Yeni kabine sonrası Zeybekci düğmeye bastı! DEİK'te 'Acil' koduyla başkan değişiyor...

Yeni kabine sonrası Zeybekci düğmeye bastı! DEİK'te 'Acil' koduyla başkan değişiyor...

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu acil gündemle Pazartesi toplanıyor. Gündem ise başkan değişikliği.

Yeni kabine sonrası Zeybekci düğmeye bastı! DEİK'te 'Acil' koduyla başkan değişiyor...
16px
24px
28.07.2017 09:25
ABONE OLgoogle

Nihat Zeybekci’nin kabinede kalmasından sonra, arasının epeydir limoni olduğu Ömer Cihad Vardan’ın görevinden büyük ihtimalle ayrılacağı ekonomi kulislerinde konuşuluyordu.

Ramazan’da iftara katılan Zeybekci, DEİK ile bundan sonra daha çok ilgileneceğini ifade eden sözlerle, kuruma neşter vuracağının işaretini net bir şekilde vermişti.

EŞBAŞKANLIK MODELİ

Edindiğimiz bilgilere göre, Bakan Zeybekci DEİK’te eşbaşkanlık modelinin gelmesini geçen yıl 15 Temmuz öncesi gündeme getirmişti. Buna göre DEİK’i oluşturan bileşenlerin sırasıyla başkanlık yapmaları isteniyordu. Ancak Vardan buna itiraz etti. Yeni kabine sonrası ise Zeybekci düğmeye bastı. Zeybekci’nin Körfez ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı’ndan onayı aldığı ifade ediliyor.

İş çevrelerinde konuşulanlara göre, Berat Albayrak ve Zeybekci’nin desteğini alan MÜSİAD’ın eski başkanı Nail Olpak’a DEİK’in yeni başkanı gözüyle bakılıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise tarafsız kalmış durumda. TÜSİAD zaten DEİK’ten geçen sene itibarıyla ayrılmıştı.

Vardan’ın, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile de arasının iyi olmadığını çok kereler işadamlarından duyuyorduk. Ancak Vardan’ın Cumhurbaşkanı ile konuşup durumu değiştirmesi de muhtemel. Özellikle MÜSİAD’daki son başkanlık değişiminde Olpak’ın, aksakallılar heyetine karşı kendi adayını çıkarması ve bunun Beştepe tarafından onaylanmaması dikkate alındığında, kredibilitesi düşük deniyor.

KONSEY SEÇİMLERİ VAR

DEİK Yönetim Kurulu, Başkan dahil 34 kişiden oluşuyor ve TOBB, MÜSİAD, TİM, İTO, Müteaahitler Birliği gibi çatı kuruluşların temsilcileri dışında, aralarında Ali Koç, Güler Sabancı, Rona Yırcalı, Cüneyd Zapsu, Tuncay Özilhan, Murat Ülker, Ferit Şahenk, Zeynep Bodur Okyay gibi güçlü isimler yer alıyor.

Yönetim Kurulu’ndaki güçlü isimlerden biriyle konuştuğumuzda, toplantı mesajını aldığı ancak konuyu tam olarak bilmediğini, yurt dışından döndüğünde öğreneceğini ifade etti. DEİK Başkanı’na ise ulaşamadık.

Öte yandan DEİK’te Eylül ayında konsey seçimleri var. Bakan Zeybekci’nin konsey seçimlerinde de belirleyici olmak istediği bir gerçek. DEİK’te şu an Genel Sekreterlik koltuğu boş. Eski Genel Sekreter sessiz sedasız, Kibar Holding’e transfer olmuştu.

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde