Zincirlikuyu'daki milyarlık rant kulelerinde denetim skandalı

Zincirlikuyu'daki milyarlık rant kulelerinde denetim skandalı

Kadir Topbaş, Çiftçi Towers ve 42 Maslak ile ilgili soru önergelerine tam bir yıl sonra cevap verdi. Milyarlarca liralık rant yaratılan projelerde hiçbir denetim yapmadığı ortaya çıktı.

Zincirlikuyu'daki milyarlık rant kulelerinde denetim skandalı
16px
24px
05.10.2015 07:35
ABONE OLgoogle
İBB ve ilçe belediyelerinin milyarlarca liralık rant yaratılan projelerde hiçbir denetim yapmadığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son bir yıldır gündeme gelen ve yasalar yok sayılarak Zincirlikuyu’da inşa edilen Çiftçi Towers ve emsal fazlası yaklaşık 160 bin metrekare inşaat alanına sahip 42 Maslak ile ilgili suskunluğunu bozdu. Rant oyunlarına seyirci kalan ve soruları yasal süresi içinde cevaplamayan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP üyelerinin konuyla ilgili soru önergelerine tam bir yıl sonra cevap verdi.

RAPORU HİSAR YAPI HAZIRLADI

Çiftçi Towers’ta ve 42 Maslak’ta şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı yapılaşmanın gündeme gelmesinin ardından 14 Eylül 2014 tarihinde Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergelerine 17 Eylül 2015 tarihine yanıt geldi.
Kadir Topbaş’ın imzasının yer aldığı belgede sadece, Çiftçi Towers için Beşiktaş Belediyesi’nden, 42 Maslak için ise Sarıyer Belediyesi’nden gelen bilgiler yer aldı.

Her iki belediyede projelerin sorumluluğunu üstlenen Hisar Yapı Denetim adlı şirketin hazırladığı raporlardan yola çıkarak inşaatların ruhsat ve eklerine uygun olarak devam ettiği belirtildi.

Verilen cevap bugüne kadar her iki projede de kamu kuruluşları tarafından hiçbir denetim yapılmadığını ortaşa çıkardı. Bu arada, 2014 yılı Mart ayında Şişli’den Sarıyer Belediyesi’ne devredilen 42 Maslak’la ilgili belgelerin hâlâ tamamının gönderilmemiş olması da dikkat çekti.

İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR

Soru önergelerine yasal süresi içerisinde yanıt vermeyerek bilgi edinme hakkını ihlal ettiği için Topbaş’ı İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na şikayet eden İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu verilen cevabı SÖZCÜ’ye değerlendirdi.

Topbaş’ın savcılık soruşturmasından kurtulmak için soru önergelerine yanıt verdiğini belirten Kazanoğlu, “Cevap içeriğinde sorularımızın hiçbirinin yanıtı bulunmuyor. Dağ fare doğurmuştur. Bu da Topbaş’ın suçluluğunun göstergesidir” dedi.

“Sorulara yanıt olarak, sadece özel bir denetleme firmasının cevabına yer verilmesi, belediyenin asli işini yapmaktan aciz olduğunu gösteriyor” diyen Taner Kazanoğlu, “Bilseydik 1 yıl beklemek yerine sorularımızı Hisar Yapı’ya sorardık Topbaş bir an önce istifa edip görev ve yetkilerini Hisar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı’na devretsin. Hiç olmazsa aracıyı aradan çıkarmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Görevi ihmalden yargılanacaklar

Taner Kazanoğlu, yasalara göre kamu adına denetleme yetkisinin İBB ve ilçe belediyeleri sorumluluğunda olduğuna dikkat çekti. Kazanoğlu, bu sorumluluktan iki firma lehine kaçınılmasının suç niteliği taşıdığını ifade ederek şöyle dedi:

 “TCK’nın 257’nci maddesinde, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır, yazıyor. Ne yazık ki bir meclis üyesi olarak belediyelerimizden yanıt alamadık. Umarım bağımsız yargı bu konuda yardımcı olup, kamuyu zarara uğratacak kişilerden hesap soracaktır.”

Emsalsiz bir rant var

Boğaziçi görünümü nedeniyle yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı 180 metre yüksekliğinde iki adet kulede otel ve ticari alan yerine 288 konut yapılıyor. Türkerler İnşaat tarafından inşa edilen Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. Böylece parselin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidilerek mevzuata aykırı olarak yerin altında 10 kat inşa ediliyor. Bay İnşaat tarafından Sarıyer’de 39 bin metrekarelik arsa üzerinde hayata geçirilen 42 Maslak projesinde imar planlarında 77 bin metrekare emsale dahil inşaat hakkı bulunuyor ancak toplam 239 bin 581 metrekare inşaat yapıldı.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde