Ali Ağaoğlu: Uludağ'a 100 Milyon Dolar yatırdım, orman kanunu ile turizm yönetilmez

Ali Ağaoğlu: Uludağ'a 100 Milyon Dolar yatırdım, orman kanunu ile turizm yönetilmez

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden Uludağ’da yaşanan sorunlara tepkisini gösterdi...

Ali Ağaoğlu: Uludağ'a 100 Milyon Dolar yatırdım, orman kanunu ile turizm yönetilmez
16px
24px
20.03.2017 07:45
ABONE OLgoogle

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bugüne kadar Uludağ’a 100 milyon Doların üzerinde yatırım yaptığını belirterek, "Uludağ'da sorunlar yaşanıyor. Uludağ için ‘kayak merkezi’ deniliyor ancak birinci bölge, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, ikinci bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı. Burası kayak merkezi ise kayak merkezi için ne gerekiyorsa o yapılmalı" dedi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, hafta sonu Uludağ'da My Mountain Otel'de ‘Geleneksel Basın Buluşması'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Turizm merkezi olarak Uludağ'ın sorunları ve grubun turizm, gayrimenkul, sanayi ve enerji alanlarındaki yatırımları hakkında bilgi veren Ağaoğlu, “Gayrimenkul sektörüne yönelik  düzenlemelerde Türkiye için geç kalındı. Batıdaki ülkelerin çoğu yabancıya mülk satarak kaynak sağlıyor ve ülkeyi kalkındırıyor ”dedi.
Londra’nın yüzde 16’sının yabancıların olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Buradaki malı yabancılara satarak ülkede yüzde 100 kalan bir kaynak yaratıyorsunuz. Ülkenin en büyük sorunu cari açık. Dövizin de en kalıcı olduğu alan yabancıya konut satışı. Getirilen teşviklerin ve vatandaşlık hakkı gibi düzenlemelerin gayrimenkul sektörüne ve ekonomimize çok olumlu katkısı olacak. Yabancıya KDV istisnası getirildi. Bunlar dünyada uygulanan modellerdi. Türkiye’ye gelmesi geçte olsa da son derece isabetli oldu. Önümüzdeki günlerde de daha olumlu dönüşler alacağımıza inanıyorum. Yurt dışı ziyaretlerimizde bunların yansımalarını görüyoruz. Yabancılar yatırım yapmak için istekliler ancak istikrar yatırımcılar için önemli“ diye konuştu.
Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yaptıkları ziyarette 400’ün üzerinde iş adamı ile konuştuk. Türkiye’ye yatırım yapma konusunda istekli olduklarını gördük. Ben ileriki yıllarda Türkiye’ye Orta Doğu’dan gelecek sermayenin çok daha artacağına inanıyorum.”

“ORMAN KANUNU İLE TURİZM YÖNETİLMEZ”

Ağaoğlu, “Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden Uludağ’da sorunlar yaşanıyor. Uludağ için kayak merkezi deniliyor ancak birinci bölge Orman ve Su İşleri Bakanlığına, ikinci bölge Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı. Burası kayak merkezi ise kayak merkezi için ne gerekiyorsa o yapılmalı. Palandöken ve Erciyes'e devletin çok güzel yatırımları oldu. Biz Ağaoğlu olarak bugüne kadar Uludağ’a 100 milyon dolar yatırım yaptık. Birinci bölgede oteller boş, şimdi köpekler cirit atıyor. Uludağ'ın durumu ortada. Bu işin bir de sosyal boyutu var. Bugün gerçekten Uludağ’ın eteklerinde bir sürü köy var. Gidin o köylere doğudaki köylerden çok daha geri durumda. Otelimizde çalışan insanların yüzde 60’ı, yüzde 70’i civardaki köylerdendi. Burası civar köylerde çalışan insanlara iş ve aş kapısı. Uludağ'ı Orman ve Su İşleri Bakanlığının kanunu ile idare edersen olmaz” diye konuştu.

“GAYRİMENKUL SERTİFİKASI YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ”

Ağaoğlu, “Konut finansmanında ürün çeşitliliği maalesef bulunmuyor. Türkiye'nin tasarruf oranı düşük. Bu sertifika insanları tasarrufa yönlendiren, belli bir miktara gelince de yatırıma dönüşecek bir ürün. Sadece konut sektörü açısından değil, genel ekonomi açısından da son derece önemli. Tasarruf miktarını da artıracak” dedi.

“FİNANS MERKEZİNDE TEŞVİKLERİ BEKLİYORUZ”

İstanbul Uluslararası Finans Merkezinin (İFM) son durumu hakkında bilgi veren Ağaoğlu, “Bu sene belediyedeki engelleri aşabilirsek 4 yeni projeye başlayacağız. Arazi stokumuz fazla. Aynı zamanda İstanbul Uluslararası Finans Merkezinin (İFM) yapımı devam ediyor. Şu anda Türkiye dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi. Ancak küresel finans merkezleri endeksine göre 45’inci sıradayız. İFM bence çok stratejik ve iyi bir karar. Ancak biraz gecikti. İlk olarak hedef 2017’ydi fakat şu anda 2021. Orada alt yapıyı biz yaptık. Binalarımızın kabaları bitti. Oraya yatırımımız çok fazla. Kamu bankalarının yapımı biraz gecikti ancak son dönemde ciddi bir atağa geçildi. Kamu bankalarının yapımı hızlandı. Şimdi yasal düzenlemelerin de yapılması lazım. Bu konuda hükümette ciddi bir gayret ve istek var. Ancak araya giren referandum gibi konular nedeniyle yasal düzenlemeler gecikti ama ben yakında yapılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YURT DIŞINDA VE ANADOLU’DA YATIRIM DÜŞÜNÜYORUZ”

Ağaoğlu, “Ağaoğlu markasını yurt dışına taşıma düşüncemiz var. Orta Doğu'dan ve Asya'dan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bu konuda ciddi araştırma yapıyoruz. Bu durumun sene sonunda netleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Aynı zamanda Anadolu'da yatırım yapacaklarını belirten Ağaoğlu, “Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Oflu olduğum için ilk projeyi memleketim olan Trabzon'da yapmayı istiyorum” dedi.

Üniversite projesine ilişkin arazilerinin hazır olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, “2018’e yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yerleşkelerin birisi Ataşehir’de, diğeri de Maslak’ta olacak” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde