Zengin emekli Çinliler “ikinci vatan” arıyor

Zengin emekli Çinliler “ikinci vatan” arıyor

Zenginleşen Çinliler emekli olunca sıcak ülkelerde yaşamayı giderek daha fazla tercih eder hale geldi. Komşu ülkeler Çinlilerin bu talebini kendilerine çekmek için projeler geliştiriyor. Türkiye bu konuda iyi bir alternatif olabilir…

Zengin emekli Çinliler “ikinci vatan” arıyor
16px
24px
13.01.2017 15:28
ABONE OLgoogle

Şule Güner'in haberi

Çin ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar ve halkın daha iyi koşullarda yaşama isteği, yaşı ilerleyen Çinlileri büyüdükleri "kapalı kültüre rağmen" yeni ülkelere göç etmeye itiyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2030 yılında 60 yaş ve üstündeki Çinli sayısı 360 milyon kişi olacak. Bu rakam, Çin'in 1 milyar 385 bin kişilik toplam nüfusunun dörtte birinden ve 325 milyonluk ABD nüfusundan daha fazla. Ekonomik verilerse, Çin ekonomisindeki gerilemeden endişe eden ve yaşlandıklarında iyi koşullarda yaşamak isteyen varlıklı Çinlilerin, emeklilik hayatlarını garantiye almak ve altın yıllarını sıcak bir havada, iyi koşullar altında geçirmek istediklerini ortaya koyuyor. 

Çin halkına uluslararası emlak bulan Juwai isimli şirketin CEO'su Charles Pittar, emeklilerden veya çocuklarından gelen "Yakın ülkelerde emekli hayatı yaşanabilecek bir köy bulabilir miyiz?" soruları karşısında harekete geçtiklerini belirterek, "Çin'deki emlak piyasasında belirgin bir sıçrama yaşanıyor. Çinliler birikim yaptılar ve zenginleştiler. Şimdi emeklilik dönemi için temiz, rahat, güvenli ve sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilecekleri yeni mekanlar arıyorlar" sözleriyle Çin halkından gelen talebi paylaşıyor. Pittar, emekli Çinlilerin son yıllarda birikimlerini uluslararası emlak satın alarak değerlendirmeyi seçtiğini belirtiyor.

YENİ ÜLKEDE YENİ YUVA

İngiltere merkezli Knight Frank isimli uluslararası emlak şirketinin araştırması da Pittar'ı destekliyor. Buna göre Çinlilerin ticari ve konut için yurtdışı yatırımları 2012'deki 5.6 milyar dolardan 2015'te 34.4 milyar dolara yükselmiş. Knight Frank'in 2016 yılı araştırması, başka bir ülkeye göçen veya göçmen isteyen Çinlilerin yüzde 60'ının önümüzdeki üç yıl içerisinde gittikleri ülkeden emlak satın almak niyetinde olduklarını gösterirken, bu ülkelerin başında ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya yer alıyor. Knight Frank'in yaptığı ankete cevap veren Çinliler, ikinci bir ülkede emlak satın alma gerekçesinde öncelikli neden olaraksa yuan'daki değer kaybını göstermiş. 

EMEKLİNİN GÖZÜ YURTDIŞINDA

Emekli Çinliler sadece yurtdışında emlak satın alma derdinde değil. Citibank'ın ekimde yaptığı araştırma, son yıllarda emekli Çinlilerin daha çok yurtdışı seyahat yaptığını ortaya koyuyor. Buna göre yurtdışı seyahatleri 2014 yılıyla karşılaştırıldığında 2015'te yüzde 217 oranında artış göstermiş. Emekliler, son verilere göre toplam Çinli turistin yüzde 20'sini oluşturuyor.

Uluslararası emlak şirketleri, emekli Çinlilerin seyahat ederken artık daha rahat oldukları ve bunun yeni bir ülkede emlak satın almayı teşvik ettiği yorumunu yapıyor. Juwai CEO'su Pittar, “Son olarak Avustralya'nın başkenti Canberra'ya tura giden müşterilerimizden biri bize, 'Ne kadar güzel bir ülke. Yaşlanmak için mükemmel bir yer' dedi” sözleriyle araştırmayı destekliyor.

AVUSTRALYA İLK SIRADA

Çin'deki Taikang Sigorta Şirketi ve yine Çin'deki araştırma şirketi Hurun'a göre, varlıklı emekli Çinliler geriye kalan ömürlerini doyasıya, mutlu ve heyecanlı bir şekilde geçirmek istiyor. Bunun içinse yüksek kalitede sağlık ve belediye hizmetlerin sunulduğu, temiz çevre ve sıcak hava koşullarının bulunduğu bir ortamda yaşamak istiyorlar. İki şirketin araştırmasına katılan emekli Çinlilerin çoğunluğu doğdukları kentte yaşlanmak istediklerini söylerken, üçte birinden fazlası ülkedeki güneşli bir tatil beldesini tercih etti. Ancak uluslararası emlak şirketleri, tercihlerini yurtdışında yapmak isteyen emekli Çinlilerin peşine düştü bile.

Avustralya merkezli Aust-China Group isimli konut emlak şirketi, göç ettikleri yerlerde kendi kültürleri içinde yaşamayı seven Çinliler için hizmette sınır tanımıyor. Şirket, Avustralya'ya yerleşmek isteyen emekliler için "hastaneye kadar eşlik etme" veya eğer ihtiyaç varsa "küçük işletme kurmalarına yardım etme" vaadinde bulunuyor.

TORUNLARINI DA GÖTÜRMEK İSTİYORLAR

Avustralya'daki Zheng isimli başka bir emlak şirketiyse eğitim sistemini öne çıkararak emekliler için cazip olmaya çalışıyor. Temiz hava, sıcak bir iklim, mükemmel bir sağlık ve halk hizmeti arayan emeklilerin bazıları için aynı derecede önemli olan konu torunlarının okuyabileceği iyi bir eğitim sistemi. Bazı emekliler gittikleri ülkelere çocuklarını da götürmek, hatta torunlarını burada okutmak istiyor. Diğer yandan bedavaya tohum dağıtılan bir kentte, bahçeli bir evi tercih edenler de var.

Emeklilerin yarattığı pazar o kadar büyük ki, Çin'deki emlak şirketi Poly ise Çin'de bir emlak satın almaları karşılığında emeklilere yılın belirli bir kısmını Sydney veya Los Angeles'ta geçirme vaadinde bulunuyor. Bir grup Çinli yatırımcının ABD'nin Maine eyaletinde eski bir fabrikayı satın alarak emekli Çinliler için beş yıldızlı bir sağlık ve wellness oteline dönüştürmeyi planladıkları, uluslararası medyada yer alan haberler arasında.

Komşu ülkeler vize kolaylığı getirdi

Güney Koreli ve Japon emekliler için cazip olan Güneydoğu Asya ülkeleri emekli Çinliler için atağa kalktı. Malezya'daki “İkinci Evim” isimli projesi kapsamında 33 bin 700 dolar karşılığında 50 yaş üzeri Çinlilere 10 yıllık vize verirken, Tayland da 50 yaş üstü Çinliler için 22 bin 300 dolar karşılığında bir yıllık yenilenebilir vize sunuyor. Filipinler ise erken emekli olmak isteyen 35 yaş üstü Çinlilere 20 bin dolar karşılığında kapılarını açıyor. 

Yaşlılar için bakım evleri

Dünya Bankası'na göre, Çin'de 1980'de bin kişi başına yüzde 18.2 olan doğum oranı 2015'te yüzde 12.9'a düştü. Ülkede 1979-2015 yılları arasında uygulanan “tek çocuk politikası” nedeniyle 1990'lı yıllarda uygulanmaya başlanan “beşikten mezara” emeklilik sistemi, gençlerin yaşlılara bakmak için çalıştığı gerçeğini ortaya çıkardı. Bu emeklilik fonunun 2050 yılında 116 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Ekonomistler, giderek yaşlanan nüfusunun neden olduğu maddi yükün Çin hükümeti için giderek daha masraflı hale geldiğini ve bu yükün bir süre sonra taşınamayacağı yorumunu yapıyor.

Öte yandan uzun yaşayan Çinliler için devlet tarafından temin edilen bakım evlerinin yetersiz kaldığı görülüyor. 2012 yılı verilerine göre Çin genelinde sadece bir milyon yaşlının kalabileceği bakım evleri faaliyette. Bu konuda arz-talep açısından büyük bir boşluk doğarken, 2020 yılına kadar Çin'in emekliler için 4-5.2 milyon yatağa daha ihtiyacı olacağı hesap ediliyor. Yeni bakım evleri inşaatları, 100-182 milyon metrekarelik bir alana karşılık geliyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde