Zorlu gazı kapatttı: 2023'te yarısı bizde

Zorlu gazı kapatttı: 2023'te yarısı bizde

Zorlu Holding, yenilenebilir enerjiyi radarına aldı. CEO Ömer Yüngül, “Doğalgaz fiyatı yüksek, enerji fiyatı düşük. Bu nedenle zarar ediliyor. 2023’te jeotermalin yarısı bizde olacak” dedi

Zorlu gazı kapatttı: 2023'te yarısı bizde
16px
24px
02.05.2016 07:50
ABONE OLgoogle
Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül ile holdingin yeni yatırım stratejilerini konuştuk.

Yüngül, enerjideki yatırımlarını gazdan yenilenebilire kaydıracaklarını söylüyor. Ankara ve Kayseri'deki santralleri kapattıklarını belirten Yüngül, "Doğalgaz fiyatları yüksek, enerji fiyatları düşük. Bu nedenle zarar ediyorsunuz. Bursa ve Lüleburgaz'da çalışan 2 santralimiz var. Alıcıları var, konuşuyoruz. Bu yıl ikisini de satabiliriz" diyor.

 Rusya'daki Vestel'i kapattınız. O bölgede yeni bir yatırım planınız var mı?

Vestel'i kapatmamız Rusya ile yaşanan uçak krizinden önceydi. Rusya'da uzun zamandır insanların alım gücü düşüyor. Dolayısıyla orada yeniden Vestel açılmaz. Başka ülkelerle konuşuyoruz. Ama daha karar vermedik. İran olur, Irak olur, Gaziantep olur… Sular durulsun, her yer olabilir. Bu konuda çok hızlı hareket etmiyoruz.

 Yeni pazarlara odaklanacak mısınız?

Baktığınızda bütün pazarlar eski. Herkes Afrika'ya yöneliyor. Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Ama her an olabilir.

2023'TE YARISI BİZDE

 Enerjide portföyünüzü değiştiriyor musunuz? İki doğalgaz santralini kapatmıştınız. Diğer ikisi ne durumda?

Doğalgaz fiyatları yüksek, enerji fiyatları düşük, zarar ediyorsunuz. Doğalgaz santrallerinin bugünkü konjonktürde para kazanması mümkün değil. Çok büyük olanlar ve verimli tribünleri kullananlar belki kâr edebilir. Ama yenilenebilir enerji öyle değil. 2023'te Türkiye'deki toplam jeotermalin yarısı bizde olacak. Osmaniye'deki 80 megavatlık yeni rüzgar santrali haziranda devreye giriyor. HES'ler var. Şimdi güneşe de ısınıyoruz. Doğalgazda Ankara ve Kayseri santrallerini kapattık.

 Öteki ikisi kapanabilir mi?

Kapanabilir ama şu anda planımızda yok. Biri Bursa'da, diğeri Lüleburgaz'da çalışıyor. Onların da alıcısı var. Bu yıl ikisini de satarız.

ŞİDDETİNİ ARTIRACAĞIZ

 Yatırım radarınızda bu yıl enerji mi olacak?

İlk sırada enerji yatırımları var. Jeotermal işimiz devam ediyor. Şiddetini artıracağız. 3 senedir üzerinde çalıştığımız güneş yatırımımız var. Vestel'in de yatırımları devam ediyor. Cep telefonu işinde daha işin alfabesindeyiz. Hedefimiz 5 yılda 30 milyonlara gelmek. Telefon çok anaç bir ürün. Bugün Apple'a da baktığınızda yarısı donanım yarısı iş cirosu. Bizde de böyle olacak.

İSRAİL GAZINDA KONSORSİYUMDA OLURUZ

 İsrail gazıyla ilgili çalışıyor musunuz?

Biz zaten orada varız. İsrail elektriğinin yüzde 8'ini üretiyoruz. İlişkilerimiz var, İsrailliler 'gelin daha fazla yatırım yapın' diyorlar. İş ayrı, siyaset ayrı teziyle hiçbir olayda gazı kesmedik. Şu anda hükümetler arası diyaloglar başladı. Herhalde yakın zamanda mesafe alınır. İsrail gazının getirilmesi konusu ise büyük bir iş. Gazın çıkartılması işi dediğiniz 5 milyar dolar. Taşınması nereden baksanız 2 milyar dolar. İsrail gazı dediğinizde 7-8 milyar dolarlık bir işten bahsediliyor. Dolayısıyla mutlaka konsorsiyum olur diye düşünüyorum. Biz burada varolmak isteriz, tecrübemiz de var.

TERÖRE KARŞI TEDBİR ALDIK

 Bir dönem terör olayları nedeniyle AVM'lere insanlar gitmedi. Zorlu Center bundan etkilendi mi? Siz de bazı önlemler aldınız mı?

Hepimiz insanız. Bomba patladığı zaman 2-3 gün cirolar yüzde 30 düşüyor. Ziyaretçi sayısı azalıyor. Ama sonra normale geliyor. Bunlardan korkmanın da faydası yok. Tedbirleri aldık. O açık alana göre teknolojinin en yeni sistemlerini getirdik, girişlere X-Ray'ler koyduk. Bakın, biz her zaman Türkiye büyümesinin 10 puan daha üzerinde büyümeyi hedeflemişizdir. Holding olarak bunun gerisine de gitmiyoruz. Şu anda Türkiye'de o kadar güzel reformlar yapılıyor ki, bunları insanlar duymuyor. Bunları duysalar, güven endeksi yükselecektir.
Dilek Güngör/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde