Yavaşlayan iç piyasanın imdadına ÖTV yetişti

Yavaşlayan iç piyasanın imdadına ÖTV yetişti

Beyaz eşya sektörü tüketici güvenindeki düşüşle birlikte azalan satışları ÖTV indirimi ile geri kazandı. Geçen yıl ihracatla büyüyen sektörde aylık satışlar 600 bine yaklaştı.

Yavaşlayan iç piyasanın imdadına ÖTV yetişti
16px
24px
24.02.2017 05:51
ABONE OLgoogle

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, beyaz eşya sektörünün 2017’de yüzde 7.2, ihracatın ise yüzde 8.3 büyümesini öngördüklerini söyledi. Geçen yılı yüzde 6.5 büyümeyle kapattıklarını ifade eden Güler, bu oranın 2015’te 5.8 olduğunu söyledi. Sektörün büyüme hızının arttığını vurgulayan Güler, diğer yandan iç piyasadaki yavaşlamaya dikkat çekti.

Şirketin 2017 planlarını açıkladığı toplantıda konuşan Güler “İhracatta yüzde 7.3 büyürken iç piyasada yüzde 4.5 büyüdük. İç piyasada yavaşlama yaşanırken büyümenin motoru ihracat oldu. Yüksek sezonun olduğu son sekiz ayda büyüme oranı yüzde 1’e düştü. Bu oran 2015’te yüzde 7’ydi. Tüketici güvenindeki düşüş bunu teyit ediyor” dedi.

Çift haneye çıktı

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin tam zamanında geldiğini söyleyen Güler “Güvendeki olumsuzluğu sektör böylece atlatmış oldu. ÖTV teşviki gelmeseydi aylık satışlar 550 binden 400 bine düşer beklentisi vardı. Satışlar 400 bine doğru iniyordu. Şimdi aylık 600 bine çıkan bir satış var” diye konuştu. Şubat başında beyaz eşyalara uygulanan yüzde 6.7 olan ÖTV’nin nisan sonuna kadar kaldırılması kararlaştırılmıştı.

ÖTV’nin kaldırılmasının satışlara yansımasına dair rakamları martta açıklayacaklarını söyleyen Güler, “Fakat farklı bayilerle birebir yaptığım görüşmeler sonucu satışlarda çift haneli artışların olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Sektörde üretimin yüzde 95’i yerli olduğu için teşviklerin istihdama, üretime ve Ar-Ge’ye döndüğüne dikkat çeken Güler, “ÖTV indiriminin kademeli bir şekilde artırılması veya bu şekilde aynen devam etmesi olabilir, bu konuyu Ankara ile görüşüyoruz. Bu teşvik devam ederse ekonomimiz canlı olacaktır” diye devam etti.

Güler ayrıca devletin ÖTV dolayısıyla karşı karşıya kaldığı kaybı, gerçekleştirilen satışlardan kaynaklanacak kurumsal vergi, katma değer vergisi ve stopaj gibi gelirler üzerinden karşılayacağını düşündüklerini belirtti.

İhracatta 2017 büyüme öngörüsünü yüzde 8.3 olarak paylaşan Güler, iç pazarda ise yüzde 4.5 büyüme beklediklerini belirtti. Sektörde toplam büyüme öngörüsü ise yüzde 7.2 oldu.

Toplantıda ayrıca yabancı yatırımcının ülkeye çekilmesi için arsaların sanayiciler için bedelsiz verilmesi talebinde de bulunuldu. Sektör temsilcileri diğer yandan Ar-Ge teşviklerini daha iyi hale getirecek, markalı ihracatı teşvik edecek sistemlerin oluşturulmasını istedi.

Ev alan yabancı için KDV sıfırlandı

Vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim ile konutta KDV istisnasını içeren teklifin ilk bölümü önceki gece TBMM’de kabul edildi.

Yüzde 5’lik vergi indiriminden yararlanabilecek sektörlere ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinin yanı sıra sigorta acenteleri de eklendi. İndirimde üst tutar ise 1 milyon TL olarak belirlendi. Teklifin kabul edilen bir diğer maddesine göre işyeri ve konutların satış bedelinin yurtdışından getirilecek döviz olarak ödenmesi şartıyla Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancılara ilk satışı KDV’den istisna olacak. KDV istisnası, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına da tanındı. Satın alınan bu gayrimenkuller bir yıldan önce elden çıkarılamayacak. Çıkarılırsa satın alırken ödenmeyen vergi tahsil edilecek. Kamu kurumları veya merkezi Türkiye’de bulunan kuruluşların işleri için başka ülkelerde oturan Türk vatandaşları ise bu haktan yararlanamayacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde