Zirveden ölüm listesine Halis Ağa

Zirveden ölüm listesine Halis Ağa

Türk sanayiinin duayen ismi Halis Toprak, sanayici kimliği, Tansu Çiller döneminde ölüm listelerine girmesi, özel hayatı, Aslanlı Köşk ile her dönem gündemde kalmıştı.

Zirveden ölüm listesine Halis Ağa
16px
24px
04.01.2016 08:06
ABONE OLgoogle
Toprak Holding’i Türk sanayiine kazandıran Halis Toprak (78) kalp rahatsızlığı nedeniyle Fransa’nın Nice kentinde hayatını kaybetti. Lice doğumlu Toprak’ın ilk eşi Ayşe Hanım’dan 10 çocuğu vardı. 90’larda öldürülecek işadamları listesindeydi. Toprak’ın kendisinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evlilik ise uzun süre konuşulmuştu.

Fransa’nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Türk sanayiinin duayen ismi Halis Toprak, sanayici kimliği, Tansu Çiller döneminde ölüm listelerine girmesi, özel hayatı, Aslanlı Köşk ile her dönem gündemde kalmıştı.

Seramik, kâğıt, ilaç gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’i Türk sanayiine kazandıran Halis Toprak, 1938 yılında Diyarbakır Lice’de doğdu. Halis Toprak, İş hayatına Adana’da başladı.

İş dünyasının ‘Ağa’sı

Kurucusu olduğu Toprak Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yapan ünlü işadamı kamuoyunda ‘Halis Ağa’ olarak anılıyordu.

Halis Toprak, 1977 yılında İstanbul’a gelerek Toprak İnşaat firmasını kurdu. Turgut Özal, 31 Ekim 1989’da Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkarken, Halis Toprak’ın gönlünde banka sahibi olmak yatıyordu. 10 Ekim 1991’de yani 20 Ekim 1991 seçimlerinden 10 gün önce hükümet aldığı bir Bakanlar Kurulu kararı ile Toprak’a da banka açma izni verdi. 1992’de ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank’ı hayata geçirdi. Banka, ilk önce 6 şube ve 150 civarında memur ile göreve başladı. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi zayıflayan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı.

Devlet el koydu

Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti. Aynı yıl Toprak Grubu şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubu’na ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na olan borcunun tamamını ödeyerek geri aldı. Halis Toprak 29 Haziran 2012’de tekrar Toprak Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı’na geldi.

Köşk de gitti

Halis Ağa’nın sahip olduğu ve 20 yılı aşkın süre yaşadağı Aslanlı Köşk de 2009’da TMSF tarafından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın arkadaşlarından Ramsey’in sahibi Remzi Gür’e 23.8 milyon dolara verilmişti.

Sedat Peker adını vermişti

TMSF’nin şirketlerine el koyma işlemlerini sert dille eleştiren Halis Toprak, dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün de kendisine kişisel kini nedeniyle haksızlıklar yaptığını iddia etmişti.

TMSF operasyonları sonrasında Halis Toprak’ın adı 1990’larda işlenen faili meçhul cinayetler soruşturmasında geçmişti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “PKK’ye mali destek sağlayan işadamlarından hesap sorulacağına” dair açıklamalarının ardından bir çok isim faili meçhul cinayetlere kurban gitti.

2010’dan sonra bu cinayetlerle ilgili bir biri ardına soruşturmalar açıldı. O dönemde Ankara’da faili meçhul cinayetler soruşturmasında ifade veren ve adı mafya anılan Sedat Peker, Yakup Kürşat Yılmaz’ın kendisine Halis Toprak’ın öldürülmesi için devlette görevli bazı kişilerin teklifte bulunduğunu açıklamıştı.

Özel hayatıyla konuşuldu

Halis Toprak’ın ilk eşi Ayşe Hanım’dan 10 çocuğu vardı. Toprak, 540 milyar lira tazminat ödeyerek bu evliliği sonlandırmıştı. Toprak’ın kendisinden 54 yaş küçük üçüncü eşi Nazlıcan Tağızade ile yaptığı evlilik uzun süre kamuoyunda konuşulmuş, bir süre sonra çift boşanmıştı. Toprak’ın cenazesi dün Fransa’dan İstanbul’a getirildi. Defin süreci, aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde