Yunanistan, Türk tekstilcilerini de kötü etkiledi

Yunanistan, Türk tekstilcilerini de kötü etkiledi

İflasın eşiğine gelen Yunanistan ekonomisinin Türkiye’deki firmaları da kötü etkiledi. İş dünyası, Yunanistan'da yaşananlar için neler söyledi?

Yunanistan, Türk tekstilcilerini de kötü etkiledi
16px
24px
30.06.2015 15:28
ABONE OLgoogle
Yunanistan'ın bankaları kapatması ve sermaye kontrolüne gitmesi en çok komşuyla iş yapan Türk tekstilcilerini etkiledi. Yunanistan ekonomisinin Türkiye’deki yansımalarıyla ilgili sektör başkanlarının görüşleri..

İHKİB BAŞKANI HİKMET TANRIVERDİ:
2014’DEKİ YÜZDE 9’LUK ARTIŞ YERİNİ YÜZDE 19’LUK DÜŞÜŞE BIRAKTI


Yunanistan ekonomisinin geçirdiği sıkıntılı günleri, Türk hazır giyim sektörü olarak yakından takip ediyoruz. Rakamlara baktığımızda Türkiye’nin hazır giyim ihracatı açısından Yunanistan yüzde 0,7’lik pay ile önemli bir yer tutmuyor. Ancak ülkenin yaşadığı kriz nedeniyle kendi içinde ciddi kayıplardan söz edebiliriz.

Yunanistan’a ihracatımız 2014 yılında 2013’e göre yüzde 9,1 artış ile 116 milyon dolara yükselerek 25. sıraya çıkmıştı. Yılın ilk 5 ayına baktığımızda ise ihracatımızda yüzde 19’luk bir kayıp gözlemliyoruz. Bu zaman diliminde 41,3 milyon dolarlık satış gerçekleştirdik. Haziran ayında bu seyrin daha da derinleştiğine inanıyorum. Yunanistan ekonomisinde kısa vadede bir toparlanmadan söz etmek çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle yıl sonunda Yunanistan’a ihracatımızın 2014’ün altında kalacağını düşünüyorum.
 
BMD BAŞKANI SAMİ KARİYO:
MARKALARIN TAMAMI MAĞAZALARINI KAPATTI


Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da Türk markaları az sayıdaki mağazalarının tamamını kapattı. Buradan Türkiye olarak çok önemli iki ders çıkarmamız gerektiğine inanıyorum. 

Türkiye büyük bir üretim ülkesi. Bu özelliğimizi hiçbir zaman yitirmememiz gerekiyor. Diğer yandan yetkinliklerimizi artırmak durumundayız. Yunanistan bugüne kadar turizm ve gemicilik alanında kendini geliştirdi. Ancak kriz zamanı bu iki alana sıkıştığında ülke ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Türkiye olarak hiçbir zaman bu tehlikeye kapı aralamamamız üretim ve yetkinliklerimizi çoğaltmamız gerekir.
 
TGSD BAŞKANI ŞEREF FAYAT:
ASIL KRİZ YUNANİSTAN EURO’DAN ÇIKARSA YAŞANIR


Yunanistan’ın temerrüde düşmesi Türk hazır giyim sektörü için çok büyük bir pazar olmadığından bizlere çok büyük bir sıkıntı yaratmaz. Fakat bu süreç Yunanistan’ın Eurozone’dan çıkması durumunda sorun olur. Çünkü böylesi bir durumda Euro, dolar karşısında değer kaybeder. Bu da ana pazarımız Avrupa olduğu için bizi sıkıntıya sokar. Kanaatimce Avrupa böyle bir riski göze alamaz. Bu nedenle son dakikada da olsa bir çözüm yolunun bulunacağına dair inancımı koruyorum.
 
TASD BAŞKANI HÜSEYİN ÇETİN:
YÜZDE 50 İHRACAT ARTIŞI BEKLERKEN EKSİ 3,5’A DÜŞTÜK


Yunanistan’a ayakkabı ihracatımızı 2014’de bir önceki yıla oranla yüzde 50 artırarak 7 milyon dolardan 10.5 milyon dolara çıkarmıştık. Bu yılda yüzde 50 artış beklerken, ekonomik kriz nedeniyle yılın ilk 6 ayında bu oran geçen yıla göre yüzde 3,5 düştü.  Ocak-Haziran arasında Yunanistan’a ihracatımız 5,1 milyon dolar oldu.

Ekonomik kriz yüzünden ödeme sıkıntıları baş gösterdi. Şu anda üreticilerimize vadeli alım teklifi yapıyorlar. Ancak yüksek ödeme riski nedeniyle firmalarımız buna yaşanmıyor. Çünkü bankaların güvenirliliği yok. Ne zamanki bu sorunlar aşılırsa o zaman Yunanistan’a gerçekleştirdiğimiz ihracat yeniden eski günlerine döner.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde