Yavuz Sultan Selim'e görkemli açılış: İşte açılış müjdesi

Yavuz Sultan Selim'e görkemli açılış: İşte açılış müjdesi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratların katılımıyla açıldı

Yavuz Sultan Selim'e görkemli açılış: İşte açılış müjdesi
16px
24px
26.08.2016 18:38
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 31 Ağustos gecesine kadar geçişin ücretsiz olacağı müjdesini verdi.

Açılışa, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da açılışa geldi.

Erdoğan: 31 Ağustos'a kadar geçiş ücretsiz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda açılış konuşması yaptı.

Erdoğan 31 Ağustos Çarşamba gününe kadar köprüden geçişlerin ücretsiz olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu köprü hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz." diye konuştu.

"Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor"

Erdoğan, "Türkiye tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor." dedi.

"Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılacak"

"Halep oradaysa arşın burada" diyen Erdoğan, köprünün yapıldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdi ise köprünün açılışının vatandaşlarla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. Birinci köprü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Köprüsü'nü açıyoruz. Bu millete işte bunlar yakışır. İnşallah boğazın altından biliyorsunuz zaten bir Marmarayımız var. Değil mi? İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah'ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bunu yapacağız."

Yıldırım: Yarından sonra otobüsler şehir içine girmeyecek

Yıldırım köprünün açılışında yaptığı konuşmada, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek"  ifadelerini kullandı.

Yıldırım, 'Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü, Uzakdoğu'dan, Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Bu, insanlığı birbirine bağlayan ve medeniyetleri birbiriyle buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor.' dedi.

Kahraman: Türkiyemiz geliştikçe önü kesilmek isteniyor

TBMM Başkanı Kahraman ise açılışta, "Türkiyemiz geliştikçe ve böyle eserlerle ilerledikçe önü kesilmek isteniyor. Çok yakın bir zamanda çok kara bir gün yaşadık ve 20 saat gibi kısa zamanda o kara gün atlatıldı ve inşallah öyle bir kara günler olmayacak." dedi.

Geçiş 9.90 TL

36 ayda bitirilmesi öngörülen proje 27 ayda tamamlandı. 4 gidiş-4 geliş toplam 8 şeritten oluşan Köprü aynı zamanda bir şerit gidiş bir şerit geliş raylı sistemi de içerisinde barındırıyor. 

Köprü'den geçiş ücreti 3 dolar olarak açıklandı. Dolar kurunun 1 Ocak'tan baz alınması nedeniyle geçişler KDV dahil 9.90 TL olacak.

8.5 milyar liraya mal olan 3. Köprü'den bayram esnasında geçişler ücretsiz. Açılıştan bayrama kadar olan sürede ise ücretsiz olup olmayacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor.

Ağır vasıtaların sadece yeni Köprü'yü kullanması için çalışma yapılıyor. Çalışma sonuç verirse 2. Köprü'yü (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) kullanan araçlar artık sadece 3. Köprü'den geçiş yapabilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde