Tek kolu olan 'altın adam'

Tek kolu olan 'altın adam'

"Karekteri altından yüksek olan altına şekil verir. Karakteri altından düşük olana ise altın şekil verir." Bu sözlerin sahibi, yarım asırdır altınla uğraşan ve adını marka yapan tek kollu sanayici, Atasay Kamer...

Tek kolu olan 'altın adam'
16px
24px
12.03.2006 19:10
ABONE OLgoogle

Denizli Çivril eşrafından Hacı Mustafa Kamer'in oğlu. Babası manifatura ve kuyumculukla uğraşan Kamer, yazgının da cilvesiyle yalnızca kuyumculuğu devam ettirmiş. Henüz 1 yaşındayken geçirdiği bir tren kazasında tek kolunu kaybeden Kamer, eskiden kumaş ölçmekte iki kol kullanıldığı için yalnızca kuyum işine eğilmiş.

PIRLANTAYA GİRDİ KAMER,
1989'da kurduğu Atasay'la dünyanın ilk 10 altın üreticisi arasında yer alıyor. Atasay'ın 1994'te İstanbul Yenibosna'daki kurduğu altın fabrikası, yıllık 20 ton altın üretme kapasitesine sahip. Pırlanta işine de giren Atasay Kamer'in oğlu ise grubu farklı işlere açtı. Atasay Kamer'i, Başbakan Erdoğan'ın dostu olan oğlu Cihan Kamer'in enerji ve inşaat işine girmesi nedeniyle yapılan spekülasyonlar üzüyor... Hatırlanacağı üzere Cihan Kamer, 3 yıl önce kurduğu Şavk Enerji şirketiyle hidro elektrik santral kurmak için bazı bölgelerde izin almıştı. Atasay Kamer'le yeni işlerini konuştuk:

Fabrikanızın girişinde yazan sözünüzden başlayalım. Altın da insanlara şekil verir mi?

* 50 senedir bu mesleğin içindeyim. Değişik insanlarla çalışıyorum. Düzgün karakterli insanlar, altın üzerinde sanat icra edip, altına şekil veriyor. Karakteri düzgün olmayanlar da onu çalmak fikrine kapılıyorlar. Sonra da hapse gidiyorlar.

Kuyum sektöründe ilklere imza attınız. İlkleri yapmak zor mu?

* Bu sektörde kapıyı açmayı Allah bize nasip etti. 1980'de Özal'a gittim. Bir kararname çıkartmışlar. Yurt dışından altın getirip, işlenip geri götürülsün diye. Yani Türkiye'de işçilik yapılsın diye. Özal'a "Bu kararnameyle bu iş yürümez" deyince değiştirdiler. Altın ihracatının dünyada olduğu gibi bizde de önü açıldı. Bugün Türkiye'nin altın ihracatı 100 tona çıktı. İlk ihracatı da biz yaptık.

Yakında pırlanta işine de girdiniz. Neden?

* Altın satışında dünyada yüzde 25 azalma var. Pırlanta satışlarında ise yüzde 25 artış. Dolayısıyla pırlanta işinde daha ışık görüyoruz. Altın artık fantezi bir takı haline dönüşmeye başladı. Türkiye senelerdir bunu tasarruf aracı olarak alıyordu. Şimdi artık o noktadan çıkıyor. Pırlanta asil bir taştır. İnsanlara manevi bir güvence veriyor.

Atasay'ın mağazacılıktaki hedefleri nedir?

* Şu anda 110 mağazamız var. Franchise (isim ortaklığı) vererek büyüyoruz. Aşağı yukarı 300 tane de corner'ımız (mağaza reyonu) var. Corner açarak ürünlerimiz satanların 60'ı da franchise mağazaya dönüşmek istiyor. Biz zaten franchise aktarmak için corner verdik. İnşallah 2-3 yıla kadar Türkiye'de 250 mağazaya ulaşacağız. Yurt dışında biraz daha zor ilerliyoruz. Yurt dışında şu anda 10 mağazaya çıkabildik.

Grup olarak enerji işine neden girdiniz?

* Onunla oğlum Cihan Kamer ilgileniyor. Ben Atasay Kamer olarak ilgilenmiyorum.

Bu konuda çok spekülasyon yapıldı. Siz şahsen rahatsız olmadınız mı?

* Yok, rahatsız olmadım. "Yurt dışından ithal doktor gelecek" dediler, millet rahatsız oldu. Enerji işini Atasay yapmasa, başkası yapsa rahatsızlık olur mu? Bu kanunsuz bir şey değil. Türkiye'nin 2 yıl sonra enerji sıkıntısı olacak. Böyle bir şeye girmek bence bir insanlık borcu. Bu iş Alarko'- nun üstüne tescilli değil. Zorlu'nun da bu işi var. Zorlu'ya hiçbir zaman "Sen bu işe girdin" diyen olmadı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde