IMF temsilcisi: Tekstilcinin sorunu döviz değil

IMF temsilcisi: Tekstilcinin sorunu döviz değil

Sektörün rahatlaması için yüzde 10’luk KDV indirimine gidilmesinden sonra gözler Uluslararası Para Fonu’na (IMF) çevrildi. Fon, Merkez Bankası’nın uyguladığı kur politikasında değişikliğe gidilmesine sıcak bakmıyor.

IMF temsilcisi: Tekstilcinin sorunu döviz değil
16px
24px
14.03.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Ayrıca vergi indirimi ile ekonomik programdan taviz verildiğini savunuyor. Zaman’ın sorularını cevaplayan IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, tekstildeki sıkıntıyı Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinin dünya piyasalarında rahat hareket etmesine bağlıyor. “Sektör yeni dönemde rekabette zorlanıyor. Hükümetin uyguladığı kur politikasında sorun yok.” diyen Bredenkamp’a göre, cari işlemler açığı da endişe edilecek boyutta değil. Yatırımlar ise işsizliği düşürecek seviyeye ulaşamadı.

IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp, sanayiciler, ihracatçılar ve eksi Devlet Bakanı Kemal Derviş'in "Yeni Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği" şeklindeki eleştirilerine katılmıyor. "Mevcut döviz kuru politikasında bir problem olduğuna inanmıyoruz." ifadesini kullanan Bredenkamp, "Hakikaten de, dalgalı döviz kuru rejimi Turkiye'nin son yıllardaki ekonomik stratejisinin başarısında kritik bir unsur olmuştur ve bu rejimi zayıflatacak hiçbir şey yapılmamalıdır." uyarısında bulunuyor. Para politikasının yürütülmesinin Türkiye için istisnai bir başarı olduğunu aktaran IMF temsilcisi, Süreyya Serdengeçti'den boşalacak başkanlığa yapılacak atamaya istinaden "Her ne tür personel kararları alınırsa alınsın, politikaların ve bu politikaları yürütmek için Merkez Bankası bağımsızlığının korunması hayati önemdedir." değerlendirmesini yaptı. Türkiye'de olduğu gibi ekonomik politikalara duyulan güven ve büyümeye ilişkin eğilimlerde dramatik bir iyileşme görüldüğünde sermaye girişleri olması ve kurun değerlenmesinin doğal olduğunu dile getiren Bredenkamp, "Bu kesinlikle yerel üreticiler üzerinde rekabet baskısı oluşturur. Ancak, Türkiye'de gördüğümüz şu ki birçok sektör üretimlerini yükseltmeye ve ihracat pazarlarındaki paylarını artırmaya devam ettiler. Bu da pek de genelleşmiş bir rekabet problemi olmadığını düşündürüyor." diyor. IMF temsilcisine göre, tekstil ve giyim sektörlerinin zorlukları güçlü döviz kuru sebebiyle daha da artmış olabilir; fakat temel sebep başka bir yerde, uluslararası kotaların kaldırılması ile birlikte başta Çin olmak üzere Asya kaynaklı rekabetin artması. Asya ve diğer bölgelerdeki düşük maliyetle çalışan tekstil üreticilerinden kaynaklanan rekabetin yok olup gitmeyeceğini anlatan Bredenkamp, şöyle konuşuyor: "Aslında önümüzdeki yıllarda belki daha da yoğunlaşacak. Türkiye bu üreticilerle ücretler konusunda rekabet edemeyecek, bu yüzden rekabeti daha yüksek verimlilik artışları ve belki farklı piyasa segmentlerine kaymak yoluyla yapmak zorunda. Bu, Türk ekonomisinin genel anlamdaki modernizasyonunun bir parçası olarak ortaya çıkan ve diğer sektörlerde de gördüğümüz kaçınılmaz bir yeniden yapılanma anlamına geliyor." Yeniden yapılanmanın ne kadar başarılı olacağını tahmin etmenin imkansız olduğunu aktaran Bredenkamp'a göre bu ne kadar çabuk başlarsa, Türkiye'deki üreticilerin gelecekteki durumları o kadar iyi olur.

IMF Türkiye Temsilcisi, hükümetin tekstil ve ayakkabıda 10 puanlık KDV indirimine gitmesini olumlu bulmuyor. Bredenkamp, "Bizler sektörel KDV indirimini, herkes için daha düşük vergi oranlarına ve yatırım harcamalarında artışa imkan verecek olan vergi tabanlarının genişletilmesi ve tahsilatın iyileştirilmesi çabalarına yönelik fon destekli program amaçlarından bir sapma olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuşuyor. Tekstil sektörüyle ilgili zorlukları anladıklarını ve bunların diğer ülkelerde uluslararası kotaların kaldırılması sonrasında yaşananlarla birçok yönden benzerlik teşkil ettiğini ifade eden Bredenkamp, "Ancak bizim görüşümüz şu ki, KDV indirimi, yeni rekabet realiteleri karşısında, sektördeki daha rekabetçi bir ürün yelpazesini üretmeye doğru başka ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de gerçekleşmesi gereken geçiş sürecini geciktirecek. Bu hususları yetkililere ilettik ve onlarla bu tedbirin sonuçları hakkında görüşmelerde bulunuyoruz." diye konuşuyor.

Yabancı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde