Zarrab Dosyası 2019 için devrede

Zarrab Dosyası 2019 için devrede

ABD’nin 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmek için Zarrab Davası’nı kullanacağı öğrenildi

Zarrab Dosyası 2019 için devrede
16px
24px
23.10.2017 08:50
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin tavrı nedeniyle bölgede zor durumda kalan ABD, 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için “Zarrab Dosyası”nı devreye sokmaya hazırlanıyor.

Kurmayı planladığı “2.İsrail” için Türkiye-Suriye sınırından Akdeniz’e koridor planı kesilen ve bölge hesapları çöken ABD, kaybettiklerini yeniden kazanmak için 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi için harekete geçti. İngiltere’nin önerisi ve İsrail’in de desteğiyle Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü belirleyen ABD, Erdoğan’ı aday olamaz hale getirmek amacıyla “Zarrab Dosyası”nı devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede, ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarından CNBC’de yayınlanan haber “Amerika’nın Sesi” tarafından Türkçe olarak servis edildi.

YÜZ KIZARTICI KİRLİ ÇAMAŞIRLAR

CNBC, ismini açıklamadığı, ancak “Zarrab davasını içeriden ve yakından izleyen bir kaynak” olarak nitelediği kişiye dayandırdığı haberinde davanın önümüzdeki döneme ilişkin seyri konusunda bilgiler verdi. CNBC’nin haberinde ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin zaten gergin olduğu vurgulanarak, Reza Zarrab’ın duruşmalarında durumun daha da kötüye gidebileceğine dikkat çekti. Haberde, “Mahkeme sonunda muhtemelen çok fazla kirli çamaşır ortaya dökülecek. Bu Türkler için çok yüz kızartıcı olacak” ifadesi kullanıldı.

ZARRAB BİLDİKLERİNİ İTİRAF EDEBİLİR

Haberde Erdoğan da tehdit edilerek, “New York’ta kara para aklamakla suçlanan Zarrab’ın, kurduğu suç şebekesiyle ilgili planları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakın çevresinin bildiği yönünde bazı itiraflarda bulunabileceği ihtimalinden” söz edilmesi 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tehdit olarak yorumlandı.

METİN TOPUZ’UN TUTUKLANMASI

Bu arada “bir kamu bankası olan Halkbank’ın da Zarrab ile ilişkilendirilmesi, Zarrab’ın avukatlarından eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin, Türkiye’de tutuklu olan bazı Amerikalılarla takas yapılması konusunda Erdoğan’la gizli bir görüşme gerçekleştirdiğinin gündeme getirilmesi de önümüzdeki dönemde Amerika’nın planlarının izlerini gösteriyor” şeklinde değerlendirildi.

Ankara kulislerinde, Erdoğan ve AKP’nin ABD’nin Zarrab Dosyası üzerinden kendilerine saldırılacağını bildiği, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Metin Topuz’un da bu çerçevede tutuklandığı konuşuluyor. Aydınlık’a bilgi veren kaynaklar Metin Topuz’un Zarrab’ın FBI ile buluşturulmasında rol oynayan ekibin içinde olmasının büyük olasılık olduğunu vurgulayarak, “Metin Topuz’un sıradan bir büyükelçilik çalışanı olmadığı, kritik görevler üstlendiği görülüyor.ABD’nin Topuz konusunda köprüleri atması da bunu izah ediyor. Topuz’un 17-25 Aralık arşiv dosyalarının ABD’ye götürülmesinde de rol aldığı iddialarını düşünürsek iş ciddi. Ama bize göre Zarrab’la Topuz tartıya çıksa Topuz çok hafif kalır” diye konuştular.

ZARRAB FBI İLE ANLAŞMIŞTI

Zarrab, İran istihbaratının kendine yönelik bir operasyon yapacağı bilgisi almasından sonra dönemin Davutoğlu hükümetinden yardım istemiş, ancak kendisi ile ilgilenilmemesi üzerine can güvenliği endişesiyle FETÖ’cü istihbaratçılar üzerinden FBI ile temas kurmuştu. Tarabya’daki “güvenli evlerde” yapılan görüşmelerde birçok şeyi anlatmış, sonrasında da Amerika’ya gitmeye ikna edilmişti.

Amerika Zarrab’dan aldığı bilgileri AKP’ye şantaj olarak kullanmıştı. Ancak sonuç alamayınca şimdi 2019 cumhurbaşkanlığı seçimi için malzeme yapmaya kararlı görünüyor.

ABD 2019 SEÇİM KAMPANYASINI BAŞLATTI

Daha önce ABD’de görev yapmış, Dışişleri Bakanlığında kritik görevlerde bulunmuş emekli bir büyükelçi, CNBC’de yayınlanan Zarrab haberini şöyle değerlendirdi:

“ABD’nin bir plan dahilinde hareket ettiği anlaşılıyor. Şu ana kadarki süreç CIA ve FBI organizasyonunda işlediği intibası veriyor. ABD’nin klasik yöntemi işliyor. Daha önce birçok ülke için benzer taktikler izlendi. 16 nisan halk oylamasında kabul edilen anayasada Cumhurbaşkanına çok geniş yetkiler tanınıyor. ABD istediği birini Cumhurbaşkanı olarak seçtirip kayıplarını giderme peşinde. Bu çok açık. Bunun için önümüzdeki dönemde büyük riskler alabilir. İlk hedefinin Erdoğan’ı aday olamaz hale getirmek olduğu anlaşılıyor. Erdoğan kaybedeceğini net olarak görürse kesinlikle aday olmaz. Amerika bunun peşinde. Belli ki ABD 2019 seçim kampanyasını fiilen başlattı.”

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde