Zarrab’a kelepçe kaçak köşküne kepçe

Zarrab’a kelepçe kaçak köşküne kepçe

Zarrab geçtiğimiz ay ABD’de tutuklandı, kepçeler dün kaçak binaları yıkmaya başladı. İlk kepçe 3 katlı binaya vuruldu...

Zarrab’a kelepçe kaçak köşküne kepçe
16px
24px
27.04.2016 08:48
ABONE OLgoogle
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 17 Aralık’ın kilit ismi Reza Zarrab’ın Kandilli’deki kaçak yapılarına 14 ay boyunca dokunamadı. Zarrab geçtiğimiz ay ABD’de tutuklandı, kepçeler dün kaçak binaları yıkmaya başladı. İlk kepçe 3 katlı binaya vuruldu

GÖZDEN KAÇIRMAK İÇİN BRANDALARLA ÖRTTÜLER

Tarihi köşkteki kaçağı gözlerden uzak tutmak için branda ile örten Reza Zarrab, 61 metre genişliğindeki araziye de 3 katlı bina dikti. Sözcü’nün haberinden sonra inşaat mühürlendi.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab, 25 milyon dolar ödeyerek satın aldığı Kandilli’deki tarihi köşkü yıkıp yenisini inşa etti. Bahçedeki ağaçları kestirdi, üç katlı betonarme bir yapı dikti. ‘Korunması gereken kültür varlığı” olarak 1986’da tescillenen köşkteki hukuksuzluğu kamuoyunun gündemine getirdikten sonra 13 Şubat 2015’te inşaat mühürlendi.

ÖNCE ÜÇ KATLI BİNAYI YIKTILAR

Üzerinden neredeyse 1 yıl geçti. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, AKP iktidarının ‘hayırsever işadamı’ Zarrab’ın kaçak yapılarını yıkmadı, yıkamadı. Ta ki Reza Zarrab, kara para aklama ve ABD’yi dolandırmak suçundan 21 Mart günü Miami’de tutuklanana kadar. Kandilli’deki köşk arazisindeki kaçak yapılaşmayla ilgili savcılığa 14 ay önce “yıkım işlemleri başladı” diye yazı yazan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü dün köşke kepçelerle girdi.

Kepçeler önce köşkün arka cephesinde bulunan 61 metre genişliğindeki üç katlı yapıyı yıkmaya başladı. Ardından ön cephede bulunan 24 metre genişliğinde tek katlı kaçak yapılar yıkılacak.

Bütün bunların ardından, kat yükseklikleri değiştirilen, cephesi genişletilen, bodrum katları büyütülen, zeminiyle çatısına ilaveler yapılan tarihi köşk bir kez daha yıkılarak yeniden aslına uygun olarak inşa edilecek. Yıkım ve yapım masrafları tutuklu işadamı Reza Zarrab’ın şirketi Royal Holding’den tahsil edilecek.

YARGILANMA DEVAM EDECEK

Kaçak inşaatla ilgili hem Boğaziçi İmar Müdürlüğü hem de İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, köşkün sahibi ve fenni sorumlular hakkında geçtiğimiz yıl Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Zarrab ve diğer sorumlular tescilli kültür varlığında izne aykırı tadilat ve inşaat yaptıkları için 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası istemiyle yargılanıyor.

TARİHİ BÖYLE YERLE BİR ETTİ

Zarrab’ın şantiyesini denetime giden İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyelerinin ‘onaylı projeye ve yasalara aykırı’ uygulamalarla ilgili hazırladığı raporda şu tespitler yapılmıştı:

- Ruhsatlı eski eser yapıda döşemeler kaydırılarak kat yükseklikleri değiştirildi, ikinci bodrum kat büyütüldü ve birinci bodrum kat ile birleştirildi.

- Çatı mahyası yüksek kuruldu, zemin kat seviyesinde arka cephede 1.50×5.90 metre ebatlarına ilave yapıldı. Arka cephe konturu 1.60 metre büyütüldü, bodrum kat seviyesinde ön cephede 5.00 x 17.20 metre ebatlarında büyüme yapıldı.

- Kaçak binanın arka cephesinde yaklaşık 61 metre genişliğinde üç katlı, ön cephesinde ise 24 metre genişliğinde tek katlı yeni yapılar inşa edildi.

KİLİT SORU

“Boğaz’da Reza’nın önüne yatan kim?” başlığıyla çıkan SÖZCÜ, Kandilli’deki hukuksuzluğu okurlarına hatırlatıp “Belediye yıkım kararını neden uygulamıyor” diye sormuştu. SÖZCÜ’nün 2015’in ilk aylarında kamuoyuna duyurduğu yasadışılığın üzerinden 14 ay geçtikten sonra belediye yasaları uygulamaya başladı.

Sırada yalılar var



Kandilli’deki kaçak ve yasadışı yapılaşma işadamı Reza Zarrab’ın tek vukuatı değil. SÖZCÜ, 31 Mayıs 2015 günü Zarrab’ın Kanlıca’da 40 milyon dolara satın aldığı ‘Mehmet Arif Bey Yalıları’nı da yasalara aykırı olarak restore ettirdiğini duyurdu. Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı, toplam 770 metrekare büyüklüğündeki yalıların arasına asansör yapıldığı, yan duvarların kırılarak tüp geçitle birbirine bağlandığı ortaya çıktı. SÖZCÜ’nün haberinin ardından İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 1 Temmuz’da yalıların ve köşkün projelerine uygun hale getirilerek kaçak yapıların yıkılmasına karar verdi.

EBRU GÜNDEŞ: REZA YAPTI

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne işlemin gerçekleştirilmesi için yazı yazan Kurul’un suç duyurusu üzerine, Gündeş ve Zarrab hakkında dava açıldı. İlk duruşmada, Zarrab’ın hiçbir izin almadan kendi yalısında tadilat yaptığı ortaya çıktı. Gündeş de savunmasında tüm sorumluluğu eşine attı. Davanın ikinci duruşması 24 Haziran günü yapılacak. Kandilli’deki köşkün kaçaklarını yıkmaya başlayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün önümüzdeki günlerde Kanlıca’daki iki tarihi yalıyı da orijinal haline getirmesi bekleniyor.

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde