Yer sildim, patates kızarttım, mağaza sayısını 2'ye katladım

Yer sildim, patates kızarttım, mağaza sayısını 2'ye katladım

Mcdonald’s Türkiye Genel Müdürü Dilek Dölek, kariyer basamaklarını ve fastfood zincirinin operasyon yönetimini anlattı

Yer sildim, patates kızarttım, mağaza sayısını 2'ye katladım
16px
24px
02.06.2015 10:55
ABONE OLgoogle
Mcdonald’s Türkiye Genel Müdürü Dilek Dölek, “Değişimi yönetmek için başına getirildim” dediği operasyonda 4 yıl içerisinde mağaza sayısını ikiye katladı.

Genel müdürlük koltuğuna oturduktan sonra 2 ay boyunca restoranlarda üniforma giyip yerleri silen, patates kızartan Dölek, bu deneyimin yönetim anlayışına çok fazla katkı sağladığını söyledi. “Haftada en az 3 mönü yiyorum” diyen Dölek, hamburgere karşı oluşturulan olumsuz algıya da karşı çıkıyor. 

Dilek Dölek, oldukça hareketli gıda sektöründe operasyonunu başarıyla yöneten bir kadın yönetici. Çalışma hayatına henüz Galatasaray Lisesi’nde okurken özel ders vererek başladığını anlatan Dölek, erken yaşlarda edindiği tecrübelerin, kariyerinde çok faydasını gördüğünü söyledi. B

oğaziçi Üniversitesi’nde okurken en sevdiği derslerin pazarlama üzerine olduğunu dile getiren Dölek, kariyerine Eczacıbaşı- P&G ortak şirketinde ürün sorumlusu asistanı olarak başladığını kaydetti. Ardından Loreal’de ürün sorumlusu olan Dölek, bir süre de Amerikalı araştırma şirketi IRI’da müşteri ilişkileri departmanında görev alarak ‘masanın karşı tarafında’ oturmuş. Dölek’in Anadolu Grubu serüveni ise 1999’da Efes’te grup ürün yöneticiliği ile başlamış. Ardından Efes’te pazarlama direktörlüğüne kadar yükselen Dölek, Nisan 2011’den itibaren de Mcdonalds’ta genel müdür olarak görev yapıyor. 

‘Mutlu çalışan, mutlu müşteridir’ 

“İşe hemen masa başına geçerek başlamadım” diyen Dölek, oryantasyon süresinde 2 ay boyunca bir Mcdonald’s restoranında üniforma giyerek çalıştığını söyledi. Yer silmeden patates kızartmaya kadar restoran içerisindeki her işi yaptığını dile getiren Dölek, “Bu işin tam anlamıyla mutfağından geldim” dedi.


“Keşke biraz daha uzun süre restoranda çalışabilseydim” diyen Dölek, bu deneyiminin müşteri ihtiyaçlarını ve çalışan performansını daha iyi görebilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Öyle ki, bu 2 aylık sürenin ardından restoranlarda bazı değişikliklere gidilmiş. Bunlardan en önemlisi de kapalı devre radyo yayınları olmuş. “Sabahtan akşama kadar aynı şarkıların sürekli çalınması çalışanlar için oldukça can sıkıcı bir durumdu” diyen Dilek Dölek, radyo yayınıyla ortamı daha keyifli hale getirdiklerini aktardı.

Ayrıca üniformalarda da çalışanların taleplerine yönelik değişiklikler yaptıklarını söyleyen Dölek, ‘mutlu çalışanların, mutlu müşteriler yaratacağına’ inandığını dile getirdi. 

Uygulamalar dışarı ilham verdi 

Değişimi yönetmek için Mcdonald’s genel müdürlüğüne atandığını söyleyen Dölek, “Geldiğimden bu yana yönettiğim şey değişim” dedi. 4 yılda restoran sayısını iki katına çıkararak 262 şubeye ulaştıklarını belirten Dölek, bu denli hızlı büyümenin içinde insan kaynağını da yetiştirmenin önemli olduğunu kaydetti. 2015’in Mcdonald’s Türkiye olarak büyümenin süreceği bir yıl olacağına dikkati çeken Dölek, ciroların çift haneli artacağını, ancak küresel ekonomik ortamdan ötürü daha temkinli adım atacaklarını kaydetti.

Anadolu Grubu olarak Mcdonald’s’ın master franchaise’ı olduklarını hatırlatan Dilek Dölek, “Her ne kadar franchaise olsak da uygulamalarımız takdir görüp, yurt dışında da uyarlanıyor. Örneğin Mc Turco’nun tarifini biz geliştirdik, farklı isimle başka ülkelerde de kullanılıyor. Başka geliştirdiğimiz tarifler de var. Alo Servis’i de ilk getirenleriz. Ayrıca Modacı Özlem Süer ile üniformalarımızı tasarlamamız diğer operasyonlara da ilham verdi” diye konuştu.

‘Haftada en az 3 mönü yiyorum’ 

Sağlıklı yaşam trendi ve bunun üzerinden fast food’a yönelik oluşturulan olumsuz algıyı da değerlendiren Mcdonald’s Genel Müdürü Dilek Dölek, hamburger mönülerinin sağlıksız olmadığı görüşünü savundu. Mcdonald’s’ın mönülerinde her ürünün kaç kalori olduğunun yazdığını aktaran Dölek, şunları söyledi: “Evde yapılan yemeğin bile kaç kalori olduğunu bilmiyoruz. Diyetisyene gitseniz size öğle yemeğinde vereceği 2 dilim ekmek ve bir porsiyon köftedir. Ancak bize, bu ikisi sandviç formuna geldiği için zararlıymış gibi geliyor. Oysa hiçbir yerde bu ikisinin kalorisi Mcdonald’s’takinden daha az değil. Ben haftada en az 3 mönü yiyorum. Bazen 7 mönü yediğim de oluyor. Gönül rahatlığıyla yiyorum. Çünkü ne kadar kalori aldığımı biliyorum, gıda güvenliğinden eminim. Hatta Mcdonald’s yiyerek formda kalıyorum diyebilirim.”

'Kadınlar her yaptığını anlatmalı'

Türkiye'de kadın istihdamında gidilecek çok yol olduğunu düşünen Dilek Dölek, kadınların da bazı davranışlarında değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi. Dölek, “Kadınlar yaptıkları işleri anlatmaz. Çünkü aynı anda birçok şeyi başarmak bizim için normal olduğundan anlatmayız. Ama erkek çalışanlar her yaptıklarını anlatır. Kadınlara tavsiyem yaptıkları her şeyi anlatsınlar” dedi.
Merve Yiğitcan/Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde