Şirket avı başlatıyor: 1 milyar dolarlık 'fon-şirket buluşturması'

Şirket avı başlatıyor: 1 milyar dolarlık 'fon-şirket buluşturması'

Anadolu'nun yükselişteki şirketlerinin bir üst lige çıkmalarına destek olacaklarını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Amacımız fonlar ve şirketler arasında gerçekleşecek bir yatırım ilişkisinin kıvılcımını ortaya çıkarmak" dedi.

Şirket avı başlatıyor: 1 milyar dolarlık 'fon-şirket buluşturması'
16px
24px
17.07.2017 04:50
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Anadolu'nun geleceği parlak şirketlerine yatırım yapmak isteyen girişim sermayesi firmalarına yol göstermek için yeni bir süreç başlattı.

'Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmaları' adı altında hayata geçirilen uygulama kapsamında, 2 yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım yapmak isteyen 10 girişim sermayesi şirketi ile Anadolu'nun özel sektörü gelişmiş illerinde, hızlı büyüyen ve büyüme potansiyeli bulunan firmalar buluşturulacak.

'Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmaları'nın ilk uygulaması Gaziantep'te yapıldı. Uygulama kapsamında yakın gelecekte Konya'da da bir toplantı organize edilecek. Toplantılar uygun şirketlerin bulunduğu diğer Anadolu illerinde sürdürülecek. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişim sermayesi fonlarının yatırımının bütün tarafların kazandığı, ağırlığı dünyada artan bir iş modeli olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Anadolu'daki şirketlere iki yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım yapmak isteyen fonların bugüne kadar Türkiye'ye yatırımlarının 5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıkloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu'nun yükselişteki şirketlerinin bir üst lige çıkmalarına destek olmayı hedefliyoruz. Amacımız fonlar ve şirketler arasında gerçekleşecek bir yatırım ilişkisinin kıvılcımını ortaya çıkarmak. Türkiye'nin kendi sektörlerinde başarı hikayelerine imza atan önemli şirketlerinin büyük bir bölümü bugüne kadar girişim sermayesi fonlarından yatırım almışlardır. Geçmiş tecrübelere bakıldığında girişim sermayesi fonlarından yatırım alan şirketlerin büyüme ve kârlılık performanslarının belirgin olarak arttığı, yönetim kalitelerinin iyileştiği ve yeni pazarlara açıldıkları görülmektedir."

'Artık devir girişim sermayesi devri'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türkiye'nin çok farklı illerinde başarılı şirketlerin ortaya çıktığını hatırlatarak, iyi yönetilen, katma değer yaratan, markalaşan şirketlerin sayısının artmasının Türkiye'nin büyümesinin anahtarı olduğunu kaydetti.

Girişim sermayesi fonlarının ortak olduğu şirketlere bu yönde katkı verdiğini ve sonuçta temel amaçlarının 5 ile 7 yıl arasında büyüyen şirketler içindeki hisselerini satarak kar etmeyi amaçladığını hatırlatın Hisarcıkloğlu, "Devir artık girişim sermayesi fonlarının devri. Bu fonlar ortak olmak için dünyanın dört bir yanında büyüme potansiyeli yüksek şirket arayışındalar" değerlendirmesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, küresel olarak 2016 yılında 320 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımı olduğunu belirterek, bu tür fonların elindeki yatırıma hazır tutarın ise yine 2016 sonu itibariyle 525 milyar dolara çıktığını aktardı. TOBB Başkanı, portföy yatırımcılarının aksine, girişim sermayesi fonlarının ülke riskini kriter olarak almadıklarını, ana kriterin şirketin büyüme potansiyeli olduğunu hatırlattı.

Gaziantep'te başladı ikinci toplantı Konya'da

Hisarcıklıoğlu, son üç yıl içinde kesintisiz ve güçlü büyüme sergilemek gibi girişim sermayesi fonlarının belirlediği kriterlere uygun şirketlerin ilgili ilin odaları tarafından belirlendiğini ve buluşmalara davet edildiğini açıkladı. 'Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmaları'na İstanbul merkezli 10 girişim sermayesi fonunun katıldığını, toplantılarda şirket sunumlarının ardından birebir görüşmelerin yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, ilk toplantının Gaziantep'te düzenlendiğini, Konya toplantısının ise 19 Temmuz'da gerçekleştirileceğini bildirdi. Bir gün süren etkinlikte, fonlar nasıl yatırım yaptıklarını, şirketler de kendilerini anlatıyor ve ardından ikili görüşmeler gerçekleştiriliyor.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başkanlığını Göktekin Dinçerler'in yaptığı TOBB Girişim Sermayesi Meclisi'nin, mevzuatın oluşturulmasının ardından bu alandaki fonların ve yatırımların derinleşmesi yönünde çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

Girişim sermayesi fonları

Girişim sermayesi fonları, yurtiçi ve yurtdışı varlıklı ailelerin kişisel servet yönetim ofislerinden, büyüme ve inovasyon fonu gibi kamu destekli fonlardan ve Avrupa Yatırım Fonu gibi uluslararası kuruluşlardan ve yatırımcılardan topladıkları tutarlarla, büyüme potansiyeli bulunan şirketlerden hisse alıyor.

Şirkete yönetim ve başarı sağlama konusunda katkı veren fonlar, gerekmedikçe yönetime girmiyor. Fonlar şirketin büyümesiyle hisse başına yüksek karlar elde ediyorlar ve 5-7 yıl içinde hisselerini satarak karlarını realize ediyor. Hisseleri, şirketin diğer sahipleri, başka fonlar ya da stratejik olarak ilgili pazara girmek isteyen diğer şirketler alabiliyor. Bazen de hisseler halka arz yoluyla satılabiliyor.

Mehmet Kaya/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde