Yıldırım-Pence zirvesine ilişkin ABD'den şok açıklama: Tutuklamalardan kaygılıyız...

Yıldırım-Pence zirvesine ilişkin ABD'den şok açıklama: Tutuklamalardan kaygılıyız...

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüştü. Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Beyaz Saray'daki görüşmesi 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

Yıldırım-Pence zirvesine ilişkin ABD'den şok açıklama: Tutuklamalardan kaygılıyız...
16px
24px
09.11.2017 22:44
ABONE OLgoogle

Beyaz Saray Roosevelt Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, TSİ 19.00'da başladı. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşme sona erdi.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Pence'in görüşmesinde, ABD-Türkiye arasında yaşanan vize krizi gündeme gelen konulardan biri oldu. Öte yandan YPG ve PYD'ye sağlanan silahların geri alınması ve Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konuşuldu. 27 Kasım'da görülecek Rıza Sarraf konusu da ikili arasında görüşülen konulardan biriydi.

Beyaz Saray'dan Yıldırım ve Pence görüşmesi açıklaması 

Beyaz Saray'dan Başbakan Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcı Mike Pence'in yaklaşık 1 saat 20 dakikalık görüşmesine ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, “Yapıcı diyaloğa ihtiyaç var. PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanındayız. İki lider görüşmeye Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olmasının umduklarını dile getirdi. Ortadoğu'nun güvenlik ve istikarraının Türkiye ve ABD'nin ortak çalışmalarında olduklarını vurguladı. Pence, dosyaların çözümü konusunda şeffaflık çağrısı yaptı. Pence, ABD vatandaşlarının Türk çalışanlarının tutukluluğuna ilişkin derin kaygılarını dile getirdi. ” denildi.

Başbakan Yıldırım’dan görüşme sonrası ilk açıklama!

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray'da 1 saat 20 dakika süren görüşme sonrası, Washington-New York yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yıldırım, görüşmenin genel olarak "müspet" hava içinde geçtiğini ifade etti. Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, görüşmede FETÖ elebaşının iadesi, New York'ta devam eden davalar, YPG terör örgütüne ABD tarafından verilen silahlar ve Türkiye ile ABD ilişkilerinin düzelmesi için diyalog konuları ele alındı.

Başbakan Yıldırım’ın ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesinde, FETÖ elebaşının tutuklanarak Türkiye’ye iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebi yinelendiğini, New York’ta görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığını, Türkiye’nin, YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyulan rahatsızlığı ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentileri de tekrar hatırlatıldığını ifade etti.

Başbakan Yıldırım ayrıca, “Samimi, dürüst ve verimli bir görüşme oldu. FETÖ konusunda artık somut adım atılmalı dedim. Pence, ‘ABD vatandaşlarının dava seyrinden tedirginiz’ dedi. İlişkiler için iki güçlü başkanın iradesi şarttır. DAEŞ bitti, YPG-PYD ilişkinizi sonlandırın dedim. Pence, ‘PYD’ye verilen silahları daha sıkı takip edeceğiz’ dedi. En kısa sürede Türkiye’ye geleceğini söyledi. Sorunların anlık çözümü konusunda mutabık kaldık. Telefonlarımız, 24 saat karşılıklı ulaşılabilir olacak” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Başbakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD’yi ziyaret etmekte olan Sayın Başbakanımız, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün (9 Kasım) Washington´da bir görüşme yapmıştır.

Görüşmede, FETÖ elebaşının tutuklanarak ülkemize iadesi, faaliyetlerinin sonlandırılması talebimiz yinelenmiştir. New York’ta görülen ve ilişkilere zarar veren davalardaki sözde delillerin sahte olduğu, yasalara uygun olmayan yöntemlerle toplandığı hatırlatılmıştır.

Terörle mücadele dahil olmak üzere, ikili ilişkilerimiz ve bölgesel meseleler etraflıca ele alınmış; YPG terör örgütüne silah verilmesi konusunda duyduğumuz rahatsızlık ve desteğin sona erdirilmesi yönündeki beklentilerimiz hatırlatılmıştır.

Taraflar iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurgulamışlar ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulunmuşlardır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde