Yolsuzluk tapeleri imha edilemeyecek

Yolsuzluk tapeleri imha edilemeyecek

Takipsizlik kararı verilerek kapatılan 25 Aralık dosyasındaki tapeler, polislere yönelik soruşturmada delil olması nedeniyle imha edilemeyecek.

Yolsuzluk tapeleri imha edilemeyecek
16px
24px
07.09.2014 10:11
ABONE OLgoogle
Takipsizlik kararı verilerek kapatılan 25 Aralık dosyasındaki tapeler, polislere yönelik soruşturmada delil olması nedeniyle imha edilemeyecek. Hukukçulara göre, dosyadaki bütün deliller kanunen on yıl boyunca saklanmak zorunda
 
Hükümete darbe teşebbüsü olduğu iddiasıyla 25 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararının ardından “dinleme tapelerinin imha edileceği” iddiası tartışma yarattı.

Görevden alınan 25 Aralık dosyasının savcısı Muammer Akkaş, “Tapelerin 15 gün içinde imha edileceği” uyarısında bulunurken, takipsizlik kararında bulunan savcılık ise tapelerin ileride delil olabileceği ihtimaline karşı saklanması hükmünde bulundu.

Bunun üzerine 25 Aralık dosyasında yer alan dinleme tapelerinin akıbetiyle ilgili belirsizlik yaşandı. Ancak söz konusu tapelerin yolsuzluk soruşturmasını yürüten polislere yönelik operasyonun davaya dönüşmesi halinde delil olarak kullanılacağı ifade ediliyor. Ancak aynı tapeler takipsizlik kararına yapılan itirazların kabul edilmesi halinde yeniden açılacak 25 Aralık dosyası için de kullanılacak.

KAYITLAR ORTAYA ÇIKMIŞTI

25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında aralarında Bilal Erdoğan, Mehmet Cengiz, Fatih Saraç, Yasin el Kadı ve Latif Topbaş’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında 25 Temmuz’da takipsizlik kararı verildi.

Hükümete darbe girişimi olarak değerlendirildiği için verilen takipsizlik kararını kamuoyu 1 Eylül’de öğrendi. 1 Eylül, 25 Aralık soruşturmasını yürüten eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı da dahil soruşturmaya bakan polislerin gözaltına alındığı tarihti. Böylelikle bir soruşturma kapanırken o soruşturmayı yapan polisler yargılanmaya başlıyordu. Takipsizlik kararının ardından bir kısmı medyaya yansıyan tapelerin akıbeti merak konusu oldu.

CMK 137. maddesinde düzenlenen hükümde “Şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde iletişim tespit ve dinlenmesine derhal son verilir. Dinlemelerin sonlandırılmasıyla, yapılan tespit veya dinlemeye ilişkin kayıtlar Cumhuriyet Savcısının denetimi altında en geç on gün içinde yok edilerek, durum bir tutanakla tespit edilir” deniyor.  Soruşturmanın görevden alınan savcısı Muammer Akkaş da bu ihtimale dikkat çekmiş “Karar kesinleştikten 15 gün sonra, dosyadaki bütün iletişim tutanakları, evraklar imha edilir ve dosya kapanmış olur. Ama vicdanlarda kapanır mı o ayrı bir şey...” demişti.

İLERİDE DELİL OLACAK

Savcılık ise 114 sayfalık takipsizlik kararında tapelerin ileride delil olabileceği gerekçesiyle saklanmasına karar verdi. Adli kaynaklar, “Polislere yönelik dava açılması durumunda mahkeme, delil olması açısından takipsizlik verilen dosyayı incelemek isteyebilir. Tapelerin saklanması bu açıdan önemli” diyor. Ancak aralarında Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu şüpheliler hakkında ileride yeni bir soruşturma açılırsa bu kez aynı tapeler Erdoğan ve diğer şüpheliler hakkında delil olarak kullanılacak.

“10 YIL MUHAFAZA EDİLMELİ”

Konuyla ilgili Taraf’a konuşan ve takipsizlik kararına itiraz eden isimler arasında yer alan CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da dosya içerisindeki delillerin yok edilmesinin suç olduğunu, 10 yıllık muhafaza süresi tamamlanmadan tapelerin silinmesi halinde şikayetçi olacaklarını belirtti. Bir diğer itiraz başvurusunun sahibi avukat Engin Cinmen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın takipsizlik kararını önlerine geldiği zaman sonuna kadar incelemekten çekinmeyeceklerini açıkladığını hatırlattı.

İki seçenek var

Takipsizlik kararına yapılan itirazların sonuçlanması konusunda da iki ihtimal bulunuyor. CMK’nın 173. maddesinde düzenlendiği üzere takipsizlik kararına itiraz edildiği takdirde mahkeme soruşturmanın genişletilmesi kararı verebilir ya da kamu davası açılması için yeterli neden bulunmadığı gerekçesiyle itiraz istemini geri çevirebilir. Öte yandan hukukçular, itirazlar sonuç vermese bile yeni deliller ortaya çıkınca soruşturmanın yeniden açılabileceğini hatırlatıyor. Tapeler o zamana kadar da silinmezse yeni açılacak soruşturmada delil olacak.

Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde