Zam ve vergi yağmuru... Sigara kağıdına ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisine yüzde 40

Zam ve vergi yağmuru... Sigara kağıdına ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisine yüzde 40

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yüzde 40 zam yapılacağını açıkladı.

Zam ve vergi yağmuru... Sigara kağıdına ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisine yüzde 40
16px
24px
27.09.2017 20:05
ABONE OLgoogle

Hükümet yeni Orta Vadeli Program’ı açıklarken vergi zamları da art arda geldi. Motorlu taşıtlar vergisi yüzde 40 arttı. Şans oyunlarından sarmalık tütünde kullanılan kâğıtlardaki vergi artışına kadar çok sayıda düzenlemeyi içeren “torba tasarı” da Meclis’e sunuldu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi düzenlemelerinin savunma sanayii fonuna yeni kaynaklar oluşturmak üzere yapıldığını söyledi. Programa CHP adına tepki Aykut Erdoğdu’dan geldi. Erdoğdu, “Hükümet üretimle değil, vergiyle büyümeyi hedeflemiştir. Bunun arkası durgunluktur” dedi. Maliye Bakanı Ağbal, gelirleri artırmak için aldıkları önlemleri de açıkladı. “Torba yasa” ile Meclis’e gönderilen bu artışlardan bazıları da şöyle:

Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılacak.

Kurumların dağıtılmayan kâr paylarından yüzde 1 oranından vergi tevkifatı yapılacak.

Gelir vergisi tarifesinde değişikliğe gidilecek. Bu uygulama ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den itibaren diğer kazançlar için ise 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Değişiklikle gelir vergisi tarifesinin 3. dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranı yüzde 30’a çıkarılacak.

Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25’i götürü gider olarak kazançtan düşürülüyordu. Burada götürü gider oranı yüzde 15’e çekilecek.

Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi gelecek yıl yüzde 40 oranında artırılacak. Diğer araçlarla ilgili yeniden değerleme oranında artış yapılacak.

Şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkacak.

Sarmalık tütünlerde kullanılan makaron kağıtlarda, belirli tutarda maktu özel tüketim vergisi getirilecek.

Gelecek yıl özelleştirme geliri hedefi 10 milyar lira. 2019 ve 2020 yıllarında yine 10’ar milyar liralık özelleştirme geliri hedefleniyor.

Erdoğdu: Durgunluk gelecek

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıkladığı Orta Vadeli Program’nın (OVP) gerçekleriyle uyuşmadığını söyleyerek, “Hükümet, harikalar diyarında” tepkisini gösterdi.

Aykut Erdoğdu, OVP hakkında değerlendirme yaptı. OVP ile yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğe bir çare önerilmediğini söyleyen Erdoğdu, “Enflasyonu yüzde 5’e indireceğiz diye gelmişlerdi, 14 yıldır, enflasyon yüzde 10’lar civarında dolanıyor. Şimdiki hedefleri de yüzde 9,5’a indirmek. Bunu da başarı gibi sunuyorlar” dedi. OVP’nin Türkiye yol haritasını çizmekten çok uzak olduğunu belirten Erdoğdu, “Öngördükleri hedefler yine yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranıdır. Hükümet üretimle değil, vergiyle büyümeyi hedeflemiştir.Bunun arkası durgunluktur” açıklaması yaptı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde