde 'Ertuşi Aşireti'nin önde gelen ismi İskender Ertuş'un oğlunun düğününe aralarında İran ve Irak'dan gelen konukların da bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

Yaklaşık 200 koyunun kesildiği düğünde, zarfların içerisine yaklaşık 1 milyon lira para bırakılırken, geline ise yaklaşık 15 kilo altın takıldı.

Bölgenin en büyük aşiretlerinden biri olan Ertuşi'nin lideri İskender Ertuş'un inşaat mühendisi oğlu Şeref Ertuş, yaşamını AK Parti eski ilçe başkanı ve işadamı Muhsin Aydın'ın kızı ile birleştirdi.

2 gün, 2 gece süren düğüne, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Abdulselam Öztürk, Garnizon Komutanı Albay Tefik Abaşıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Adil Metin, CHP ve HDP eski Hakkari Milletvekili Esat Canan ile aralarında İran ve Irak'tan gelen misafirlerinde bulunduğu yaklaşık 4 bin kişi katıldı. 200 koyun kesilip, misafirlere, kavurma pilav ve cacık ikram edildi.

Birçok yerel sanatçının okuduğu Kürtçe türküler eşliğinde uzun halayların çekildiği düğünde aşiret lideri Ertuş, davetlilere dolar taktı. Bu düğünde 'Mendil serme' geleneği de kaldırılıp, yerine para takmak isteyen davetlilere zarf verildi ve para takmak isteyenler parayı zarfa bırakıp damadın yanında bulunan kutuya bıraktı.

Yaklaşık 1 milyon lira paranın geldiği düğünde, geline yaklaşık 15 kilo altın takıldı. Gelinin bileklerinde yer kalmayınca da bilezikler beline bağlandı. Aşiret lideri İskender Ertuş, düğün sonunda kendilerini yanlız bırakmayan davetlilere teşükkür etti.

VERGİYE TABİİ Mİ?

Okurlar ‘on milyarlarca lira, hatta trilyonlarca lirayı bulan takıların vergisi ödeniyor mu; ödeniyorsa, kim kaç lira ödedi?’ diye soruyorlar. Hemen belirtelim, nikah ve düğünlerdeki takılar nedeniyle, şimdiye kadar kimse bir lira dahi vergi ödemedi. Nedenine gelince, bu takılar vergiye tabi değil. Veraset ve İntikal Vergisi Yasası’na göre; örf ve adete göre verilen hediye, cihaz ve yüzgörümlüğü (gayrimenkuller hariç), veraset ve intikal vergisine tabi değil. Gelir Vergisi Yasası’nda yeralan yedi gelir unsuru içinde yer almadığı için, gelir vergisine de tabi değil. Özetle, hiçbir vergiye tabi değil. Takıların toplam değeri, düğün sahibinin dışında, kimse tarafından bilinmiyor. Düğün sahibi; ‘kızımı evlendirdim ya da oğlumu evlendirdim şu kadar liralık takı geldi’ dediğinde, aksini kanıtlamak, imkansız gibi birşey. Düğünlerde takılan ya da torbaya atılan TL, döviz, çek, altın ve mücevheratın, kaç milyar ya da trilyon lira değerinde olduğunu, düğün sahibi dışında kimse bilemez. Ona da, ileride kendisine ait büyük bir servetin kaynağı sorulduğunda, ‘düğünde gelen takılarla aldım’ derse, kimse de kolay kolay aksini kanıtlayamaz!..

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde