Zeybekci: Hâlâ o kitapları yakmamış mı?

Zeybekci: Hâlâ o kitapları yakmamış mı?

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamalarına tepki gösteren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "O hala Keynes'te mi kalmış, hâlâ yakmamış mı o kitapları?" dedi.

Zeybekci: Hâlâ o kitapları yakmamış mı?
16px
24px
06.02.2015 15:34
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Zeybekci, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Durmuş Yılmaz açıklamalarında, maalesef 'düşük faiz, ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da, Japonya'da veya bazı ülkelerde bunun karşılığı hızlı bir şekilde alınırdı' demek, 5-6 tane faktörü olan bir probleme, 3-4 bilinmeyenli bir denkleme tek bilinmeyenle yaklaşmak demektir" dedi.

Japonya'nın, Amerika'nın ve AB'nin dinamikleriyle Türkiye'nin dinamiklerinin son derece farklı olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bugün AB ortalamasındaki işgücüne katılım oranları çok yüksektir. Bizde henüz daha 51'ler seviyesine geldi. Nüfus artış hızımız artı işgücüne katılım oranını da üzerine eklediğimiz zaman Türkiye, yüzde 5'in altındaki hiçbir büyümeyi bir başarı olarak görmemesi gereken bir ülke.

Japon ekonomisindeki ve AB'deki yüzde 1-2'lik büyümelerin büyük başarılar sayıldığı, ABD'de yüzde 3'lük büyümenin dünya çapında inanılmaz bir performans sayıldığı bir ortamda Türkiye'nin aynı şekilde kıyaslanması son derece yanlıştır."
AB Merkez Bankasının euro’nun değerini düşürmek için faizleri indirdiğini anlatan Zeybekci, bu sayede dünya piyasalarındaki rekabet gücünü ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

"VAH VAH DİYORUM"

"(Faiz düştüğü zaman büyüme artmaz) yaklaşımı, son derece yanlış olur'' ifadesini kullanan Zeybekci, "Önceki Merkez Bankası Başkanı 'O zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. Ben ona şöyle soracağım, O hala Keynes'te mi kalmış, hâlâ yakmamış mı o kitapları? Sonuçta ayrılığımızın en büyük sebepleri ortaya çıkmış oluyor. Onlar hala Keynes'te kaldıysa, Keynes'in teorilerinde kaldılarsa, 'vah vah' diyorum ben memleketin haline" diye konuştu.

ERDĞAN'DAN MERKEZ BANKASI'NA: DAHA NEYİ BEKLİYORSUN?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya faiz indirme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun Şimdi diyebilirler Merkez Bankası bağımsızdır. Ben de bağımsızım” demişti.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise "Siyasilerin faiz politikasına yönelik eleştirileri fayda sağlamaz" diye konuşmuştu.

"KENDİ İŞİNE BAKSIN"

Durmuş Yılmaz’ın açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bir defa bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir, bizim özel gayretlerimizdir” şeklinde açıklama yapmıştı.

DURMUŞ YILMAZ'DAN YANIT

Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, daha sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde