Yerlilerin dolar ilgisi tersine döndü

Yerlilerin dolar ilgisi tersine döndü

Yılın ilk iki çeyreğinde döviz mevduatları hızlanırken, yılın 3. çeyreğinde bu mevduatlarda yatay bir seyir görülüyor

Yerlilerin dolar ilgisi tersine döndü
16px
24px
14.08.2017 14:18
ABONE OLgoogle

Yılın ilk iki çeyreğinde hızla dolara yönelen yurt içi yerleşiklerin üçüncü çeyrekte dolara olan ilgisinin yavaşladığı görülüyor. 

Merkez Bankası'nın verilerine göre yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden hariç döviz hesapları yılın ilk çeyreğinde 11,3 , ikinci çeyreğinde ise 10,2 milyar dolar artış gösterirken, üçüncü çeyrekte şu ana kadar yatay bir seyir izledi. 

Yılbaşında 137,3 milyar dolar olan döviz mevduatları, ilk çeyreğin sonunda 148 milyar dolara yükselmişti. İkinci çeyrekte de benzer bir hızla döviz mevduatları 147,5 milyar dolardan 157,7 milyar dolara çıkmıştı. 9 Haziran ile biten haftada yerlilerin döviz mevduatı 159,4 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti. 

154,6 milyar dolarlık döviz mevduatı ile başlayan üçüncü çeyrekte ise mevduatlarda yatay bir seyir görüldü. 4 Ağustos itibariyle yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında net artış 100 milyon dolar civarında oldu. 

Bankacılık verilerini değerlendiren TEB Yatırım Analisti Övünç Gürsoy, Türk Lirası mevdutlarda artış görülürken, döviz mevduatlarında gerilemenin devam ettiğini belirtti. Gürsoy'a göre 3. çeyrekte gözle görülür bir dolardan kaçış söz konusu.

DOLAR REKORDAN GERİLEDİ 

Yurt içi yerleşikler üçüncü çeyrekte döviz mevduatında daha temkinli davranırken dolar/TL kurunun da daha sakin bir seyir izlediği görüldü. Yılın ilk çeyreğinde dolar/TL kuru 3,9415 ile rekor seviyeyi görmüştü. Sonrasında kurda 3,60 seviyesine doğru aşağı yönlü bir hareket görülmüş, ikinci çeyrekte ise 3,70 seviyeleri tekrar denenmişti.

Üçüncü çeyrekte ise kur genel olarak 3,50-3,60 arasındaki bantta işlem gördü. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde