Yunanistan'a kaçan askerler ne kadar hapis cezası aldı?

Yunanistan'a kaçan askerler ne kadar hapis cezası aldı?

Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından bir helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askere ülkeye kaçak yollardan girmekten iki ay hapis cezası verildi

Yunanistan'a kaçan askerler ne kadar hapis cezası aldı?
16px
24px
21.07.2016 12:36
ABONE OLgoogle
Darbe girişimi ardından Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Dedeağaç adliyesindeki duruşması başladı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında getirilen askerler, yasa dışı uçuş yapma ve ülkeye kaçak giriş suçlamalarından yargılanacaklar.

Askerler polis eşliğinde adliye binasına girdirilirken, ellerinin kelepçeli olduğu görüldü.
Bu sırada bir Türk vatandaşı Türk bayrağı açarak askerlere "Hepiniz darbecisiniz. Katilsiniz!" diye bağırarak tepkisini gösterdi.

Askerlerin mahkemeye getirilmelerinden önce ise davaya müdahil olmak isteyen Türk avukatlar basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul Barosuna bağlı Hukukçular Derneği üyesi Ramazan Arıtürk, "Bu darbeci askerlere ilişkin çantamızda dosya var. Bunları mahkemeye sunacağız." şeklinde konuştu.

Arıtürk, Yunanistan ve Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği bu askerlerin sığınma hakkı bulunmadığını belirterek, "Bunlar Cumhurbaşkanımızın Marmaris'te kaldığı otele baskın düzenleyen katiller sürüsü. Baskından sonuç alamayınca İstanbul'da sivil halkı katlettiler." ifadelerini kullandı.

"ACİL İNİŞ İSTEĞİMİZ SAHTEYDİ"

Birbirlerine benzer savunmalarda bulunan askerler, darbe girişiminde yer aldıklarını reddetti.

Salonda polislerin ön sıraları doldurması sebebiyle basın mensupları ve az sayıda izleyici arka sıralara oturmak zorunda kaldı. Darbeci askerlerden üçünün, duruşma salonunda beklerken, Yunan polislerin cep telefonlarından kendileriyle ilgili haberleri okudukları görüldü.

Savunmalarını yapan Gencay Büyük, Feridun Çoban, Abdullah Yetik ve Bilal Kurugül'ün ifadelerinde, Türk ordusu mensubu olduklarını ve İstanbul'da bir birlikte görev yaptıklarını belirttiler.

Darbeci askerler, darbe girişiminin gerçekleştiği gece üç helikopterle 9 kişi olarak yaralıları almak üzere Vatan Caddesi'ne hareket ettiklerini anlatarak burada kendilerine ateş açılması üzerine geri döndüklerini savundu.

Whatsapp üzerinden birbirleriyle irtibata geçtiklerini anlatan askerler, diğer iki helikopteri kışlada bıraktıklarını ve bir helikopterle uzaklaştıklarını kaydetti.

Aralarında üç pilotun bulunduğu darbeci askerler, ordu mensuplarının linç edildiği ve toplu tutuklamaların olduğu haberleri üzerine kaçma kararı aldıklarını belirterek ormanlık bir yerde buluştuklarını ve saat 04.30 sularına dek burada beklediklerini anlattı.

Yunanistan'a kaçma kararı aldıktan sonra harekete geçtiklerini belirten askerler, sınırı geçtikten sonra acil iniş isteklerinin sahte olduğunu, bunu iniş izni alabilmek için söylediklerini ifade etti.

Hakimin, "Darbeye karışmadıysanız neden kaçtınız?" şeklinde ısrarlı sorularına ise askerler, tüm ordu mensuplarının canlarının tehlikede olduğunu düşündüklerini öne sürdü.
Askerler ayrıca ülkede kalmak istediklerini ve canlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye geri dönmek istemediklerini kaydettiler.

Dedeağaç Savcısı Nikitopulu, 8 darbeci askerin ilçeye yasadışı yollardan girmek suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcı ayrıca kaçak darbecilerin yasadışı suçlardan da cezalandırılmalarını ancak hafifletici sebeplerin gözönünde bulundurulmasını talep etti.

Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi 8 darbeci askere ülkeye kaçak girmek suçundan 2 ay hapis cezası verdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde