Zehirli dev geminin ismi değiştirilerek 2 saatte izin verdiler

Zehirli dev geminin ismi değiştirilerek 2 saatte izin verdiler

Zehirli ve astbestli dev ‘Methania’ isimli geminin adı ‘Ethan’ olarak değiştirilerek parçalanmak üzere İzmir Aliağa’daki tesislere getirildi.

Zehirli dev geminin ismi değiştirilerek 2 saatte izin verdiler
16px
24px
05.07.2016 05:58
ABONE OLgoogle
Avrupa ülkelerinin denizlerine girmesine bile izin vermediği zehirli ve astbestli dev ‘Methania’ isimli geminin adı ‘Ethan’ olarak değiştirilerek parçalanmak üzere İzmir Aliağa’daki tesislere getirildi. Gemiye iki saatte ‘Gazdan Arındırma Belgesi’ verildi. Çevreciler konuyu yargıya taşıdı.

Fransa’da geri dönüşüm kararı verildikten sonra, zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için Avrupa ülkelerinin kabul etmediği ‘Ethan’ gemisi söküm için Aliağa’ya getirildi. Gazdan Arındırma Belgesi’ne göre dev gemi sadece 2 saatte incelenerek, ‘uygun’ raporu verilmiş. Çevreciler, sökümün durdurulması için hukuki mücadele başlattı.

Fransa’da LPG, LNG gibi ya da sıkıştırılmış halde gaz taşıyan ‘Methania’ gemisinin sökülmesine karar verildi. Ancak, zehirli ve asbestli atıklar tespit edildiği için söküm işlemi iptal edildi. Geminin Avrupa ülkelerinde de sökülmesine izin verilmedi. Hatta Avrupa ülkeleri geminin deniz sularına girmesine bile müsade etmedi. Gemi söküm için son olarak götürüldüğü Malta’dan da olumsuz cevap çıktı.

İsmi değiştirilip gönderildi

Geminin adı ‘Ethan’ olarak değiştirilerek Türkiye’deki firmalarla bağlantıya geçildi. Görüşmelerden sonra İzmir’in Aliağa ilçesinde parçalanmasına karar verildi. ‘Ethan’ gemisinin geçtiğimiz günlerde Aliağa’ya gelmesine çevreciler büyük tepki göstermişti. İtirazlara rağmen söküm işlemlerinin başlaması üzerine çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. Söküm çalışmalarının durdurulması ve geminin iadesi için İzmir Barosu ve çevreciler adına Avukat Enis Dinçeroğlu, İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Dinçeroğlu dilekçesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkında su duyurusunda bulundu.

Başvuru dilekçesinde önemli ayrıntılar yer aldı. 81 bin 792 grostonajlı ve 18 bin tonluk gaz tankeri bulunan ‘Ethan’ gemisinin, Gazdan Arındırma Belgesi’ne göre 7 Haziran 2016 tarihinde 09.00-11.00 saatleri arasında inceleme yapıldığı saptandı. Uzmanlar, 2 saatte geminin ancak dolaşılabileceğini, incelenemeyeceğini ileri sürdü. Avukat Enis Dinçeroğlu suç duyurusunda şunları yazdı: “Böyle büyük bir gemi 2 saat gibi kısa bir sürede dolaşılamaz bile. Mevzuattaki süreye bile uyulmadığı açıktır. Asbest ortam ölçüm belgesi mevcut değildir. Dosyada bulunan radyasyon ‘doz’ hızı ölçüm raporu da asbest ölçümüne ilişkin değildir. Asbest test belgesi bulunmamaktadır. Basel Sözleşmesi ve tehlikeli atıkların yönetmeliğine göre gemi iade edilmelidir.” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde