Çiçek gibi yeni bir meslek: Plazadan çıktı çiçekçi oldu

Çiçek gibi yeni bir meslek: Plazadan çıktı çiçekçi oldu

Günümüzde her tür tüketicinin envai çeşit çiçeğe yönelik ilgisi artmış durumda. Farklı çiçeklere ve tasarımlara yönelik talep yeni bir mesleğin öne çıkmasına yol açtı. Yeni kurulan akademilerde hevesli girişimcilere çiçekçilik eğitimi veriliyor…

Çiçek gibi yeni bir meslek: Plazadan çıktı çiçekçi oldu
16px
24px
24.03.2017 15:18
ABONE OLgoogle

Hatice Aldemir'in haberi

BÜYÜK kentlerin betonu ve asfaltı içine gömüldüğümüzden midir nedir, kentlerde hemen herkesin çiçeğe yönelik ilgisi artmış durumda. Bahçesiz apartmanlar, toprağı görmeden içinde dolaştığımız sokaklar insanlarda çiçeğe karşı bir yönelim ve ilgi yarattı. Türkiye’de kayıt dışı olanlarla birlikte toplam 10 bin çiçekçi olduğu tahmin ediliyor.

Eskiden bir sokak çiçekçisinden bir buket alıp eve getirip vazoya koyunca ya da bir sevdiğimize götürünce iş biterdi. Günümüzde ise internet ve sosyal medyanın etkisi ile çiçek de bir farklılaşma biçimi haline geldi; çiçeğin kendisi pazarlama diliyle artık bir arzu nesnesi haline dönüştü. Artık çiçekle ilgili pek çok şey, tasarım başlığı altında değerlendiriliyor.

İthal çiçeklerin Türkiye’ye girmesi, bu alana ilgi duyan insanların ufkunu genişletti. Çiçeğe artık eskisinden daha fazla ve farklı düzeyde değer verilir oldu. Artık çiçekçilik sektörü, buket ya da çelenk formatının çok ötesine geçmiş durumda. Kutuda güller, teraryum (mini bahçe) ve geleneksel buketleri sıradan hale getiren birçok seçeneği bulmak mümkün. 

ÇİÇEKÇİLİK OKULLARI KURDULAR

Pazar yukarıda sözünü ettiğimiz yeniliklerle kendisini büyütürken, bu alanda para kazanmak isteyen girişimcilerin sayısı da arttı. Kendini kurumsal yapının içine ait hissetmeyen girişimciler hayatını bu yoldan kazanma yoluna gitti. Çiçekçiliği bir tutku olarak gören ve yıllardır bu sektörün içinde olan birkaç girişimci sektördeki açığı fark edip, kendi çiçekçilik okullarını açtılar. Çiçek tasarımını hobi olarak yapan ve kendi butik çiçekçisini açmak isteyenler, kurulan bu merkezlerde çiçekçilik eğitimleri alabiliyor. Bu okullarda, bireysel girişimcilere yönelik eğitimlerin yanı sıra, hobi amaçlı tasarım workshop’ları da düzenleniyor. 

MEZUNLARA STAJ VE İŞ İMKÂNI

Sektöre Florart markasıyla giriş yapan Buse Ekinci, eğitimci kariyerine Buse Ekinci Çiçek Tasarım Okulu altında devam ediyor. Düğün organizasyonu fikri ile yola çıkan Ekinci daha sonra çiçek kullanımının yoğun olduğunu fark edip Amerika’da çiçekçilik eğitimi almış. Türkiye’de sektörde işin ehli insan sayısının azlığını fark edince kesme çiçek bakımını anlatabilmek için 2011 yılında workshop eğitimleri vermeye başlamış. Şimdi kendi tasarım okulunda toplam üç eğitmenle çeşitli eğitimler veriyor.

Katılımcıların yüzde 95’ini kadınlar oluşturuyor. Workshop’lardan maksimum verim almak için eğitimler 5-6 kişilik ekipler halinde düzenleniyor. Başlangıç, orta ve ileri seviyede eğitim almanın mümkün olduğu bu okuldaki eğitim sonrasında kendi butik çiçekçisini açmış birçok girişimci var. Eğitim ücreti dört gün süren her seviye için 2.200 TL olarak belirlenmiş.

Eğitimler canlı çiçeklerin satın alma aşaması, temizliği, bakımı, saklanma koşulları, düzenleme teknikleri, fiyatlandırılması ve satışa sunulmasına kadar olan süreçteki teknik ve teorik dersleri içeriyor. Çiçek Tasarım Okulu mezunlarına staj ve iş olanağı da sağlıyor. Ekinci, çiçeklerin insanlar üzerinde pozitif etkisinin araştırmalarla kanıtlanmış olduğuna dikkat çekerken, sektörün gelişmesiyle beraber “Çiçek bu, iki gün sonra ölür” algısının değiştiğini ve çiçeklerin değer kazandığını belirtiyor.

ŞİRKETLERE DE EĞİTİM VERİYOR

Ertuğrul Çalışır ilk iş deneyiminin birinci haftasında plaza insanı olmadığına karar verince işi bırakıp baba mesleğini yapmaya karar vermiş. Bugün iki yaşında olan Çiçek Akademi’yi kurmadan önce bireysel olarak workshop’larda eğitimler vermiş. Talep artınca eğitimlerini Çiçek Akademi adı altında vermeye başlamış. Çiçek Akademi’ye bireysel başvurular olduğu gibi kurumlar özel workshop’lar da talep edebiliyor. Samsung, General Electric ve Doğuş Otomotiv kurumsal eğitim alan kuruluşlardan bazıları.

Eğitime gelenlerin bir kısmı çiçekçilik sektöründe kendini geliştirmeyi amaçlarken, diğer bir kısmı ise çiçekçi olma hayalini gerçekleştirebilmek amacıyla kendini denemek için eğitim alıyor. Sosyal medya ve online alışverişin yaygınlaşması ile beraber sektörün büyüme hızının katlanarak arttığına dikkat çeken Çalışır, girişimcilerin hitap ettikleri müşteri profilini iyi seçip satış politikalarını buna göre ayarlamalarının sektörde kalıcı olmakta hayati bir öneme sahip olduğunu söylüyor.

Çalışır, başarılı olmanın bir diğer yolunun da etkili sosyal medya kullanımı olduğunun altını çiziyor. Çiçek Akademi’nin anlık workshop’ları mevcut olup fiyatları 200 TL’den başlıyor. Çalışır, Çiçek Akademi olarak dünya genelindeki yenilikleri yakından takip ettiklerini ve eğitim için yurtdışından da başvuru aldıklarını belirtiyor.

PAZARLAMA STRATEJİSİ ÖNEMLİ

Marjinal Akademi, yıllarca erkeklerin egemenliğinde olan çiçekçiliği yoğun talep karşısında çiçek tasarımcısı olmak isteyen kadınlara ulaştırabilmek amacıyla 2014’te kuruldu. Kurucusu Zeynel Özmen hem kadınların hem de gençlerin yoğun ilgisiyle sektöre renk ve değer kattıklarını belirtiyor. Özmen, pazarlama stratejilerini verimli bir şekilde oluşturan ve hitap ettiği sektörü tanıyan girişimcilerin başarılı olduklarını ve sektörün gelişmesine katkı sağladıklarını söylüyor.

Marjinal Akademi’de üç ay süren profesyonel eğitimler alınabiliyor. Ayrıca 2-3 saatlik workshop’larla çiçekseverler bir araya getiriliyor. Workshop’lara katılmak isteyenler için fiyat 300-500 TL arasında değişirken, üç aylık kurs ücreti 5 bin-6bin TL’yi buluyor. Eğitimlere katılanların büyük bir kısmını kendi butik çiçekçilerini açmak isteyenler oluşturuyor. Sektörde marjinal bulunmalarının farkları olduğuna dikkat çeken Özmen, “Türkiye’de çiçekçilik eğitiminin daha kurumsal bir hale gelmesi  gerekiyor. Yetkililer lise ve üniversitelerde eğitim verilmesi için harekete geçmeli” diyor.

PLAZADAN ÇIKIP ÇİÇEKÇİ OLDU

Kurumsal kariyerinden sıkılıp girişimci olmaya karar veren Esra Şavkıner, 2013’te çiçek tasarımcısı arkadaşı ile birlikte Florart’ı kurdu. Çiçeğin hak ettiği değeri görmediğini düşündükleri sektöre kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla kurdukları şirkette katılımcılar çoğunlukla bu sektörde bir kariyer edinmek isteyen girişimci adaylarından oluşuyor. Türkiye’nin birçok yerinden gelip eğitim alan mezunların 50’ye yakını girişimcilik projelerini hayata geçirmiş durumda. Şavkıner, bu sayının hızla artacağını öngörüyor.

Florart bünyesinde profesyonel çiçekçilik eğitimlerinin yanı sıra tek günlük hobi atölyelerine katılmak da mümkün. Eğitim ücreti ise 250 ile 2.500 TL arasında değişiyor. Şirket, malzeme ve çiçek tedariki konusunda mezunlara kolaylık sağlıyor; ayrıca iş deneyimi konusunda da bağlantı kurmalarına yardımcı oluyor. İngiltere ve Hollanda’da temas halinde oldukları çiçek okulları ve master floristleri Türkiye’de ağırlayarak etkinlikler düzenliyorlar. Şavkıner, 2013’te Türkiye’ye gelmeyen çiçekçilik malzemelerinin 2016’da gelmeye başladığını belirtiyor ve yapılan işlerin kalitesi artmaya başlayınca oluşan rekabet ortamının etkisiyle sektörün kalitesinin de iyileştiğine dikkat çekiyor. 

Kafede tasarım çiçekler

İki kız kardeş Gülcan Demir ve Gülnaz Demir, kafe açma ve çiçek tasarımcısı olma hayallerini ortak bir fikirde birleştirip Kadıköy’deki “çay çiçek kahve” temalı yeni nesil kafe Pikap’ı hayata geçirmişler. Farklı konsepti ile dikkat çeken bu kafede çay ve kahve çeşitleri servis edilirken bir yandan da özel tasarım çiçeklere ulaşma imkanı bulunuyor. Mekan, çiçek tasarımının kafe sıcaklığında gerçekleştirilmesini sağlamasıyla dikkat çekiyor. Demir kardeşler, pikaptan yayılan güzel melodilerin eşliğinde deneyimlerini katılımcılarla paylaşıyorlar. 

Çiçek ile kahve keyfi 

Kahve ve çiçeğin birbirini tamamladığının düşünen Ayça Paksoy Sözen, bu iki keyfi birleştiren bir iş fikri oluşturdu. Üniversite eğitimini Towson Üniversitesi (Maryland, ABD) ve Yeditepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamlayan girişimci, kesme çiçek tasarımı için Flower School NY’ta eğitim aldı. Türkiye’ye döndüğünde Penny Blooms & Beans adlı şirketi kurdu. Kahve servisi de yapılan mekanda düğün ve davet organizasyonları, özel ve kurumsal davetler ve çiçek tasarımları gibi hizmetler sunuluyor; ayrıca zaman zaman düzenlenen workshop’lar sayesinde çiçekseverler de bir araya geliyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde