Zeybekci'den Nestle ve Novartis’e tepki: Tereddüt geçiriyorlar..

Zeybekci'den Nestle ve Novartis’e tepki: Tereddüt geçiriyorlar..

Nestle ve Novartis’in Türkiye İmaj Kampanyası’ndan çekileceğine yönelik haberler gelirken, konu hakkında açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki şirketin kampanyadan vazgeçmediğini, sadece beklemeye geçtiklerini söyledi.

Zeybekci'den Nestle ve Novartis’e tepki: Tereddüt geçiriyorlar..
16px
24px
28.04.2017 13:08
ABONE OLgoogle

Türkiye'ye yönelik uluslararası algıyı düzelmek için 15 Temmuz sonrası gündeme gelen ancak ertelemelerle geçtiğimiz ay sonunda başlanabilen "Türkiye İmaj Kampanyası", ilk ayında ciddi zorluklarla karşılaştı.

Nestle kendi imajlarının Türkiye'deki tartışmalardan etkilenmemesi için kampanyaya katılımını askıya alırken, Novartis ise kampanyaya dahli konusunda gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki şirketin kampanyadan vazgeçmediğini, sadece beklemeye geçtiklerini söyledi. Kampanyayı organize eden TOBB ve TİM'den yapılan ortak açıklamada ise çıkan haberlere sert tepki gösterilerek, "Dahili ve harici gafiller, dostlarımızı caydırmak için baskı yapıyorlar" denildi.

Financial Times'tan ürküten iddia: Dev şirketler Türkiye reklamından çekilebilir

Türkiye'yi uluslararası şirketlerin üst yöneticilerinin anlatması üzerine kurulan imaj kampanyası 16 şirketin katılımı ile başlamıştı. Bu kapsamda hazırlanan reklam filmlerinde neden Türkiye'de olduklarını aktaran yöneticiler herkesi Türkiye'yi kendi hikayeleri ile keşfetmeye çağırıyordu.

Nestle'den Financial Times'a yapılan açıklamada, "Şu anda kampanyaya katılımımızı askıya aldık. Kısa süre içinde sonraki adımlarımızı belirleyeceğiz" denildi. Bir başka İsviçreli firma olan ilaç üreticisi Novartis'in CEO'su Joe Jİmenez ise gazetecilere yaptığı açıklamada "Kampanyanın zamanlaması muhtemelen talihsiz oldu. Şu an için kampanyaya dahiliz ama gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Nestlé ve Novartis’ten flaş Türkiye kararı: Askıya aldılar...

Novartis Türkiye: Gelişmeleri takip ediyoruz

Norvartis Türkiye'den yapılan açıklamada ise "Diğer uluslararası şirketler gibi Novartis de Türkiye ile ilgili tanıtım kampanyasını desteklemektedir. Novartis Türkiye, diğer bir dizi çokuluslu firmayla birlikte kampanyaya Eylül 2016'da destek olma kararı almıştır. Novartis Türkiye olarak, halihazırda kampanyaya dahiliyetimiz sürerken, gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz" denildi.

Başkanlık imajı bozdu fatura TOBB/TİM’e çıktı

Zeybekci: Beklemeye geçtiler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuyla alakalı "Bazı dostlarımızın burada tereddüt geçirdiğini görüyoruz. O da şu an iki tane bize destek veren dostumuzun, bir süreliğine belirli bazı yerlerde, beklemeye geçmesini görüyoruz. Vazgeçmek demeyelim ona. Bir şirketimiz bir ülkede beklemeye geçmekle ilgili bir kararını bize iletti, o da o ülkede seçim olduğu için Fransa'da. Şu an iki firmanın beklemeye alması gibi bir durum var ama onlar zaten devam edeceklerini söylüyorlar" dedi.

Kampanya devam ediyor

Zeybekci, kampanyanın son durumu hakkında ise şu bilgileri verdi: "Dostlarımızın sözleri, onların görüntüleri ile dünyada 7 ülkede başlattığımız bir kampanya idi, çok başarılı oldu. Şu an 7 ülkede, gazetelerde, televizyonlarda, sosyal medyada çok güçlü şekilde devam ediyor. Kampanyaya 16 dostumuzla başladık, şu an ilave olmak isteyenler, Türkiye'ye biz de destek vermek istiyoruz diyenler de var. Kampanyamıza katılan şu an iki tane daha ilave uluslararası şirket var. Bunlar kendiliğinden gelerek katılan şirketler."

TOBB ve TİM: Gafiller bilsin, güneş balçıkla sıvanmaz

Kampanyayı hazırlayan TOBB ve TİM'den haberlere ilişkin yapılan açıklamada şu sert ifadeler kullanıldı:

"Kampanya, Türkiye ile hesabı olan bazı çevrelerde infial yaratmış durumda. Bizimle birlikte yola çıkan markalara saldırıyorlar. Kampanyaya katılan değerli dostlarımızı caydırmak için baskı yapmaya çalışan dahili ve harici, gafiller bilsinler ki, güneşi balçıkla sıvayamazlar. Gayet sağlam olan ekonomimiz hakkında yaratmayı arzu ettikleri gerçek dışı tedirginlik dostlarımızı korkutmaz. Bazı ülkelerdeki seçim atmosferi nedeniyle oluşan hassasiyetlerin dostlarımıza zarar vermesini engellemek için karşılıklı mutabakat yoluyla vermiş olduğumuz ortak kararları kampanyadan çekilme şeklinde yorumlayanlar yanlış içindeler. Kampanyaya katılan dostlarımızın sayısı eksilmiyor tersine artıyor. Kampanyamız artan katılımlarla yoluna devam etmektedir. En son dün itibarı ile Yandeks de kampanyamıza katılmıştır."

Şirketler kendi itibarlarından endişe ediyor

Kampanyanın organizatörleri FT'ye yaptıkları açıklamada yakın zamanda şirketlerin kampanyaya katılımı için yeni bir teyit talep ettiklerini ve ‘çoğu' markanın onay verdiğini belirtti. Ancak bazı kaynaklar Türkiye'deki siyasi tartışmalar ve AB ilişkileri göz önünde bulunduran şirketlerin kendi itibarları konusunda endişeli olduklarını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde