Yine 1 Mayıs'ta olaylar çıktı: TOMA'nın çarptığı kişi öldü

Yine 1 Mayıs'ta olaylar çıktı: TOMA'nın çarptığı kişi öldü

Beyoğlu ve Beşiktaş'ta, uyarılara rağmen Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara polis TOMA ile müdahale etti. TOMA'nın çarptığı bir kişi ise hayatını kaybetti.

Yine 1 Mayıs'ta olaylar çıktı: TOMA'nın çarptığı kişi öldü
16px
24px
01.05.2016 11:05
ABONE OLgoogle
1 Mayıs için resmi kutlama alanı olarak ilan edilen Bakırköy Halk Pazarı Meydanı'nda hazırlıklar sabah saatlerinde tamamlandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerinin yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı'na gelmeye başlayan işçiler yoğun güvenlik önlemleri altında alana alındı. Kentte 24 bin 500 polis görev yapıyor. Kutlamay kapalı Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara polis müdahale ediyor. Şu ana kadar 20 kişi gözaltına alındı. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Bakırköy Pazar  Alanı'nda yapılıyor. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında bulunduğu siyasi  partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları, iki koldan alana yürüyecek.  Marmara Forum önü ve İncirli Metrobüs durağında toplanmaya başlayan gruplar, saat  11.00 civarında pazar alanına yürümeye başlayacak.

TÜR İŞ KAZANCI YOKUŞUNA ÇELENK BIRAKTI 

Türk İş İstanbul Bölge Temsilciliği üyeleri, 1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenleri anmak için saygı duruşunda bulundu, Taksim Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs  1977 katliamının üzerinden 39 yıl geçtiğini hatırlatarak, şunları söyledi: Aradan geçen bunca yıla rağmen bu cinayetin failleri bulunmadığı  gibi, ülkemizde onlarca, yüzlerce cinayet işlendi. Ülkemizi karıştırmak, kardeş  kavgasını körüklemek için o karanlık güçler boş durmuyor. İşte bugün de yine o  karanlık güçlerce tezgahlanan oyunun sonuçlarını yaşıyoruz. Her gün birçok şehit  veriyoruz. Ülkemizin birliği ve bütünlüğü için, şanlı bayrağımız için toprağa  düşenleri de bu vesileyle saygıyla, rahmetle anıyorum."  Kavlak, Türkiye'de alçakça işlenen cinayetlerin aydınlatılmasını,  Türkiye'nin aydınlık geleceğine sıkılmış kurşunların, patlayan bombaların son  bulmasını istediklerini ifade ederek, "Haklarımızı özgürce kullandığımız,  bayramımızı özgürce kutladığımız bir ülkede yaşamak istiyoruz. İnsan gibi  çalışıp, insanca yaşamak istiyoruz." dedi. Heyet daha sonra Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü, anıta kırmızı ve beyaz  karanfillerle üzerinde "1 Mayıs" yazılı çelenk bıraktı.Kavlak, buradaki açıklamasında da 1 Mayıs'ın işçi sınıfının birlik,  mücadele ve dayanışma günü olduğunu, yoksulluğa, sömürüye, adaletsizliğe,  sendikasızlaştırmaya karşı emekçilerin sesini yükselttiği bir gün olduğunu  vurguladı.

Kutlama yasağının sürdüğü Taksim Meydanı'nda ise çok sayıda polis, güvenlik bariyerleri ve TOMA'lar ile olağanüstü önlemler alındı.

TAKSİM'DE ÖNLEMLER ÜST DÜZEYDE

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerine izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde ise polisler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte görev yerlerini almaya başladı.Taksim'e çıkan sokak ve caddeler bariyerlerle kapatıldı. Bölgeye çok sayıda zırhlı polis aracı ve TOMA yerleştirildi.

TAKSİM’E ÇIKMAYA ÇALIŞAN GRUBA MÜDAHALE

Beyoğlu’nda polis, uyarılara rağmen Taksim’e girmek için ısrar eden eylemcilere müdahale etti.Divan Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 40 kişilik Halk Evleri üyesi grup, Taksim Meydanı’na çıkmak istedi. Grubun önünü kesen polis, dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu ve eylemcilerin basın açıklaması yapmalarına izin verdi. Basın açıklaması ardından Taksim’e çıkmakta ısrar eden ve barikatı zorlayan gruba polis tazyikli su ile müdahale etti. Polisle göstericiler arasında yaşanan arbedenin ardından eylemciler ara sokaklara kaçarak dağıldı. 

20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Piyalepaşa'dan Taksim'e çıkmak isteyen 6 kişi gözaltına alındı. Şahısların sırt çantalarından çok sayıda molotof, havai fişek çıktı.Gözaltına alınanlar polis merkezine götürüldü. Ayrıca, başka bir bölgeden Taksim'e çıkmak isteyen 8 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. Ellerindeki pankartla meydana çıkmak isteyen 3 kişi de gözaltına alındı.

Öte yandan 1 Mayıs nedeniyle Şişli Camii önünde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.Yoldan geçen araçlarda ve otobüslerde arama yapan polis ekipleri şüpheli gördükleri kişilerin çantalarına baktı. Araçların bagajlarını da arayan polis ekiplerinin güvenlik önlemleri sürerken, şüphe üzerine durdurulan bir taksideki 3 kişi arama sırasında slogan atınca gözaltına alındı. 3 kişi, polis aracına bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü. Öte yandan bir kişi polis ekiplerini görüp kaçtı. Polis arkasından giderken kaçan şüpheli yakalanamadı.

BEŞİKTAŞ'TA TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE

Beşiktaş'ta Taksim'e doğru yürüyüşe geçen  bir gruba polis müdahale etti. Ellerinde pankart ile bayrakları bulunan yaklaşık 20 kişilik grubu polis, Barbaros Bulvarı'nda durdurdu. Polis, çevrelediği gruptakileri tek tek gözaltına aldı. Gözaltı sırasında eylemcilerin direnmesi üzerine polisle aralarında arbede çıktı. Bunun üzerine polis, biber gazı kullandı. Grup üyeleri yaka paça gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gözaltı için hazır tutulan polis minibüsüne üst araması yapılarak bindirildi. 

TOMA HEDEFİNİ ŞAŞIRINCA

Taksim Divan Kavşağı'ndan meydan girmek isteyen gruba müdahale eden TOMA'nın su tabancası arızalandı. Eylemcileri bir türlü hedef alamayan TOMA, ağaçları, binaları, polisleri ve gazetecileri ıslattı. Bir süre sonra arızası giderilen TOMA, eylemcilere müdahale ederek dağıttı.

TOMA'NIN ÇARPTIĞI KİŞİ ÖLDÜ 

Beyoğlu'nda Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) çarptığı vatandaş, hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre olay Tarlabaşı Bulvarı'nda meydana geldi. Güvenlik önlemleri için Tarbalaşı Bulvarı'nda bulunan bir TOMA, Nail Mavuş (57) isimli vatandaşa çarptı.

Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Mavuş, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralı Nail Mavuş yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Mavuş'un ölümü, ailesini de yasa boğdu. Hastane önüne gelen yakınları, uzun süre gözyaşı döktü. Galatasaray'da bir dönem restoran işlettiği öğrenilen Mavuş'un emekli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi. Olaydan dakikalar önce Mavuş'un kızını arayıp eve geleceğini haber verdiği öğrenildi.

1 MAYIS NEDENİYLE İSTANBUL'DA BİRÇOK YOL TRAFİĞE KAPALI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bugün saat 06.00 itibariyle İstanbul'da kutlamanın yasak olduğu Taksim ile kutlamaların yapılacağı Bakırköy çevresinde bazı yollar trafiğe kapatıldı.

TAKSİM'E GİDEN YOLLAR KAPALI

Kapalı yollar ve alternatifleri şöyle:Beyoğlu'nda Tarlabaşı Bulvarı, Mete, Gümüşsuyu ve Sıraselviler caddeleri trafiğe kapatıldı.Bu bölgede Unkapanı Köprüsü'nden ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım  Kasımpaşa ve Karaköy, Kasımpaşa'dan gelen akım Tuz Ambarı Işıklar'dan Hasköy ve  Karaköy, Dolapdere'den gelen akım Divan Kavşağı'ndan Tünel üzerinden Şişli veya  stad üzerinden Beşiktaş, Dolmabahçe Gazhane Caddesi'nden gelen akım Gümüşsuyu  istikametine verilmeden Beşiktaş veya Karaköy, Şişli'den gelen akım Yedikuyular  Caddesi'ne ve Tünel Taksim Tünel üzerinden Beşiktaş, Defterdar Yokuşu'ndan  Taksim'e çıkan yol kapatılarak (Firuzağa Meydan) akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki  Yokuşu, Mebusan Yokuşu çıkış istikameti Meclis-i Mebusan Caddesiyle kesişim  noktasından kapatılarak akım Karaköy istikametlerine yönlendiriliyor.

KUTLAMA ALANI BAKIRKÖY'E DİKKAT

Kutlama nedeniyle Bakırköy'de 06.00'dan itibaren İsmail Erez Bulvarı ve  İsmail Erez Bulvarı'na bağlı sokaklar, Ekrem Kurt Bulvarı (Marmara Forum varyant  ile Veli Efendi Hipodrom önü arası), D-100 güney yan yoldan Olgunlar Sokak  girişi, D-100 güneyden Bakırköy Halk Pazarı'na girişler etkinlik bitimine kadar  kapatıldı. Sürücüler, İncirli Caddesi, Aksu Caddesi ve Sahil Kennedy Caddesi'ni  alternatif güzergah olarak kullanıyor.

METRO TAKSİM'DE DURMUYOR

Metro, Taksim durağında durmuyor. Kabataş-Taksim füniküler sistemi de hizmet vermiyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde