Ziya Yılmaz: İnşaatta iflas riski artıyor

Ziya Yılmaz: İnşaatta iflas riski artıyor

Sadece İstanbul’da 47 bin inşaat şirketi faaliyette. Her önüne gelenin inşaat yapmasının dengeyi bozduğu ve sıkıntı yarattığı belirtildi.

Ziya Yılmaz: İnşaatta iflas riski artıyor
16px
24px
07.12.2017 05:57
ABONE OLgoogle

Türkiye’de adeta müteahhit enflasyonu yaşanıyor. Türkiye genelinde 300 bin civarında inşaat firması faaliyet gösterirken bu firmaların 46-47 bininin İstanbul’da olduğu ifade ediliyor. Türkiye’deki bu rakamlara karşılık tüm Avrupa’da 30 bin civarında inşaat şirketi faaliyet gösteriyor. Her önüne gelenin müteahhitlik yapması ve sektöre girişte belli bir kriterin olmaması da inşaatta sıkıntı yaratmaya başladı.

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, her sektörün bir yasal düzenlemesinin olduğunu, inşaatta girişte de belli yeterliliklerin olması gerektiğini kaydederek, “Her parası olan 500- 1000 konut üreteceğim diye inşaata giriyor. Bu durum arz talep dengesini bozuyor. Burada bir düzenleme şart. İnşaata girişte belli şartlar aranmalı. Finans yeterliliği, öz kaynak yeterliliği, iş bitirme garantisi, teknik ekip yetkinliği gibi kriterler aranabilir” ifadesini kullandı.

Ziya Yılmaz, sektöre giriş yeterliliği ile ilgili dernek öncülüğünde çalışma başlattıklarını ve bununla ilgili talepleri bakanlıklara sunacaklarını dile getirdi. Yılmaz, “Şu anda sektörün yüzde 90’ı maliyetleri bilmiyor. Bir inşaat firmasının sıkıntıya girmesi bütün sektörü sıkıntıya sokar” dedi.

Yol kazası olabilir

Türkiye’nin kentsel dönüşümde başarılı olmadığına da işaret eden Yılmaz, “7.5 milyon konut dönüştürülecek deniyor, ama yasal düzenleme olmazsa çok yol kazalarına uğrarız. Bazı bölgelerde il, ilçe belediyelerinin ruhsatları takip etmesi gerekiyor. Bir bölgede çok arz olursa sorun çıkar. Bu sorunlar yönetilmezse iflaslar olabilir” şeklinde konuştu.  Şehriban Kıraç / Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde