Zorlu'nun isyanı: Tahtalar hazır ama şirket krizde

Zorlu'nun isyanı: Tahtalar hazır ama şirket krizde

Akıllı tahta ve tabletlerin tamamen dağıtılmış olması için belirlenen takvim 31 Aralık 2015’ti. 2015 bitti. Bu iddialı projede son durum ne?

Zorlu'nun isyanı: Tahtalar hazır ama şirket krizde
16px
24px
21.03.2016 12:33
ABONE OLgoogle
FIRSATLARI Arttırma ve Teknolojiyi Geliştirme Hareketi... Yani kısaca Fatih Projesi... Türkiye’nin bilgi toplumunu yakalaması için düşünüldü. 

Örgün ve yaygın eğitimde tüm okulların bilişim teknolojilerini kullanabilecek alt yapıya kavuşturulması hedeflendi. Türkiye’nin tüm yörelerinde okullar akıllı tahtalar ve tabletlerle dijital dünyaya girecekler ve yeni dünya düzenini yakalayacaklardı. Proje o kadar cazipti ki dünyanın en büyük bilişim şirketlerinin sahipleri görüşmeler yapmak için Türkiye’ye geliyordu. 

2006’da gündeme gelen, 2011’de somutlaşan proje beş yılda tamamlanacaktı. Akıllı tahta ve tabletlerin tamamen dağıtılmış olması için belirlenen takvim 31 Aralık 2015’ti. 2015 bitti. Bu iddialı projede son durum ne? 

Yapılan ihalelerde akıllı tahtaların üreticisi Vestel’di. Geçen günlerde Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile sohbet ediyorduk. Fatih projesini de sordum. Zorlu, kendilerine verilen süre içinde akıllı tahtaların tamamlandığını ve 360 bin akıllı tahtanın okullara verildiğini söylüyor. 

Zorlu’nun verdiği bilgiler şöyle: 

“Üretim bizde şubat sonunda bitti. Önceki 380 bin adetti, bitti. Daha sonra  346 bin adet daha yapıldı. Tahtaların 250 bin tanesi kuruldu. 20 bin adeti Doğu’ya kurulacaktı, kuramadık. Martın sonunda da kurulmayan okul kalmayacak.”

Vestel kendi üzerine düşeni yapmış. Ancak proje ne yazık ki uygulanamıyor. Çünkü internet altyapısı yapılamayan yerlerin oranı hayli fazla. Zorlu altyapıyı yapacak şirketin zor duruma düştüğünü ve başka bir şirketin yatırıma başladığını belirtiyor. 

Projenin tamamlanması için yeni tarih 2017. 

Dünyada tabletle eğitim başarılı mı değil mi tartışılıyor. 

Fatih projesi Türkiye’de çocuklara, gençlere ne sağlayacak başlarsa göreceğiz!

Jale Özgentürk/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde