Yolsuzluk haberi yapan sitelere polis baskını

Yolsuzluk haberi yapan sitelere polis baskını

İnternetten yayın yapan Karşı Gazete ve Grihat sitelerinin ofislerine operasyon yapıldı.

Yolsuzluk haberi yapan sitelere polis baskını
16px
24px
01.10.2014 04:43
ABONE OLgoogle
İnternetten yayın yapan Karşı Gazete ve Grihat sitelerinin ofislerine operasyon yapıldı. Baskında, Karşı Gazete yönetimi ile polisler arasında ilginç bir diyalog yaşandı. 17 Aralık’la ilgili yayınlanan, “Hani o tapeler montajdı, haberini kaldırın, gidelim.” diyen polislerin talepleri karşılıksız kaldı. Grihat da haklarında arama kararı olduğunu açıkladı.

Polis, internetten yayın yapan Karşı Gazete’ye baskın yaparak Erdoğan’ın ses kayıtlarının orijinali olduğu iddia edilen “Hani o kayıtlar montajdı?” haberinin siteden kaldırılmasını istedi. Polisin, aksi halde haber kaldırılmadan gitmeyecekleri ve gerekirse siteyi tamamen kaldıracakları tehdidinde bulundukları gazete çalışanları tarafından duyuruldu.

Karşı Gazete’ye, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması ile ilgili haber yaptıkları gerekçesiyle dün sabah 09.45 sularında polis baskını yapıldı. Siber Suçlarla Mücadele Bürosu’ndan ekipler, gazetenin Şişli İzban Sitesi’ndeki bürosunda  arama yaptı. Ekipler tarafından gazetede bulunan bilgisayarların hard diskleri kopyalandı. Baskına gelen polislerin gazete çalışanlarına, 2 Eylül tarihinde  sitede yayınlanan “Hani o kayıtlar montajdı?” başlıklı haberden rahatsız olunduğu, haberin kaldırılması ile operasyonun durdurulacağının söylendiği iddia edildi. Karşı Gazete Genel Yayın Yönetmeni Emrah Direk, “Sabah 09.45 gibi geldi arkadaşlar, ‘Bilgisayarlara el koyacağız.’ dediler. Yarım saat sonra avukatımız gelsin dediğimizde, ‘Hani o tapeler montajdı?’ haberini kaldırın diye teklif yaptılar. Yazılı olarak iletin, dedik. Bunu kaldırırsanız biz pılımızı pırtımızı toplayıp gideriz dediler. Haberi okuduk, bize bakan yönüyle bir sıkıntı mı var diye, baktık yok. Üstelemediler, tamam deyip konuyu kapattılar. Bir hâkim savcı bulunmuş, şu adreste Grihat ve Karşı Gazete’nin basılması, imaj ve yedeklerin alınması için çalışıyorlar.”
şeklinde konuştu.

İçerideki işlemlerin uzun süreceğini ve hiçbir basın mensubunun içeri alınmayacağını, dışarıya da kimseyi çıkarmadıklarını kaydeden Direk, “Arkadaşları eve gönderelim dedik, ona da müsaade etmediler. Tutanak tutulacak, herkes imzalayacak, ondan dolayı izin vermiyoruz diyorlar.” dedi. Yayın yönetmeni Direk, şöyle devam etti: “Hani o tapeler montajdı haberinden dolayı gelmişler. O haberden rahatsız olmuşlar. Eskiden alo Fatihler tehdit ederdi, şimdi polis göndererek yapıyorlar.”

Gazetenin muhabirlerinden Emre Erciş ise operasyonun diğer bir sebebinin birkaç gün önce Twitter üzerinden yakında yapacağı TİB ile ilgili haberlerin önünü almak olduğunu ifade etti. Erciş. “Bir ay önce ‘Hani o ses kayıtları montajdı?’ diye telefon görüşmelerinin montaj değil, kelime kelime doğru olduğunu, TİB kayıtlarındaki belgeleri ile yayınladım.” ifadelerini kullandı. Erciş, “Bizim suçumuz haber yapmak. Rıza’nın önüne yatanların önüne yatmadığımız için bunlar yapıldı. Daha  da elimde çok dosya var, yazmaya ara vermeyeceğim. Dün tweetler attım. TİB’de dönen dolapları yazacağım. Demek ki, ortaya çıkmasından korkuyorlar, gözdağı veriyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Baskının, 25 Aralık soruşturmasını kapatan ve polis operasyonunu yapan savcı İsmail Uçar’ın talimatı ve İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla yapıldığı öğrenildi. Grihat.com internet sitesi de kendileri hakkında da arama kararı olduğunu duyurdu. İnternet sitesinde yapılan açıklamada, ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ suçlamasıyla başlatılan soruşturmada savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından Grihat ve Karşı Gazete isimli internet sitelerinin ofislerinde arama kararı verildiği belirtildi.

Meslek örgütleri: Baskın, sansürün yeni bir örneği

Yapılan hukuksuz baskına meslek örgütlerinden sert tepki geldi. Basın Konseyi açıklamasında, karsigazete.com’a yapılan polis baskınının kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, “Dünde kalan darbe dönemlerinden şikayetçi olanların, bugün daha incitici tavır sergilemeleri gerçek demokrasi anlayışına ters düşmektedir. Basın Konseyi olarak; hangi duruş ve düşüncede olursa olunsun, ifade ve basın özgürlüğünü engelleyen her türlü baskınların ve eylemlerin karşısında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ise baskını şu ifadelerle eleştirdi: “Polisin internet haber sitesi karsigazete.com’u basması bu ülkede var olan sansürün yeni bir örneğidir. Halkın bilgi edinme hakkına indirilmiş yeni bir darbedir. Siyasi iktidarın, gazetecileri susturmaya ve korkutmaya yönelik baskı ve tehdit politikalarının yeni bir örneği ile karşı karşıyayız. Hak haberciliği yapan, araştıran, irdeleyen, sorgulayan gazetecilerin bu baskılardan asla etkilenmeyeceği ve mücadelelerini sürdüreceği bilinmelidir.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde